AktualityKonfliktyTechnika

Aero Vodochody obnovilo provoz dalších nigerijských Albatrosů

Před více než deseti lety propukl v severovýchodní Nigérii rozsáhlý konflikt, ve kterém od té doby zahynulo přes 30 tisíc lidí a před nímž více než dva miliony obyvatel bylo nuceno uprchnout ze svých domovů. V červenci roku 2009 se islamistické hnutí Boko Haram (v překladu zhruba Západní učení je rouhání)  vzbouřilo proti nigerijské vládě a pokusilo se ji svrhnout. Cílem hnutí Boko Haram je vytvořit z Nigérie čistě muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría.  Během neúspěšného povstání zemřelo na 800 lidí, desítky členů islamistické skupiny skončily ve vězení a vůdce organizace Mohammed Yusuf, který ji založil již v roce 2002, byl popraven.

Ačkoliv povstání v roce 2009 skončilo neúspěchem, v následujících letech islamistické hnutí nabíralo v severovýchodní části země  na síle. Mezi lety 2013 až 2015 zabili členové Boko Haram přes 11 tisíc lidí.  Během této doby teroristé získali nadvládu nad většinou území severovýchodního státu Borno, kterou rozšiřovali na území sousedního Čadu, Kamerunu a Nigeru. Teprve od roku 2015 zahájil nově zvolený prezident Nigérie Muhammadu Buhari razantní tažení proti Boko Haram a nigerijská  armáda vyhnala islamisty z městských aglomerací do buše. Jenže k úplnému vítězství nad Boko Haram stále nedochází a v současné době panuje spíše patová situace, kterou se armáda stále snaží zvrátit ve svůj prospěch.

Do úderů proti Boko Haram se samozřejmě v posledních letech zapojuje stále častěji i nigerijské letectvo NAF (Nigerian Air Force), které se však v současné době potýká s malou dostupností potřebné letecké a vrtulníkové techniky. Z tohoto důvodu se velení nigerijského letectva snaží o reaktivaci stávající techniky, která byla v neletuschopném stavu z důvodu chybějící údržby či nedostatku náhradních dílů. Jedním z důležitých strojů v inventáři nigerijského letectva je stále cvičný a lehký útočný stroj Aero L-39ZA Albatros, který v současné době používá 403. Flying Training School (403 FTS) na základně Kano. Primárním určením této jednotky je samozřejmě výcvik nových pilotů na proudovou techniku, v uplynulých třech letech jsou však piloti a stroje 403 FTS stále častěji nasazováni i do úderů proti skupinám Boko Haram.

V rámci pokračujícího úsilí o navýšení dostupnosti letecké techniky pro udržení vysokého tempa operací proti povstaleckým skupinám Boko Haram na severovýchodě země nigerijské letectvo nedávno dokončilo reaktivaci dvou dalších letadel L-39ZA reg. NAF 354 a 364, kterým byl v rámci programu LEP (Life Extension Programmes) a ve spolupráci s výrobcem Aero Vodochody opět prodloužen meziopravní technický resurs. Slavnostní předání obou letadel proběhlo 4. prosince 2020 přímo u 403 Flying Training School na základně  Kano. Současný proces tak navazuje na stejný program LEP z loňského roku, kdy se podařilo opět ve spolupráci se specialisty  od výrobce Aero Vodochody vrátit do provozu trojici dlouhodobě odstavených strojů L-39ZA reg. NAF 352, 354 a 364.

Práce na prodloužení meziopravního technického resursu trojice L-39ZA probíhají přímo na základně Kano za pomoci specialistů výrobce Aero Vodochody a s podporou techniků nigerijského letectva. (foto 2x: Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng)

 

Z toho je patrné, že meziopravní technický resurs je výrobcem prodlužován vzhledem ke stavu nigerijských strojů pouze na rok a letouny by potřebovaly kompletní generální opravu. Práce na reaktivaci začaly 6. listopadu 2020 a celý program na prodloužení meziopravního technického resursu zahrnuje hloubkovou kontrolu hlavních částí letounu, motoru, avioniky a katapultážního systému letadla, které provádí specialisté výrobce s podporou inženýrů a techniků nigerijského letectva. Celý program LEP nigerijských Albatrosů se na základně Kano provádí teprve podruhé za posledních 5 let.

Prosincového slavnostního aktu na základně Kano se zúčastnil i náčelník štábu nigerijského letectva maršál Sadique Abubakar, který mimo jiné uvedl, že reaktivační práce na třetím letadle L-39ZA (zřejmě NAF 352) postupují rovněž zdárně kupředu a tento stroj by měl být dokončen a předán v následujících týdnech. Náčelník štábu NAF maršál Sadique Abubakar dále prozradil, že v současné době prochází další trojice strojů L-39ZA generální opravou a modernizací avioniky přímo v podniku Aero Vodochody a jejich dokončení se předpokládá někdy ve třetím čtvrtletí roku 2021. Vybavení těchto strojů moderním avionickým systémem od společnosti GenesyS Aerosystems, který je použit i v novém L-39NG, v budoucnu umožní mnohem efekticnější přeškolení nigerijských pilotů na moderní platformu v podobě strojů JF-17 Thunder Block II, které zanedlouho vstoupí do služby u NAF.

Albatrosy pochopitelně nejsou jedinými letouny z inventáře NAF, které v současné době procházejí reaktivací. Tento proces nyní například absolvuje dvojice Alpha-Jetů od 407 Air Combat Training Group mna základně Kainji. Program LEP dále podstupuje dvojice strojů F-7Ni na základně v Makurdi, zatímco 7 strojů stejného typu muselo být vzhledem k rozsahu nutných prací letecky přepraveno do Číny. Na základně Ikeja zároveň pokračují i práce na zprovoznění transportního letounu C-130 H (reg. NAF 918). Nigerijské letectvo navíc v nedávné době převzalo další vrtulník Mi-171E a připravuje se na dodávku 12ks turbovrtulových útočných letounů Super Tucano a 3ks víceúčelových stíhacích letounů JF-17 Thunder z Pákistánu.

Letecký maršál Abubakar při své návštěvě na základně Kano rovněž poznamenal, že 403 FTS má za úkol provádět nejen základní výcvik nových pilotů určených pro proudové stroje, ale role školy byla podle něj dále rozšířena pro podporu protipovstaleckých operací na severovýchodě země a hlídkových operací na severozápadě. „Musím říct, že škola splnila očekávání velení NAF, protože pokračovala ve výcviku nových pilotů pro letectvo a stejně tak poskytovala potřebnou leteckou podporu pro různé probíhající operace proti povstaleckým skupinám. Jen letos škola vygenerovala 4 nové bojové piloty a dalších 6 studentů má za sebou více než 90 % výcvikového programu. Další letadla, která dnes obdržíme, umožní škole optimálně fungovat i nádále,“ uvedl maršál Abubakar. Vyvrcholením slavnostního předání obou Albíků na základně Kano byl pak průlet strojů přímo nad základnou, kdy smíšené posádky strojů tvořili piloti NAF a výrobce Aero Vodochody.

K výcviku na proudových strojích L-39 vyslalo nigerijské letectvo v letošním roce čtveřici studentů i do České republiky, kde podstupují přeškolení v pardubickém Centru leteckého výcviku. Ve skupině nigerijských studentů byla i jedna dívka. (foto: Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng)

 

Náčelník štábu nigerijského letectva maršál Sadique Abubakar (uprostřed) během prosincového slavnostního předání dalších dvou Albíků na základně Kano společně s piloty nigerijského letectva a výrobce Aero Vodochody. Zcela vlevo je Radovan C., velmi zkušený instruktor z pardubického CLV, vpravo pak je tovární pilot z Vodochod „FAKY“. (foto: Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng)


 

 

(úvodní foto:  Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng)

(zdroj: článek „NAF COMPLETES IN-COUNTRY REACTIVATION OF 2 ADDITIONAL L-39ZA AIRCRAFT TO BOOST COUNTERINSURGENCY OPERATIONS“, autor IBIKUNLE DARAMOLA, Director of Public Relations and Information, Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng/news/naf-completes-in-country-reactivation-of-2-additional-l-39za-aircraft-to-boost-counterinsurgency-operations699899640;  článek „Deset let únosů, vraždění a násilí. Teroristé z Boko Haram sílí a budují vlastní stát“, autor Simona Fendrychová, https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/deset-let-boko-haram-teroriste-nigerie/r~17383544b2bc11e994100cc47ab5f122/; článek „OPERATIONAL VISIT: CAS INSPECTS ONGOING IN-COUNTRY REACTIVATION OF L-39ZA, REITERATES COMMITMENT TO ENSURING PROTECTION OF NIGERIA’S AIRSPACE“, autor IBIKUNLE DARAMOLA, Director of Public Relations and Information, Nigerian Air Force, https://airforce.mil.ng/news/operational-visit:-cas-inspects-ongoing-in-country-reactivation-of-l-39za,-reiterates-commitment-to-ensuring-protection-of-nigeria%E2%80%99s-airspace1156963241)