AktualityAkviziceCvičení

Výsadkáři uskutečnili první seskoky z nové Casy C-295MW

V uplynulém  týdnu otestovali chrudimští výsadkáři vůbec poprvé možnosti padákových výsadků z nového transportního letounu CASA C-295MW ev. č. 0481, který je čerstvým přírůstkem 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích. Nová transportní CASA přilétla do ČR v úterý 18. května 2021 po zhruba pětihodinovém letu ze španělské Sevilly a samotný letoun slavnostně převzal u výrobce velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Mikulenka již v pátek 7. května.

Po příletu do ČR a krátkém zaškolení dalších kbelských osádek, spojeného s několika cvičnými lety, tak čekala nový stroj první ostrá zkouška v podobě historicky prvních padákových seskoků z něj. Ty uskutečnili v úterý 15. června 2021 výsadkáři 43. výsadkového pluku na plochu chrudimského letiště, přičemž otestovali jak skupinové seskoky na padácích OVP-12SL1, tak vysazení těžkých zbraní a materiálu na nákladních padákových soupravách NPS-85. Ve středu 16. června pak následovaly i taktické seskoky včetně opětovného vysazení materiálu na nákladních padákových soupravách NPS-85 v rámci  polního vyvedení 43. výsadkového pluku, které probíhalo v termínu od 7. do 18. června 2021.

Polní vyvedení 43. vp je v podstatě prvním větším cvičením nově zformovaného výsadkového pluku, při kterém se v průběhu prvního týdne například procvičovaly postupy slanění „Fast Rope“ z vrtulníku Mi-171Š do různých taktických prostředí, zejména pak ve vojenském prostoru v Bílku u Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Druhý týden byl věnován už zmiňovaným cvičným padákovým výsadkům a taktickému vzdušnému výsadku, včetně shozů těžkých zbraní v podobě kulometů, minometů plus dostatku munice za pomocí osvědčených nákladních padákových souprav NPS-85.

Pro úplnost dodejme, že nová CASA C-295MW ev. č. 0481 zavítala premiérově na pardubické letiště již v úterý 8. června v podvečerních hodinách během cvičného přiblížení. Každopádně nový letoun je bezesporu vítanou posilou kbelské dopravky, navíc v době, kdy čtveřice původních C-295M bude postupně procházet modernizací u výrobce ve španělské Seville. Dodání druhého letounu C-295MW ev. č. 0482 je zatím plánováno na konec června 2021.

Velké poděkovaní za poskytnuté fotografie si zaslouží Kuba Jirásek z týmu LKPD Ultra Spotters :o))

Nová CASA C-295MW ev. č. 0481 se v uplynulém týdnu objevila v Pardubicích již v pondělí 14. června během cvičného letu s klasickou volačkou „SMUGGLER 11“. Druhý den pak několikrát pendlovala mezi Pardubicemi a Chrudimí při historicky  prvních padákových seskocích příslušníků 43. výsadkového pluku nad chrudimským letištěm, kteří zde otestovali jak skupinové seskoky na padácích OVP-12SL1, tak vysazení těžkých zbraní a materiálu na nákladních padákových soupravách NPS-85. Na snímku z úterý 15. června se „ušatá“ Casa připravuje k výsadkům jako „SMUGGLER 12“, posádka během mezipřistání v Pardubicích většinou ani nevypínala motory, bleskově nabrala novou várku paragánů a odlétla směr Chrudim. (2x foto: Kuba Jirásek, www.planes.cz)


 

 

(úvodní foto: Kuba Jirásek, www.planes.cz)

(zdroj: oficiální facebook AČR, https://www.facebook.com/ArmadaCeskerepubliky, oficiální facebook 43. vp ; archív redakce czechairforce.com; článek „První polní cvičení výsadkového pluku, autoři pplk. Ivo Zelinka a Michal Pivoňka, https://www.czdefence.cz/clanek/prvni-polni-cviceni-vysadkoveho-pluku)

(aktualizace: 21. 6. 2021)