AktualityAkviziceModernizace

Vládní Airbusy získaly nové odpovídače třídy ADS-B

V uplynulých týdnech se oba vládní speciály Airbus A319CJ kbelské základny podrobily další modernizaci u společnosti Lufthansa Technik v Hamburku, při které získaly nové odpovídače třídy ADS-B (Automatic Dependent Surveillance –  Broadcast). Ministerstvo obrany pověřilo vybavením obou vládních letounů Airbus A319CJ ev. č. 2801 a 3085 systémem ADS-B společnost GLOMEX Military Supplies, která dlouhodobě zabezpečuje servis těchto letadel. Instalace nových  odpovídačů je jednou z technických podmínek pro zavedení nového systému uspořádání evropského letového provozu SESAR, který začne plně fungovat už na jaře 2023.

Nejpozději do 7. června roku 2023 totiž musí v Evropě všechna provozovaná letadla se vzletovou hmotností přesahující 5,7 tuny, a nebo s maximální rychlostí přesahující 460 km/h disponovat odpovídači třídy ADS-B. Ty reagují na „dotazy“ vysílané čidly pozemních přehledových radarů a v jednosekundových intervalech automaticky vysílají po celou dobu letu přesnou polohu letadla, jeho identifikaci, výšku, rychlost a další nezbytné údaje pro řízení letu v reálném čase.

Systém SESAR umožní mnohem plynulejší odbavování letadel v evropském vzdušeném prostoru a přinese značné ekonomické úspory. Systém by měl být schopen zvládnout až trojnásobný nárůst letecké dopravy v Evropě při desetinásobném zvýšení její bezpečnosti.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: tisková zpráva „Připravili jsme vládní airbusy na změny v řízení letového provozu“, http://www.glomex-ms.com/cz/o-spolecnosti/novinky/hlavni-novinky/pripravili-jsme-vladni-airbusy-na-zmeny-v-rizeni-letoveho-provozu/; článek „Vládní Airbusy jsou připraveny na novou éru evropské letecké dopravy“, https://www.vydavatelstvo-mps.sk/letectvi-kosmonautika/8402-vladni-airbusy-jsou-pripraveny.html)