AktualityAkviziceTechnika

První Gripen E přemístěn na leteckou základnu Malmen

Společný testovací program nového švédského letounu Gripen E učinil další důležitý krok na cestě k realizaci sériových dodávek švédskému Flygvapnetu, když se počet testovacích míst rozšířil o leteckou základnu švédského letectva v Malmen nedaleko Linköpingu, kde se v rámci jednotky TUJAS uskuteční další testovací program.

Zkušební jednotka TUJAS, neboli Taktisk Utprovning JAS-39 provádí vývojové a testovací zkoušky letounů JAS-39 Gripen všech verzí a zároveň definuje taktické procedury použití nové výzbroje a systémů, integrovaných a používaných Gripeny švédského letectva. Nyní bude odpovědná i za letové zkoušky nejnovější platformy Gripen E. Dalšími místy, odkud se provádí testování nového letounu je pak tovární letiště společnosti Saab v Linköpingu a Gripen Flight Test Center v brazilském Gavião Peixoto.

Současný společný testovací program ověřování a certifikace letounu Gripen E je výsledkem spolupráce mezi výrobcem Saab, švédskými ozbrojenými silami a úřadem pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk), kdy tyto organizace společně testují letadlo a jeho funkce od samého začátku vývoje platformy, od základních leteckých systémů až po taktické schopnosti. Účelem je zajistit, aby samotné letadlo a jeho taktické schopnosti byly vyvíjeny v souladu s přesnými požadavky zákazníka.

„Testovací program, tak jak jej nyní provádíme s Gripenem E a jehož se všechny strany účastní od samého počátku, vede k větší účinnosti a efektivitě zkoušek. Pro letectvo to také znamená, že můžeme celý systém poznat mnohem dříve, což následně povede k rychlejší a efektivnější implementaci platformy Gripen E do vzdušných sil,“ říká Henrik „MONSTER“ Lahti, velitel zkušební jednotky TUJAS na základně Malmen.

Čtvrtý sériový Gripen E výrobního čísla 6004 přistává na letecké základně Malmen, která se nachází západně od Linköpingu. Oproti svým předchůdcům výrobních čísel 6002 a 6003 má tento stroj opět celo šedý nátěr, což by mohlo predikovat rozhodnutí Flygvapnetu ohledně výsledné podoby zbarvení nových Gripenů E švédského letectva. Na rozdíl od prototypů 39-9 a 39-10 v době prvního přistání na základně Malmen ještě nedisponoval čidlem IRST. (foto: SAAB, https://www.saab.com)

 

V listopadu letošního roku byl čtvrtý sériový Gripen E výrobního čísla 6004 přemístěn z továrního letiště Saabu v Linköpingu na leteckou základnu Malmen, která se nachází nedaleko, tak aby odtud pokračoval v dalších letových testech. Letoun do nového působiště přelétl tovární pilot Saabu Robin “SKATER“ Nordlander. Cílem přesunu do Malmen je větší zapojení pracovníků úřadu pro vyzbrojování FMV a příslušníků švédských ozbrojených sil do celého testovacího programu.

„Díky umístění Gripenu 6004 na základně Malmen získáme další testovací místo s tím, že bude více zdrojů na provádění dalších letových testů a zkoušek vybavení, potřebného při provozu letadla, což urychlí vývoj. Navíc to umožní všem třem stranám efektivněji sdílet znalosti a zkušenosti z provozu tohoto nového letounu,“ říká Ken Lindberg, hlavní poradce programu Gripen v úřadu FMV.

Zkušební provoz ze základny  Malmen bude i nadále zajišťován společností Saab, stejně jako v ostatních dvou testovacích místech, ale s větším zapojením koncového zákazníka. „Jedná se o velmi důležitý milník pro Saab a celý vývoj platformy Gripen E. Od prvního dne jsou letové zkoušky Gripenu č. 6004 ze základny Malmen velice intenzivní a zaměřujeme se zde především na testy taktických systémů a senzorů, jako jsou infračervený vyhledávací a zaměřovací systém IRST, systém elektronického boje a radar,“ upřesňuje Thomas Gustafsson, technický vedoucí letových zkoušek u divize Saab Aeronautics.

Letové testy se také provádějí v Brazílii společně s brazilským zákazníkem. První sériový stroj Gripen E výr. č. 6001 přiletěl do brazilského Gavião Peixoto v září tohoto roku a zde bude použit ve zkušebním programu implementace technologií určených přímo pro brazilské letectvo, jako je komunikační systém a integrace specifické výzbroje.

Dvojice nádherných záběrů od známého leteckého fotografa a publicisty Jamieho Huntera, zachycující druhý sériový stroj výrobního čísla 6002 se střelami Iris-T na obou wingtipech. Tento stroj má společně s letounem č. 6003 aplikovánu zkušební lomenou kamufláž a nyní prochází testovacím programem přímo u výrobce Saab v Linköpingu. (2x foto: Jamie Hunter, Aviacom, www.aviacom.co.uk via SAAB)


 

 

(úvodní ilustrační foto: SAAB, https://www.saab.com, další foto: Jamie Hunter, Aviacom, www.aviacom.co.uk)

(zdroj: článek „Gripen E now stationed at Malmen Air Force Base“, https://www.saab.com/newsroom/stories/2020/december/gripen-e-now-stationed-at-malmen-air-force-base)