AktualityCvičení

Švédské Gripeny na finské silnici, skončilo taktické cvičení Ruska 20

Ve dnech 28. září až 6. října 2020 se ve vzdušném prostoru Finska uskutečnilo každoroční taktické letecké cvičení pod názvem Ruska 20, kterého se letos účastnilo více než 60 letadel a přibližně 4800 vojáků finské a švédské armády, z čehož bylo zhruba 2000 záložníků finské armády. Ruska 20 je bezesporu největším cvičením finského letectva v roce 2020 a jeho cílem je rozvíjení operační připravenosti finského letectva (Ilmavoimat), procvičení personálu vzdušných sil, branců, záložníků, a zároveň i bilaterální spolupráce se švédským letectvem.

Zatímco v loňském roce se cvičení zaměřilo na výcvik záložníků podléhajících velitelství Karelia Air Command a Satakunta Air Command, během letošního ročníku byl procvičen především personál a záložníci velitelství Lapland Air Command  a letecké školy (Air Force Academy).

Cvičení Ruska 20 tentokrát využívalo celkem 11 letišť po celém Finsku a do jeho průběhu se zapojily prakticky všechny jednotky finského letectva, stejně tak jako jednotky protivzdušné obrany se systémy ITO12 NASAMS II FIN a ITO90M Crotale. Řídícím celého cvičení byl určen plukovník Juha-Pekka Keränen.

Na cvičení Ruska 20 přilétla do finského Rovaniemi celkově pětice strojů JAS-39C (takt. č. 212, 216, 249, 257, 274) od křídla F21 „Norrbottens“. Gripeny létaly v konfiguraci s dvojicí přídavných nádrží, registry střel Iris-T a některé stroje používaly i kontejner Litening III. (foto: Anne Torvinen, Ilmavoimat, https://ilmavoimat.fi)

 

Každý švédský pilot Gripenu ví, že nejdůležitější je letos dvojitá ochrana. Čáslavská základna taktéž radí užití přípravku antigripenikum, vyvinutého speciálně pro piloty 211. letky, který doporučuje dvanáct z deseti odborníků. (foto: Samuli Haapala, Puolustusvoimat)

 

Letecké jednotky vyčleněné pro cvičení byly přiděleny buď k obranným silám pro plnění úkolů protivzdušné obrany, nebo naopak plnily funkci protivníka. Cvičení zahrnovalo celou řadu scénářů, které představovaly jak denní, tak i noční operace a podle řídícího cvičení plukovníka Juha-Pekki Keränena bylo v náročných scénářích provedeno celkově 1300 leteckých operací. Hlavními operačními základnami obranných sil byly letecké základny Rovaniemi a Tikkakoski, naopak síly protivníka představované finskými stroji Hawk plus F/A-18 působily ze záložního letiště Oulu a švédské Gripeny létaly z domácí základny v Luleå.

Během první fáze cvičení od 28. září do 1. října byly převážně používány letecké základny v Rovaniemi a Tikkakoski plus záložní letiště Kajaani, Halli a Oulu. Od 2. do 6. října pak během druhé fáze cvičení obranné síly operovaly také z dočasných operačních základen v Kuopio, Seinäjoki, Kokkola-Pietarsaari, Vaasa, Pudasjärvi a Kuusamo. Rozsáhlá síť záložních letišť umožňila rychlé rozptýlení všech bojových strojů na dočasné operační základny po celém Finsku. Letecká základna Rovaniemi byla navíc posílena zprovozněním záložního silničního úseku Norvatie hned vedle základny, určeného vzhledem k omezeným rozměrům pouze pro vzlety.

Během druhé fáze se do cvičení zapojilo na straně obranných sil i švédské letectvo, které přesunulo na základnu Rovaniemi  pět strojů JAS-39C od křídla F21 „Norrbottens“. Švédský Flygvapnet zároveň pro cvičení Ruska 20 vyčlenil jeden letoun včasné výstrahy S100D Argus, který byl k dispozici jak silám obrany, tak i silám protivníka. Účast švédských strojů na cvičení Ruska 20 je založena na úzké spolupráci mezi finskými a švédskými vzdušnými silami, které od roku 2016 velmi intenzivně participují na společných cvičeních a tato spolupráce bude nepochybně probíhat i nadále, neboť ruský medvěd stále nespí.

Další velmi zajímavé fotografie ze cvičení Ruska 20 je možné vidět na oficiálním facebookovém profilu Ilmavoimatu https://www.facebook.com/Ilmavoimat/

Asi nejzajímavější epizodou letošního cvičení Ruska 20 byly vzlety letounů F/A-18 a JAS-39 z úzkého silničního úseku Norvatie, který se nachází v těsné blízkosti základny Rovaniemi. Jedná se o běžnou silnici, jejíž rovný 1500 metrů dlouhý lesní úsek v sousedství základny slouží k nouzovému opuštění základny Rovaniemi v případě zničení dráhových systémů na letišti. (3x foto: Anne Torvinen, Ilmavoimat, https://ilmavoimat.fi)


 

 

(úvodní foto: Anne Torvinen, Ilmavoimat, https://ilmavoimat.fi)

(zdroj: článek „Ruska 20 testasi Ilmavoimien valmiutta ja kehitti osaamista“, https://ilmavoimat.fi/-/ruska-20-testasi-ilmavoimien-valmiutta-ja-kehitti-reservilaisten-osaamista; článek „Ilmavoimien Ruska 20 -harjoitus käynnistyy“, https://ilmavoimat.fi/-/ilmavoimien-ruska-20-harjoitus-kaynnistyy)

(aktualizace: 9. 10. 2020)