AktualityCvičeníZahraniční mise

České Gripeny zamíří do Norska na severské cvičení ACE 2023

Ve dnech 24. května až 9. června 2023 se uskuteční ve vzdušném prostoru severských států Norska, Švédska a Finska jedno z nejprestižnějších pravidelných leteckých cvičení Arctic Challenge Exercise 2023 (ACE), kterého se české letectvo zúčastní vůbec poprvé.

Hlavním cílem je příprava k nasazení v zahraničních operacích zaměřená na výcvik a plánování společných leteckých operací typu COMAO (Combined Air Operations) s důrazem na sladění taktiky vzdušného boje a spolupráci s ostatními jednotkami v mezinárodním prostředí států NATO. ACE 23 je také unikátní příležitostí k procvičení spolupráce a interoperability mezi bojovými letouny 4. a 5. generace.

Čeští stíhači budou během cvičení ACE 2023 působit z letecké základny v norském Ørlandu společně s domácími Nory, s Američany, Holanďany a Italy, kteří budou létat s letouny F-35A Lightning II, a dále s Belgičany s jejich staršími F-16AM. Na stejné základně budou mít zázemí i tři tankery KC-135R a dva letouny AWACS.

Za Armádu ČR se cvičení zúčastní pětice letounů JAS-39C Gripen od 211. taktické letky a zhruba 40 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu z 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Autor textu: nadpraporčík Martin Jašek, pověřený tiskový a informační důstojník 21. zTL Čáslav, redakčně upraveno

Cvičení ACE 23 se zúčastní přibližně 120 kusů letecké techniky a 2 700 členů personálu ze 14 států, což z něj činí jedno z největších leteckých cvičení v Evropě v letošním roce. Cvičení bude probíhat ze čtyř různých leteckých základen ve třech zemích, konkrétně z Luleå-Kallax ve Švédsku, dále letecké základny Ørland v Norsku a letišť Rovaniemi plus Pirkkala ve Finsku. Cvičení Arctic Challenge Exercise se české letectvo zúčastní historicky vůbec poprvé a pro české stíhače půjde o jedinečnou příležitostí k procvičení spolupráce a interoperability mezi stíhačkami Gripen a letouny 5. generace F-35A. (2x foto: Moshi Anahory, https://www.flickr.com/)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalinawww.czechairspotters.com)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)