AktualityCvičení

Plánovaná cvičení s účastí Vzdušných sil Armády ČR v roce 2020

Ještě před koncem loňského roku schválila Vláda ČR svým usnesením ze dne 9. prosince 2019 materiál se sáhodlouhým názvem „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2020“, který obsahuje konkrétní přehled vojenských cvičení jednotek a štábů AČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo ně plánovaných v roce 2020.

Plán vojenských cvičení v roce 2020 opět odráží potřeby Armády České republiky v oblasti přípravy pro plnění úkolů vyplývajících ze závazků ČR vůči NATO a závazků ČR v oblasti bilaterální a regionální spolupráce. Plán zároveň zohledňuje potřeby jednotlivých složek Armády České republiky v oblasti zvyšování jejich schopností a v neposlední řadě reaguje na aktuální vývoj bezpečnostní situace.

Podle schváleného plánu by měli čeští vojáci letos odjet na 132 cvičení v zahraničí, zatímco na území ČR se v roce 2020 uskuteční celkově 60 cvičení. I přes nepatrně menší počet cvičení oproti loňsku pokračuje dosavadní trend, díky kterému mohou Vzdušné sily AČR participovat na celé řadě významných výcvikových aktivit, které pomáhají udržet a rozvíjet operační schopnosti všech složek vzdušných sil, tedy taktického, vrtulníkového a dopravního letectva.

 

Plánovaná cvičení mimo území ČR:

MAG TACDAYS – hned první letošní cvičení se uskuteční v termínu od 31. ledna do 9. února v Německu, kam má odletět čtveřice Gripenů 211. taktické letky. Cílem cvičení MAG TACDAYS je procvičovat vzájemnou spolupráci v rámci mnohonárodnostního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je za českou stranu vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C Gripen 211. taktické letky.

DYNAMIC FRONT 20 – velké alianční cvičení v německém výcvikovém prostoru JRMC Hohenfels, konané na přelomu února a března, jehož cílem je zvýšení připravenosti a interoperability členů NATO v oblasti plánování, řízení a provádění společné palebné podpory na operačním a taktickém stupni velení.  Vzdušné síly AČR vyčleňují k vedení bojové činnosti a k podpoře pozemních jednotek (CAS) dvojici letounů L-159A z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Letová činnost L-159 bude realizována z čáslavského letiště.

TACTICAL LEADERSHIP PROGRAMME – po více než pěti letech se Vzdušné síly AČR vrací na prestižní výcvikový kurz ve španělském Albacete. V zatím neupřesněném termínu by do Španělska měla odlétnout dvojice Gripenů a dva L-159A z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Cílem kurzů TLP je příprava létajícího personálu k nasazení ve společných operacích NATO.

COMBINED RESOLVE XII – týdenní cvičení ve výcvikovém prostoru JMRC Hohenfels v plánovaném termínu duben/květen, pro které Vzdušné síly AČR tradičně vyčleňují dvojici strojů L-159A k podpoře pozemních jednotek (CAS). Letová činnost L-159 bude opět probíhat z čáslavského letiště.

TATRY 2020 – v termínu duben/květen by se mělo na území Polska uskutečnit cvičení za účasti dvojice vrtulníků W-3A Sokol z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely, jehož cílem je rozvoj schopností létajícího personálu v limitních režimech vrtulníku v návaznosti na službu v IZS.

ADRIATIC STRIKE 2020 – netřeba představovat, každoroční dvoutýdenní cvičení ve Slovinsku v předpokládaném termínu květen/červen, které má za cíl zdokonalit piloty a předsunuté letecké návodčí v profilových odbornostech. Jedná se o reciproční aktivitu k cvičení Ample Strike a vzdušné síly by měly na slovinskou základnu Cerklje vyslat dvojici strojů L-159 z 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

NATO TIGER MEET 2020 –  asi netřeba představovat, po vynechání loňského ročníku z důvodu příprav na šestou zahraniční misi Baltic Air Policing 2019 se Vzdušné síly AČR budou opět účastnit tradičního aliančního cvičení tygřích letek, které se tentokrát uskuteční na portugalské základně Beja v termínu od 10. do 22. května. Vzdušné síly plánují vyslat do Portugalska čtveřici Gripenů od 211. taktické letky a dva vrtulníky Mi-35 od 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou.

SOATU 1 – dvoutýdenní cvičení speciálních jednotek, které se uskuteční v červnovém termínu na Slovensku. Cílem cvičení je udržení a další rozvíjení schopnosti přímé spolupráce 601. skupiny speciálních sil s jednotkou SOATU 22. základny vrtulníkového letectva. Cvičení se zúčastní 50 osob s třemi vrtulníky Mi-171ŠM od 222. vrtulníkové letky.

ETAP-T – tradiční výcvikový kurz transportního letectva, jež se uskuteční v termínu 14. – 26. června na italské základně Pisa. Jeho cílem je vycvičit posádky transportního letectva v létání za složitých taktických a geografických podmínek, a zároveň certifikovat osádku pro misi MFO Sinaj. Dvoutýdenního kurzu se účastní jeden letoun Casa C-295M z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely a přibližně 13 členů letového a pozemního personálu.

MOUNTAIN FLIGHT 2020 – další z každoročních cvičení, které netřeba představovat. Letošního výcviku ve Francii v termínu 18. května až 28. června se zúčastní 50 příslušníků 22. Základny vrtulníkového letectva se čtyřmi vrtulníky Mi-171Š/ŠM. Cílem cvičení je vycvičit posádky vrtulníkového letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách na limitních parametrech letu, využitelných i při řešení zvláštních případů za letu, např. vysazení motoru. Cvičení je součástí přípravy létajícího personálu před začleněním do jednotky SOATU a před nasazením v zahraničních operacích.

TOBRUQ LEGACY 2020 –  každoroční velké mezinárodní cvičení protivzdušné obrany států NATO, konané tentokrát na území Litvy v termínu 12. – 27. září. Za českou stranu se bude cvičení účastnit strakonický 25. plrp s technikou MBV RACCOS a RBS-70. Čáslavská 21. zTL pro cvičení vyčlení dva stroje JAS-39 Gripen, které budou působit v roli cílů.

ETAP-C –  další z výcvikových kurzů transportního letectva, tentokrát plánovaný ve španělské Zaragoze v termínu od 13. do 25. září. Cílem výcvikových kurzů  ETAP-C je vycvičit posádky transportního letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách. Kurz zároveň slouží k certifikaci osádek pro misi MFO Sinaj a bude se ho účastnit osádka jednoho stroje CASA C-295M ze 24. zDL ve Kbelích.

X – SERVICING EXCERCISE – další ze cvičení, které navazuje na loňský ročník v německém Wittmundu, kterého se účastnila trojice strojů L-159A od 212. taktické letky. Na letošní cvičení v termínu září/říjen by měla pro změnu odlétnout čtveřice Gripenů 211. taktické letky.

SQUADRON EXCHANGE – výměna letek s jednotkou létající na strojích Alpha Jet E francouzského letectva na základně Cazaux  v termínu září/říjen. Do cvičení se zapojí trojice strojů L-159 z 21. zTL v Čáslavi. Jedná se o tradiční spolupráci pilotů v mezinárodním prostředí se zaměřením na postupy NATO, plánován je vzdušný boj proti rozdílnému typu letounu (DACT – Dissimilar Air Combat Training) jeden na jednoho, dva na jednoho a mise A2G.


Plánovaná cvičení na území ČR:

AMPLE STRIKE 2020 – cílem tradičního cvičení, které se uskuteční v termínu od 28. srpna do 19. září je výcvik předsunutých leteckých návodčích s letovými osádkami a veliteli pozemních jednotek v operačních postupech přímé letecké podpory v mnohonárodnostním prostředí. Nedílnou součástí je také výcvik jednotek aktivních záloh vzdušných sil, prověření schopnosti tzv. Host Nation Support a výcvik pilotů v doplňování paliva za letu. Cvičení se zúčastní 400 vojáků z 18 zemí s téměř 50 kusy letecké techniky.

EW TRAINING FOR PILOTS (EW TFP) – zhruba dvoutýdenní cvičení v zatím neupřesněném termínu proběhne ve spolupráci se švédským letectvem na 21. základně taktického letectva v Čáslavi a jeho hlavním cílem je zdokonalit piloty stíhacího letectva ve vzdušném boji s elektronickým rušením.

 

Pro úplné doplnění je potřeba se ještě zmínit o jednotlivých cvičeních CROSS BORDER, která jsou organizovaná s našimi sousedy. Jejich cílem je zdokonalit piloty v létání ve prospěch NATINAMDS plus NaPoSy, a zároveň zdokonalit směny CRC v postupech navedení a spolupráci s letouny včasného uvědomování AWACS. U cvičení CROSS BORDER nelze uvést přesné termíny konání a to z důvodu, že se v drtivé většině jedná o lety v rámci hotovostního systému (2x JAS-39C Gripen) v součinnosti se státy sousedícími s ČR (Německo, Polsko a Slovensko). Plánování letů probíhá ve 14-ti denních cyklech a jednotlivé načasování závisí na dostupnosti letecké techniky, meteorologických podmínkách, stavu letišť pro vzlety a přistání a statusu dalších hotovostních systémů pod velením CAOC.

Velmi podobná je situace i v případě výcviku AIR REFUELING TRAINING, jehož cílem je udržet dovednosti pilotů taktického letectva v doplňování paliva za letu z tankerů typu KC-135R, KC-130, KC-767 a A-310 z důvodu udržení operačních schopností. Konkrétní termíny výcviku „air-to-air refueling“ závisí především na kapacitních možnostech tankovacích letounů jednotlivých poskytovatelů a jejich aktuální dostupnosti, která je pro co největší efektivitu řešena přes Movement Coordination Centre Europe (MCCE).

Piloti taktického letectva by měli v letošním roce zavítat dvakrát na pyrenejský poloostrov. Nejprve do Portugalska na cvičení NATO Tiger Meet, které už není pouze setkáním tygřích letek, ale v podstatě jde o největší alianční letecké cvičení, během kterého se realizují komplexní scénáře leteckých operací. A zároveň se čeští piloti po delší odmlce vrací na prestižní výcvikový kurz TLP ve španělském Albacete. (foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: Sněmovní tisk 688/0, část č. 1/12 „Účast ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních v roce 2020“, http://www.psp.cz)