AktualityAkviziceModernizace

Rozsáhlá modernizace kbelských vrtulníků Mi-17 dokončena

Státní podnik LOM PRAHA s.p. nedávno dokončil rozsáhlou modernizaci všech pěti vrtulníků Mi-17, které provozuje 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely, když armádě v březnu letošního roku předal poslední stroj ev. č. 0839, podstupující v LOMu rozsáhlý upgrade. Základním účelem modernizace bylo naplnění Nařízení Evropské organizace pro bezpečnost leteckého provozu (European Organisation for the Safety of Air Navigation – Eurocontrol), které ukládá povinnost vybavení všech letadel radiostanicí s rozestupem kanálů 8,33 kHz, systémem ELT (Emergency Locator Transmitters)  a odpovídačem s Mode-S.

Celkový program, jehož přípravy začaly už v roce 2017, se ovšem neomezil pouze na výše uvedené zástavby nutné pro provoz vrtulníků z legislativních důvodů, ale díky dalším modernizačním prvkům došlo k významnému rozšíření portfolia úkolů kbelských „sedmnáctek“, které tvoří páteř dopravního vrtulníkového letectva.

Na vrtulníky byly instalovány i prvky, které se již dostaly na paluby vrtulníků Mi-171ŠM v rámci projektu SOATU II, tj. palubní jeřáb Breeze-Eastern HS29900-59 s nosností 600 liber (272 kg) s integrovaným hákem Tyler a stupačkou, a dále poutací systém palubního inženýra. Pro zásadní zvýšení pasivní bezpečnosti posádky byly původní pilotní sedačky nahrazeny moderními  tzv. „crashworthy“ sedačkami od firmy Fischer, které splňují nejnovější bezpečnostní předpisy, stejně jako jejich upevnění do konstrukce vrtulníku, které bylo navrženo v LOM PRAHA s.p.

Přední část trupu s instalovaným povětrnostním radiolokátorem ART-2000 od společnosti Bendix King a detailní pohled na uchycení světlometu SX-16 „Nightsun“ amerického výrobce Spectrolab Inc. (foto: archiv závodu modernizací a modifikací LOM PRAHA s.p.)

 

Během modernizace byl kompletně inovován navigační a komunikační systém vrtulníků, kdy původní radiostanice a interkom byly demontovány a nahrazeny moderními avionickými bloky, včetně speciální radiostanice typu Rockwell-Collins AN/ARC210(V) pro spojení s pozemními jednotkami. Navigace včetně radionavigace je postavena na agregátech výrobce Garmin a doplněna o povětrnostní radar ART-2000 od společnosti Bendix King. Byl nahrazen i původní systém palubního zapisovače SARPP systémem CVFDR od českého dodavatele Speel Praha s.r.o.

V neposlední řadě byly na palubu umístěny měniče umožňující napájet spotřebiče z běžné sítě 230 V, což je důležité zejména pro zdravotnické úkoly, a pro pátrací akce byl instalován výkonný vyhledávací světlomet Spectrolab SX-16 „Nightsun“.

Již nyní se připravují projekty, které ještě zlepší jejich operační využití a zjednoduší jejich obsluhu během plnění většiny úkolů, jako například instalace systému pro upínání moderních pasažérských sedaček nebo nákladu či zdravotnického vybavení.

Autor textu: Markéta Procházková, LOM PRAHA s.p. – redakčně doplněno, popisky redakce czechairforce.com. Velké poděkování patří Tomáši Medunovi za krásné fotografie z chrudimského letiště.

Současná podoba kokpitu Mi-17 ev. č. 0850 po modernizaci na tzv. standard Eurocontrol. Na obou palubních deskách byl například instalován indikátor horizontální navigační situace Bendix King KI 825, který umí i grafické zobrazení letového plánu. Upravenému středovému panelu dominuje především obrazovka systému Garmin GTN 750, což je plně integrované GPS, NAV, COM zařízení s barevným TFT displejem s úhlopříčkou 6,9″ a rozlišením 600 x 708 pixelů. Toto zařízení má dotykové rozhraní a širokou škálu funkcí jako například mapování terénu s vysokým rozlišením, grafické plánování letů, satelitní počasí, zobrazení leteckého provozu a další. (foto: archiv závodu modernizací a modifikací LOM PRAHA s.p.)

 

Kbelské Mi-17 od 243. vrtulníkové letky se velmi často používají k cvičným seskokům chrudimských výsadkářů a jejich osádky při této činnosti létají s tradiční volačkou „GASTON“. Stroj ev. č. 0849 nemá namontovaný jeřáb Breeze Eastern, neboť ministerstvo obrany pořídilo podle dostupných údajů celkově 12 ks jeřábů a většina z nich je určena pro náměšťské Mi-171Š/ŠM. (foto: Tomáš Meduna)


 

 

(úvodní foto: Tomáš Meduna)

(zdroj: článek „Modifikace armádních „sedmnáctek“ na normy Eurocontrol“, autor Markéta Procházková, https://www.lompraha.cz/news/modifikace-armadnich-sedmnactek-na-normy-eurocontrol)