AktualityTechnika

Vládní Challenger obohatil sbírky kbelského leteckého muzea

V loňském roce armáda ukončila poměrně v tichosti provoz vládního Challengeru ev. č. 5105, který třicet let přepravoval různé vládní delegace a české politiky. Ačkoliv tento stroj občas trápily určité provozní problémy, svými výkony a především komfortem patřil k mimořádně oblíbeným přepravním prostředkům kbelské „vládní letky“. Po definitivním uzemnění v srpnu 2022 bylo rozhodnuto, že tento nevšední letoun obohatí sbírky Leteckého muzea Kbely, přičemž návštěvníci si jej mohli vůbec poprvé prohlédnout v sobotu 29. dubna při zahájení 55. muzejní sezóny ve Kbelích.

Dopravní letoun Challenger CI-601-3A trupového čísla 5105 byl vyroben 13. prosince 1991 u společnosti Canadair jako jedna z posledních verzí Challengeru,  vybavená již tzv. skleněným kokpitem a výkonnými proudovými motory General Electric CF-34-3A, každý o tahu 40,7 kN. Po firemním programu záletů s dočasnou kanadskou registrací C-FMUQ zamířil ke kanadské společnosti Innotech Aviation, kde došlo k instalaci na zakázku vyrobeného interiéru. Ten zahrnoval až 17 komfortních sedadel dvou druhů s tím, že v zadní části kabiny bylo možné některá sedadla nahradit také pohodlnou pohovkou, umístěnou bokem ke směru letu. Později však byla z důvodu přísnějších bezpečnostních předpisů odinstalována.

V roce 1992 byl tento letoun odprodán do ČSFR a 18. září je zařazen k tehdejšímu Státnímu leteckému útvaru na Ruzyni, spadajícího pod Ministerstvo vnitra. V prvopočátcích služby v českých vládních službách disponoval bílým nátěrem s pruhem trikolóry od přídě na záď po obou stranách. V souladu s tradicí bezpečnostního letectva byly jako výsostné znaky použity sférické trojúhelníky, znázorňující státní vlajku a letounu byla přidělena poznávací značka OK-BYA. Vůbec první služební let Challengeru s tehdejším premiérem V. Klausem na palubě pak vykonal 24. září 1992 na trase Praha-Norimberk.

Vládní Challenger původně létal v typickém bílém nátěru s pruhem trikolóry od přídě na záď po obou stranách. Snímek jej zachycuje v podobě z roku 2011 při mezipřistání v Pardubicích. (foto: Jakub Jirásek, www.planes.cz)

 

V průběhu roku 1998 bylo přijato rozhodnutí, že leteckou přepravu ústavních činitelů bude nově od 1. ledna 1999 zabezpečovat ministerstvo obrany prostřednictvím 24. základny dopravního letectva  Armády České republiky. K tomuto termínu byl následně zrušen Státní letecký útvar (SLÚ) ministerstva vnitra a jeho leteckou techniku převzala kompletně kbelská základna, včetně Challengeru. Ten je s novým trupovým číslem 5105 začleněn do stavu 241. dopravní letky a v českých armádních službách začal létat 19. září 1999.

Aktuální a mimořádně efektní zbarvení získal na přelomu let 2013-14 během půlroční generální opravy v servisním centru společnosti RUAG v německém Oberpfaffenhofenu, kde mu byl aplikován nátěr s metalickým efektem podle návrhu akademického malíře Pavla Holého z Vojenského historického ústavu Praha. Novinkou se stala i státní vlajka na boku stroje, která nahradila původní trikolóru, plus svislou ocasní plochu letounu ozdobil český lev.

Původní rozestavění pro 17 cestujících bylo zároveň z důvodu většího komfortu při dalekých cestách změněno na 12. Přestala být také používána pohovka, protože bezpečnostní předpisy neumožňovaly, aby na ní seděli cestující při vzletu a přistání a tím by zbytečně snižovala přepravní kapacitu. Standardní rozestavení se tak ustálilo na šesti kožených křeslech a šesti sedadlech s textilním čalouněním.

Důležitým hlediskem provozu jediného Challengeru v AČR byla pochopitelně údržba samotného letounu. Technický personál 24. základy dopravního letectva byl totiž schopen zajistit základní údržbu na úrovni “Line Maintenance“, zahrnující zejména předletovou a poletovou přípravu. Zvládl také údržbu po 100 a 300 hodinách na vybraných agregátech, či údržbu po 400 hodinách, nebo 12 měsících. Vyšší stupně údržby, vyžadující už vlastnictví speciálních přípravků, se pak prováděly v Německu u společnosti RUAG. Stále se zvyšující náklady na údržbu v posledních letech zároveň vedly představitele Vzdušných sil AČR k rozhodnutí jeho provoz definitivně ukončit.

Úplně poslední let tak Challenger Cl-601-3A ev. č. 5105 absolvoval v úterý 16. srpna 2022 a svou bezesporu zajímavou službu v AČR ukončil s celkovým náletem 7.692 hodin při 5.456 přistáních.

Po generální opravě v servisním centru společnosti RUAG v německém Oberpfaffenhofenu byl na Challengeru aplikován speciální a mimořádně efektní nátěr barvami s metalickým efektem. Celý návrh tohoto nátěru vznikl ve Vojenském historickém ústavu Praha už v roce 2006 během úvah, jak pro AČR výtvarně vyřešit tehdy nově pořizované letouny Airbus A319CJ. Oba odstíny barev s metalickým efektem vypadají zblízka jako klasická metalíza na automobilu, ale ze vzdálenosti přibližně 500 metrů už vypadají jako běžná šedá barva na transportních letadlech. Novinkou je i státní vlajka na boku stroje, která nahradila původní trikolóru. (3x foto: Jiří Kolínský, www.planes.cz)


 

 

 

(úvodní foto: Jiří Kolínský, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Ve Kbelích bude při zahájení sezóny vystaven vládní Challenger“, Vojenský historický ústav Praha, https://www.vhu.cz/ve-kbelich-bude-pri-zahajeni-sezony-vystaven-vladni-challenger/; článek „Staronový Challenger se vrátil na mateřskou leteckou základnu“, autor Pavel Lang, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/staronovy-challenger-se-vratil-na-materskou-leteckou-zakladnu-99271/; www.valka.cz)