AktualityAkviziceModernizacePiloti

Piloti Vzdušných sil OS SR vyzkoušeli nový cvičný letoun L-39NG

Nový cvičný proudový letoun L-39NG českého leteckého výrobce AERO Vodochody AEROSPACE navštívil tento týden leteckou základnu Sliač na Slovensku, aby absolvoval několik letů se smíšenou česko-slovenskou posádkou. Cílem bylo předvést letové vlastnosti letounu a ukázat jeho schopnosti pro výcvik budoucích pilotů slovenských stíhacích letounů F-16C/D Block 70.

Letoun L-39NG ev. č. 0476 přistál na základně Sliač v neděli 18. dubna. V následujících dnech proběhly celkem tři lety vždy s jedním z pilotů Aera a jedním slovenským pilotem v kokpitu. Kromě továrních pilotů a pozemního personálu dorazila na leteckou základnu ve Sliači také početná delegace manažerů a techniků společnosti Aero Vodochody, aby prezentovala komplexní nabídku strategické spolupráce ve výcviku vojenských pilotů mezi Českou republikou a Slovenskem.

„Nabízíme Slovenku strategickou spolupráci, jejíž součástí je pořízení osmi letounů L-39NG. Naše řešení by zajistilo větší soběstačnost ve výcviku budoucích pilotů F-16 a zároveň by přineslo významnou úsporu finančních nákladů na tento výcvik. Silným argumentem je také nabídka rozsáhlé průmyslové spolupráce na výrobě letounu L-39NG,“ popsal Zdeněk Hlačík, ředitel obchodu pro Slovenskou republiku z Aera Vodochody.

„Modernizace techniky ozbrojených sil Slovenské republiky patří ke klíčovým prioritám současného vedení Ministerstva obrany SR. Jedním z plánovaných projektů je také obměna současných cvičných letounů, jejichž životnost postupně končí. Jsme rádi, že mají naši vojáci možnost seznámit se s možnostmi výzbroje přímo při ukázkách či prezentacích, proto oceňuji nabídku společnosti Aero Vodochody předvést její nové cvičné letadlo přímo na letišti ve Sliači,“ uvedl státní tajemník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

Dominantní část prezentace L-39NG na základně Sliač tvořila technická část. Mezi týmem Aera, jehož součástí byl i šéfkonstruktér L-39NG Jaromír Lang, a zástupci základny proběhla podrobná diskuse o technických parametrech letounu, moderní avionice či nových bezpečnostních systémech letounu. Zástupci Vzdušných sil OS SR se seznámili s možnostmi využití izraelské technologie VirtualTrainingSystem (VTS) pro výcvik pilotů a plnění taktických misí, a také s klíčovými parametry vyzbrojené verze letounu, která by měla být hotová v prvním čtvrtletí příštího roku.

Zdroj: tisková zpráva společnosti AERO Vodochody AEROSPACE – redakčně doplněno, popisky redakce czechairforce.com

Na Sliač přilétl druhý letový prototyp L-39NG ev. č. 0476, který stále létá bez finálního nátěru. Většinu letů se slovenskými piloty absolvoval tovární pilot Vladimír „FAKY“ Továrek, jinak bývalý příslušník 212. taktické letky a display pilot AČR na typu L-159A. Tlakové plnění je na L-39NG stále ve stadiu prototypových zkoušek, proto se plnilo gravitačně. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva – Piloti Vzdušných sil SR vyzkoušeli nový cvičný letoun L-39NG, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/piloti-vzdusnych-sil-sr-vyzkouseli-novy-cvicny-letoun-l-39ng/)