AktualityCvičení

Piloti Gripenů cvičili s německými Tajfuny a tankovali ze švédského Herculesu

Čeští piloti 211. taktické letky z Čáslavi mají v poslední době opravdu napilno a kromě nedávno skončeného cvičení Ample Strike 2020, při kterém mimo jiné doplňovali palivo z amerického tankeru KC-135R, je v následujících dnech čekal tradiční výcvik vzdušného boje DACT s německými Tajfuny a koncem měsíce i další procvičování tankování za letu, tentokrát ovšem ze švédského tankeru Tp.84T.

Výcvik vzdušného boje DACT (Dissimilar Air Combat Training) s německými kolegy je v letošním roce velmi intenzivní a nejinak tomu bylo i v minulém týdnu, kdy ve čtvrtek 24. září zamířila dvojice Gripenů opět do vzdušného prostoru Německa, aby zde procvičila řadu scénářů vzdušného boje s německými letouny EF2000 od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) ze základny Neuburg v Bavorsku. V průběhu tohoto konkrétního DACT se zkoušely různé taktiky a manévry při rozdílných scénářích, kdy se procvičovaly souboje za vizuálního kontaktu WVR (Within Visual Range) i za hranicí viditelnosti BVR (Beyond Visual Range). Během cca 40-ti minut tak byla procvičena celá řada scénářů, při kterých si piloti vyzkoušeli boj dva na dva, jeden na jednoho či „přesilovku“ dva na jednoho.

Z historického pohledu je skutečně zajímavé, že největší a nejtěsnější spolupráci mají při současném výcviku čeští piloti právě s německými kolegy, se kterými tyto DACT procvičují prakticky každé dva týdny a kteří se ukazují jako velmi spolehlivý partner. V případě dalších našich sousedů už bohužel taková aktivita nepanuje. Na straně Slovenska tomu v současné době brání omezené kapacity letecké techniky, zatímco v případě Polska se dlouhodobě nedaří vyčlenit vhodný prostor, kde by podobný výcvik mohl probíhat. Proto se s našimi severními sousedy letos uskutečnilo pouze jedno DACT v prostoru jižně od letecké základny Łask.

 

Tankování nad Baltem

211. taktická letka je v současnosti velmi aktivní i co se týče výcviku v doplňování paliva ve vzduchu AAR (Air-to-Air Refueling) a jak už bylo zmíněno v úvodu, koncem měsíce absolvovali další piloti letky procvičení procedur tankování ve vzduchu ze švédského tankeru Tp.84T. Spolupráce mezi švédským Flygvapnetem a Vzdušnými silami AČR v oblasti výcviku tankování za letu AAR je dlouhodobá a bylo to právě Švédsko, které zajistilo přeškolení prvních dvou českých pilotů, kteří pak v únoru 2012 poprvé v historii českého letectva uskutečnili tankování letounu za letu.

Tuto slibnou spolupráci však silně limituje skutečnost, že švédský Flygvapnet má k dispozici pouze jediný létající tanker. Jde o legendární stroj Tp.84T (C-130E Hercules) taktického čísla 842, který nese pojmenování „Diesel Doris“ a jež si své bojové nasazení odbyl během operace Karakal v roce 2011, při které doplňoval palivo švédským Gripenům, létajícím průzkumné mise nad Libyí. Skutečnost, že švédské letectvo disponuje pro výcvik a úkoly AAR pouze tímto jedním strojem se pak odráží i na jeho problematické dostupnosti pro jiné uživatele mimo domácího letectva.

Poslední zářijový týden však byl “Herky“ naštěstí dostupný a v úterý 29. září tak mohla dvojice českých strojů JAS-39C s mezinárodním volacím znakem CEF 324 odstartovat z čáslavského letiště a přes Německo zamířit nad Balt, kde již na naše piloty čekal švédský tanker se svým tradičním a velmi často používaným volacím znakem „MIGHTY 842“. Samotný výcvik v tankování za letu probíhá většinou nad mořem v předem vymezeném prostoru jižně od základny Ronneby a ostrova Öland. Po řadě cvičných suchých a mokrých spojení se Gripeny vrací zpět na čáslavskou základnu, přičemž celková délka tankovacích misí nad Balt je cca 2 hodiny.

To že celý proces doplňování paliva ve vzduchu není rozhodně snadnou či rutinní záležitostí a vyžaduje naprostou koncentraci všech zúčastněných, ukázal i nedávný incident v USA, kdy tato operace skončila kolizí stroje F-35B s tankerem KC-130J a jen se štěstím nedošlo i ke ztrátám na životech. Proto je neustálý výcvik českých pilotů v procedurách AAR velice důležitý a potřebný.

Každopádně současná intenzita výcviku 211. letky je nyní na vysoké úrovni, což koresponduje s plánem na další zahraniční nasazení českých Gripenů. V průběhu již celkově sedmé zahraniční mise by měli čeští stíhači v termínu od května do srpna 2022 počtvrté chránit vzdušný prostor baltských států z litevské základny Siauliai.

Německé Tajfuny od TLG 74 z Neuburgu létají v současné době standardně s dvojicí přídavných nádrží a k výcviku DACT používají registry moderních střel Iris-T a zapisovače ACMI, které slouží k podrobnému poletovému rozboru. (2x foto: 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.cz)

 

Letová trasa Gripenů k tankovací misi se švédským Herculesem ve vyhrazeném prostoru nad Baltem. Délka podobných misí se pohybuje okolo dvou hodin. (zdroj: https://globe.adsbexchange.com/)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.cz)

(zdroj: oficiální twiterový účet Armády ČR, https://twitter.com/ArmadaTweetuje/status/1309385661632389121; EDDC_Radar, https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1310881738881675265; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842c; článek „Vzdušný prostor jsme střežili i v době pandemie – rozhovor s pplk. Michalem Daňkem, autor Tomáš Soušek, Ročenka Vzdušných sil AČR 2020)