AktualityPiloti

Nadporučík Lukáš Kúdela si jako první slovenský pilot vyzkoušel řízení F-16

Pátek 23. dubna 2021 se nesmazatelně zapíše do historie slovenského letectva, neboť v tento den absolvoval svůj vůbec první cvičný let na letounu F-16 příslušník Vzdušných síl OS SR, nadporučík Lukáš „KUDI“ Kúdela, a to pod dohledem amerického instruktora. Lukáš svůj premiérový let uskutečnil na dvoumístné spárce F-16D Block 25 reg. 83-1174 od 195. letky „Warhawks“ 162. křídla národní gardy státu Arizona z letiště Tucson ANGB. Ještě týž den si pak řízení Viperu mohli zkusit i zbývající piloti z úvodní čtveřice (KIWI, MARCO a EDDY), kteří jsou v současné době na přeškolení v arizonském Tucsonu.

„Môj subjektívny názor je, že stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Narozdiel od Talonu chce letieť a nie padať.  Výkonnostne je samozrejme niekde inde, ako všetky doterajšie lietadlá, na ktorých sme lietali. Naše dojmy, ako sme sa tak s chalanmi rozprávali, sú dosť technicko-pilotážneho rázu. Citlivosť joysticku, poskakovanie lietadla pri pristátí, odozva na inputy do riadenia a podobne. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli „vytešení“, že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popsal dojmy z prvního letu npor. Lukáš Kúdela.

Ve Spojených státech amerických se zároveň přeškolují i další dva piloti vzdušných síl OS SR (E.T. a VLADIS), kteří relativně nedávno ukončili výcvik na turbovrtulových letounech T-6A Texan II u 434th FTS na základně Laughlin AFB v Texasu a nyní už pokračují na nadzvukových cvičných strojích T-38C Talon u 87th FTS na stejné základně.

Dalších osm slovenských pilotů se v současné době připravuje na letecké základně Sliač a v rámci přípravy na přeškolení v USA aktuálně procházejí výcvikem na cvičných L-39CM/ZAM Albatros u 2. taktické letky, včetně jazykových kurzů se zaměřením na zdokonalení anglického jazyka a letecké frazeologie. Následně budou taktéž postupně odesláni na výcvik v USA podle stanoveného harmonogramu, přičemž první dva piloti z této osmičlenné skupiny odcestovali do USA již v březnu letošního roku.

Prvních sedm stíhacích letadel F-16 Block 70 (6x F-16C a 1x F-16D) bude na Slovensko dodaných v roce 2023. Ve stejném roce je naplánováno i ukončení výcviku první skupiny slovenských pilotů Viperů v USA. Zbývající letouny F-16 budou dodány v průběhu roku 2024, zatímco návrat posledních přeškolených pilotů je plánovaný na rok 2028.

Malý krok pro jednotlivce, ale velký skok pro slovenské letectvo, tak by se dal charakterizovat premiérový let npor. Lukáše Kúdely s americkým instruktorem na F-16D v Tucsonu dne 23. dubna 2021. Výcvik první čtveřice slovenských pilotů v Arizoně se tak přehoupl do praktické fáze. (3x foto: VzS OS SR, https://vvzs.mil.sk/)


 

 

(úvodní ilustrační foto:  Aleš Hottmar)

(zdroj: Prví štyria slovenskí piloti vo výcviku v USA už riadia stíhacie lietadlá F-16, https://www.mosr.sk/49176-sk/prvi-styria-slovenski-piloti-vo-vycviku-v-usa-uz-riadia-stihacie-lietadla-f-16/)