AktualityCvičeníTechnikaZahraniční mise

Podzimní kurz ETAP-C opět prověřil posádky transportních letounů

Podzimní měsíce jsou na letecké základně ve španělské Zaragoze už tradičně vyhrazeny pro konání specializovaného kurzu taktického létání transportního letectva ETAP-C. Ten je pořádaný evropským střediskem taktické letecké dopravy (ETAC) ve spolupráci se španělským letectvem a pravidelně se ho účastní i česká „dopravka“. Bohužel právě poslední letošní kurz značně ovlivnily tragické události v Izraeli, kdy kvůli evakuačním letům museli někteří účastníci svou účast na poslední chvíli odřeknout. Cvičení ETAP-C 23-4 tak sice patřilo co do počtu účastníků mezi ty skromnější, na druhou stranu to nic neubírá na jeho významu či kvalitě výuky.

ETAP-C je jeden ze dvou pokročilých školicích projektů, které se každoročně mentorují ve Španělsku v rámci evropského programu taktické letecké dopravy. Specializovaný kurz se snaží zlepšit vojenské schopnosti a interoperabilitu partnerských států v této oblasti s využitím sdíleného využívání zdrojů. A zatímco dříve musely partnerské země na podobný kurz odjet až do USA, od roku 2012 je možnost cvičit ve Španělsku, kde tyto školící kurzy doposud absolvovalo přes 86 posádek a na 150 instruktorů.

Samotné cvičení ETAP-C 23-4, pořádané v termínu od 23. října do 3. listopadu, ve skutečnosti integrovalo dva samostatné kurzy. Jeden byl určený pro létání ve dne, zatímco druhý se zaměřil na noční operace s využitím NVG (Night Vision Goggles). Denních misí se zúčastnily A400M z Belgie, španělský A400M, C-130J-30 z Norska a C-295M z České republiky, přičemž hlavním cílem tohoto kurzu byla příprava posádek na pokročilé plánování taktických misí s výskytem ohrožení země-vzduch a vzduch-vzduch, dále na procvičení výsadkových operací, taktických manévrů při přiblížení a přistání na improvizovaných plochách, nebo přistání s rychlým vyložením nákladu. Nočního kurzu s využitím brýlí pro noční vidění NVG se pak účastnila jedna posádka z Belgie a další z Norska.

Naprostým základem úspěchu při kurzech ETAP je podrobné naplánování celé mise a dokonalá souhra celé posádky v průběhu letu. Dalším důležitým faktorem je i odpovídající avionické vybavení ve spojení s průhledovými displeji a pohyblivou taktickou mapou, kdy je posádka schopna co nejpřesněji dodržet letovou trasu a ve finále přesně nalétnout do požadovaného bodu vysazení nákladu či výsadkářů. Samozřejmostí jsou i systémy vlastní ochrany s podrobnými knihovnami hrozeb, které dokážou posádku zavčasu varovat před útoky nepřátelských stíhačů, nebo nebezpečím od pozemní PVO.  (foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret a Martin Mellquist / Forsvaret)

 

Česká „dopravka“ se nočních kurzů s využitím NVG zatím neúčastní a v tomto ohledu jsme bohužel stále pozadu za nejvyspělejšími aliančními letectvy. I když AČR tuto věc řeší v podstatě od roku 2014 v souvislosti se zapojením letounů CASA do zahraničních operací na Sinaji a pro létající personál 242. letky pořídila specializované vybavení včetně přileb HGU-55/P s úchyty pro NVG typu F4949, do běžné osnovy výcviku se tento velmi specifický způsob létání zatím nedostal. Důvodem je obrovská vytíženost letky k běžným přepravním úkolům v posledních letech, kdy Casy téměř dennodenně pendlují po Evropě a kromě transportních úkolů suplují i chybějící „bizjety“ při běžných dopravních letech. Dalším faktorem je pak paradoxně dlouhodobá služba v misi MFO na Sinaji, která odčerpává nejen dostupnou techniku, ale především volné posádky.

Samotná oblast u letecké základny Zaragoza, která se nachází v kraji známém jako Aragonie, je se svými rozlehlými prostory se zvlněnými kopci, pouštěmi, improvizovanými přistávacími plochami a blízkými střelnicemi naprosto ideálním místem pro podobné kurzy programu taktické letecké přepravy. K tomuto účelu se využívají rozsáhlé vyhrazené prostory, zahrnující části provincií Zaragoza, Teruel a Navarra, přičemž hlavní operace se odehrávají na vojenském záložním letišti Ablitas (Navarra), střelnici Bardenas Reales (Navarra) a San Gregorio Maneuvers (Zaragoza). Z dalších lokalit jsou mise plánovány do okolí Caudé (Teruel) a na samotné letiště Teruel, v jehož okolí je možné realizovat nízké létání.

Španělské letectvo vyčlenilo pro účastníky kurzu rozsáhlé prostory v okolí Zaragozy, kde je možné realizovat široké spektrum různorodých scénářů pro posádky transportních letadel. Španělská strana zároveň obstarává různé specifické vybavení, které má co nejreálněji simulovat hrozby, se kterými se mohou posádky transportních letounů reálně setkat. Jde jak o specializovaný UV stimulátor MALLINA, určený k testování sady opto-elektronických senzorů MAWS, tak o pyrotechnické prostředky, simulující odpal protiletadlových střel pozemních systémů PVO. Na spodním snímku je norský C-130J-30 Hercules z 335. letky, vystavený těmto simulačním hrozbám nad výcvikovým prostorem a střelnicí Bardenas. (foto: Martin Mellquist / Forsvaret)

 

Na celém projektu se letos podílelo více než 140 lidí, včetně členů posádek, mechaniků, instruktorů a podpůrného, ​​provozního nebo zpravodajského personálu. Struktura velení a řízení kurzu zahrnuje členy ETAC a personál španělského letectva, který zaujímá pozici hostitelské země, posílený personálem účastnických zemí a evropského velitelství letecké dopravy EATC (European Air Transport Command), přičemž letos měl kurz rovněž podporu instruktorů z Rakouska.

Je důležité zdůraznit, že španělské letectvo poskytuje veškerou podporu a potřebné technické vybavení, které umožňují vytvoření všech náročných scénářů a bezpečné provedení misí. Kromě logistického vybavení letecké základny Zaragoza jsou kurzy ETAP-C podporovány dalšími subjekty španělské armády, které zahrnují například Letku podpory vzdušného nasazení EADA (Escuadrón de Apoyo al Despliegue Aéreo) ze Zaragozy, Letku speciálních výsadkových sil EZAPAC (Escuadrón de Zapadores Paracaidistas) z  letecké základny Alcantarilla, personál střelnice Bardenas, velitelství Sever a skupinu řízení letového provozu (Grupo Norte de Mando y Control), Zdravotní středisko MAGEN (Centro Médico) v Zaragoze, jednotlivá křídla španělského letectva Ala 11, Ala 12, Ala 15, Ala 31 a Ala 35, Fotografické kartografické centrum (Centro Cartográfico Fotográfico) či Vojenskou výsadkovou školu (Escuela Militar de Paracaidismo),

Jak už bylo zmíněno v úvodu, na začátku kurzu muselo několik posádek zrušit svou účast z důvodu zapojení do urgentní operace na evakuaci civilistů z Izraele po bezprecedentním útoku palestinské teroristické organizace Hamás z pásma Gazy. Ve výsledku se to dotklo německého A400M, dále transportního C-130J Hercules od francouzsko-německá jednotky BATS (Binational Air Transport Squadron) a španělské Casy C-295M. Mezi účastníky kurzu a nasazenou technikou tak ve výsledku zůstal španělský letoun A400M (reg. 31-30) od Ala 31 ze Zaragozy, belgický A400M (reg. CT-05)  ze 20. Sqn v Melsbroeku nedaleko Bruselu, norský C-130J-30 Hercules (reg. 5699) od 335. letky v Gardermoen u Osla a česká Casa C-295M (ev. č. 0454) ze 242. transportní a speciální letky v pražských Kbelích. Česká posádka realizovala všechny mise kurzu s volačkou „SNAKE 67“ a jeden ze scénářů cvičení ji 31. října například zavedl k mezipřistání na letiště Palma de Mallorca na Baleárech.

V pátek 3. listopadu se konala závěrečná slavnostní ceremonie pro 18 členů posádek denního kurzu a 9 členů v kurzu NVG, které předsedal vedoucí střediska ETAC. Kromě toho získali kvalifikaci instruktorů programu i čtyři „loadmasteři“ z Rakouska, Belgie, Norska a České republiky.

„SNAKE 67“ se připravuje ke vzletu k další náročné misi v průběhu říjnového kurzu ETAP-C do oblasti nedaleko letiště Teruel. Na Case jsou krásně vidět odkrytované senzory MAWS pro detekci potencionálních hrozeb, které španělský personál nachystal pro cvičící posádky nad střelnicí Bardenas. (foto: Јorge Algás, @JorgeAlgas via Ejército del Aire)

 

Letošní kurz ETAP-C 23-4 bohužel negativně ovlivnily tragické události v Izraeli po zákeřnému útoku teroristického hnutí Hamás z pásma Gazy. Německé posádky A400M a C-130J plus domácí Španělé s Casou 295M tak nemohli kurz absolvovat, neboť se naplno zapojili do evakuačních letů z Izraele. (foto: Ejército del Aire, @EjercitoAire)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jakub Vaněkwww.planes.cz@jakub_vanek)

(zdroj: článek „ETAP-C 23-4. Entrenamiento avanzado de tripulaciones de transporte en Zaragoza“, https://ejercitodelaire.defensa.gob.es/EA/ejercitodelaire/es/noticias/noticia/ETAP-C-23-4.-Entrenamiento-avanzado-de-tripulaciones-de-transporte-en-Zaragoza/; článek „The Norwegian Air Force tested their limits in Spain“, https://www.forsvaret.no/en/news/articles/tested-the-limits; archív redakce czechairfoce.com)