AktualityAkvizicePilotiTechnika

Delegace uruguayského letectva testovala v Aeru nový L-39NG

Český výrobce Aero Vodochody nedávno hostil ve svém výrobním závodě delegaci uruguayského vojenského letectva (FAU – Fuerza Aérea Uruguaya), kterou vedl přímo velitel vzdušných sil Uruguayské východní republiky, generál Luis H. de León Pepelescov. Cílem návštěvy ve Vodochodech bylo nejen seznámení se s celým programem nového cvičného a lehkého bojového letounu L-39NG, ale uruguayští piloti si mohli nové engéčko rovněž vyzkoušet a otestovat za letu.

Uruguayské letectvo hledá již několik let efektivní náhradu za své beznadějně zastaralé útočné letouny Cessna A-37B Dragonfly a dnes již vyřazené FMA IA-58 Pucará. Představám FAU by zřejmě nejvíce vyhovovaly pokročilé cvičně-bojové letouny kategorie Jak-130 či M-346, jenže akvizice těchto dvoumotorových strojů naráží na finanční možnosti uruguayského ministerstva obrany. Jenom nedávné pořízení dvojice použitých transportních letounů KC-130H, které vyřadilo španělské letectvo, způsobilo v obranném rozpočtu Uruguaye silné pnutí a FAU muselo kvůli chybějícím financím dokonce na čas omezit letové aktivity.

Je tak nasnadě, že velení FAU hledá i jiná, ekonomicky přijatelná řešení, a jedním z nich je právě cvičný a lehký bojový letoun L-39NG od českého výrobce Aero Vodochody. Širší spolupráci na poli obrany a bezpečnosti mezi Českou republikou a Uruguayí iniciovalo především letošní podepsání Rámcové smlouvy o vzájemné spolupráci v obranných záležitostech mezi Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem národní obrany Uruguaye. Po letošní podnikatelské misi do uruguayského Montevidea, organizované velvyslanectvím ČR v Buenos Aires, přiletěl ve druhém dubnovém týdnu na pracovní návštěvu ČR velitel vzdušných sil generál Luis H. de León, jenž se svou delegací navštívil i českého výrobce ve Vodochodech.

Uruguayská delegace v čele s velitelem vzdušných sil gen. Luisem H. de Leónem během prezentace programu L-39NG, který uruguayské delegaci představil tovární pilot David Jahoda. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)

 

Nejde o první návštěvu uruguayských představitelů v Aeru, neboť již začátkem letošního února navštívil Vodochody uruguayský vojenský přidělenec pro Českou republiku, plukovník José Pedro Nozar Tabárez, který si zde mohl prohlédnout výrobní linku L-39NG a zároveň mu byl představen celý vývojový program nového engéčka. Při dubnové návštěvě velitele vzdušných sil Uruguaye, gen. Luise H. de Leóna byli v jeho delegaci i zkušení piloti FAU včetně instruktorky na typu PC-7U pplk. Lucie Varely Rico, kteří si mohli nový L-39NG podrobně prohlédnout nejen na zemi, ale především ho vyzkoušet i za letu.

Lehký L-39NG pochopitelně neposkytne takové útočné schopnosti jako výkonnější typy Jak-130, M-346 či L-159, na druhou stranu pořizovací a provozní náklady nového engéčka jsou zcela někde jinde. Uruguayské letectvo by tak mohlo jedním typem nahradit hned tři platformy, které FAU používá, respektive ještě v nedávné době používalo. Kromě již zmiňovaných letounů A-37B Dragonfly a IA-58 Pucará by totiž čistě teoreticky nebylo zapotřebí i turbovrtulových PC-7U, které uruguayské letectvo používá v lehké ozbrojené verzi. Každopádně český výrobce je přesvědčen, že jeho nabídka na L-39NG je z dlouhodobého hlediska výhodnější, než například pořízení olétaných letounů BAE Hawk Mk.67 (ex ROKAF) od civilního kontraktora Air USA, které uruguayské letectvo taktéž zvažuje a v říjnu loňského roku je rovněž testovalo. Ve prospěch českého letounu hovoří nejen finanční hledisko, neboť zmiňované Hawky by musely projít rozsáhlou modernizací avioniky, ale i pokročilejší výcvikové simulační schopnosti v podobě  izraelského systému VTS (Virtual Training System). Ten je již v engéčku certifikován a jeho základní verze integrovaná do L-39NG umí zobrazovat taktickou situaci nad mapou včetně simulace radaru, a v budoucnu se počítá s rozšířením o další funkce.

Aero nedávno navštívila delegace Rakouské hospodářské komory WKO a zástupci leteckých a vojenských výrobních společností. Hlavním tématem byla potenciální spolupráce na systému výcviku pilotů a implementace nových výrobních technologií. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)

 

V souvislosti s účastí Aera na mezinárodním veletrhu obranné techniky IQDEX 2022 v Bagdádu přivítal český výrobce v březnu iráckou delegaci přímo ve Vodochodech, kde představil své výrobní možnosti a samotný letoun L-39NG. Velení IQAF projevuje o nové engéčko zájem i díky dlouholeté a spolehlivé službě jeho předchůdce v iráckém letectvu. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)

 

Nedávná návštěva velitele vzdušných sil Uruguaye nebyla v Aero Vodochody jediná a český výrobce v uplynulých týdnech přivítal i delegaci Rakouské hospodářské komory WKO či představitele iráckých vzdušných sil IQAF (Iraqi Air Force), jež rovněž projevují zájem o L-39NG. Po nedávném oznámení o pořízení dvanácti engéček maďarských letectvem se v současné době finalizuje dohoda na pořízení 4+4 letounů L-39NG pro státní podnik LOM PRAHA, který je potřebuje pro své Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. V současné době jsou dle ředitele státního podniku Jiřího Protivy vydefinovány, jak technické podmínky, tak podmínky servisu a dolaďuje se samotné financování nákupu. K podpisu kupní smlouvy by mělo dojít ještě v letošním roce.

Ve Vodochodech zároveň pokračuje výroba prvních vietnamských letounů L-39NG, jež jsou produkovány v tzv. východní konfiguraci. To představuje nejen zobrazování letových údajů v metrických jednotkách či indikaci horizontu podle východní normy, ale i kompletní komunikaci avionického systému v ruském jazyce či schopnost použití určitého sortimentu východní munice. V letošním roce by proto mělo dojít k zbraňovým zkouškám této „východní“ výzbroje, přičemž první produkční letoun určený pro letectvo vietnamské lidové republiky (VPAF) by měl svůj první let uskutečnit začátkem roku 2023.

Zdá se tedy, že celý program L-39NG zatím pokračuje zdárně kupředu a výrobce z Vodochod má v současné době prakticky potvrzené objednávky na 32 engéček, což je možné považovat v současné celosvětové konkurenci za obrovský úspěch pro český letecký průmysl. Navíc ve svých obchodních aktivitách nepolevuje a nejnověji nabízí L-39NG jako výcvikové řešení pro filipínské letectvo.

Uruguayští piloti si mohli vyzkoušet za letu druhý letový prototyp 7004, který nyní létá v efektním světle šedém nátěru s trupovým číslem 0476. Na tomto letounu byly v průběhu loňského roku realizovány drobné konstrukční úpravy a v současné době létá s nainstalovanými vnitřními pylony. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „La Fuerza Aérea Uruguaya evalúa al entrenador avanzado L-39NG – Una delegación de la fuerza se encuentra efectuando una visita a las instalaciones de AERO Vodochody en la República Checa“, autor Juan José Roldán, https://www.zona-militar.com/2022/04/12/la-fuerza-aerea-uruguaya-evalua-al-entrenador-avanzado-l-39ng/#; článek „La Fuerza Aérea Uruguaya prueba el L-39NG“, autor Javier Bonilla, https://www.defensa.com/uruguay/fuerza-aerea-uruguaya-prueba-l-39ng?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter; článek „Uruguay evalúa los aviones checos L-39NG y L-159 ALCA para reemplazar sus A-37B“, autor Gabriel Porfilio, https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/3554078/uruguay-evalua-aviones-checos-reemplazar-dragonfly; https://twitter.com/AERO_Vodochody; Rozhovor ředitele státního podniku LOM PRAHA Jiřího Protivy pro odborný internetový magazín CZ Defence, https://www.lompraha.cz/news/rozhovor-reditele-statniho-podniku-lom-praha-jiriho-protivy-pro-odborny-internetovy-magazin-cz-defence)