AktualityAkvizice

Hledá se malý dopravní letoun pro vládní letku – NeverEnding Story II

Ministerstvo obrany bude muset podle svého vyjádření zrušit již druhé výběrové řízení na malý dopravní letoun, určený pro přepravu vládních a ústavních činitelů. Z akvizice na pořízení malého dopravního letadla ve VIP konfiguraci pro kbelskou vládní letku se tak pomalu stává nekonečný příběh.

V pořadí druhé výběrové řízení bylo vyhlášené v říjnu 2019 a zájemci mohli posílat své nabídky do 19. listopadu. Ministerstvo obrany požadovalo stroj  kategorie Business jet s maximální vzletovou hmotností do 42 500 kilogramů, schopný přepravit 14 až 19 cestujících. Obrana specifikovala, že letoun může být nový i použitý, ovšem podmínkou byl rok výroby po 1. lednu 2012 a maximální nálet 4000 letových hodin. Součástí tendru bylo i zajištění dvouletého servisu a oprav.

Celkem byly k uvedenému datu podány tři nabídky, všechny na použité letouny Bombardier Global 5000. Podle českých médií se jednalo o nabídky společností Omnipol, Glomex MS a švýcarské STM Aircraft. Dvě z nabídek (údajně Glomex MS a STM Aircraft) však podle ministerstva obrany nesplňovaly požadované parametry a náležitosti, a v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek musely být vyřazeny již v prosinci 2019.

Podle Lidových novin a deníku E15 zůstala ve výběrovém řízení pouze společnost Omnipol, která nabízela použitý Bombardier Global 5000 registrace VP-CBF za nejnižší nabídkovou cenu, jež původně provozovala ruská společnost Insat Aero z Moskvy. Následně se jedna z neúspěšných firem (údajně švýcarská společnost STM Aircraft) proti rozhodnutí o vyřazení z výběrového řízení odvolala, její námitka však byla ministerstvem obrany vzápětí odmítnuta.

Jak ovšem uvedl v úterý 21. ledna mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek, Ministerstvo obrany vyloučilo z otevřeného výběrového řízení na dodání malého dopravního letounu i posledního účastníka. Ten byl vyloučen v pátek 17. ledna 2020 poté, co na základě výzvy ze strany ministerstva deklaroval, že již nedisponuje nabízeným letounem a nemůže ho tedy dodat. Zároveň nabídl stroj jiný, což však zákon neumožňuje, protože by se jednalo o nepovolenou změnu nabídky, která by měla podstatný vliv na hodnocení. Výběrové řízení na malý dopravní letoun tedy bude muset být v zákonné lhůtě zrušeno, protože v soutěži nezůstala žádná nabídka. Co bude dál, se ukáže až v následujících týdnech. Jedno je však jisté, poměrně banální nákup malého dopravního letounu pro kbelskou vládní letku se opět komplikuje.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Bombardier Inc., https://www.bombardier.com)

(zdroj: článek „Ministerstvo obrany bude muset zrušit výběrové řízení na malý dopravní letoun“, autor Jan Pejšek, odbor komunikace MO, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministerstvo-obrany-bude-muset-zrusit-vyberove-rizeni-na-maly-dopravni-letoun-218763/; článek „Obrana ruší tendr na nákup letadla za 660 milionů korun. Všechny tři účastníky z něj vyloučila“, https://www.euro.cz/byznys/obrana-rusi-tendr-na-nakup-letadla-za-660-korun-vsechny-tri-ucastniky-z-nej-vyloucila-1480697; článek „Tryskáč pro vládu pochází z daňového ráje. Jeho majitel sídlí na Britských Panenských ostrovech“, autor Martin Shabu, https://www.lidovky.cz/domov/novy-vladni-tryskac-pochazi-z-danoveho-raje-jeho-majitel-sidli-na-britskych-panenskych-ostrovech.A200115_082918_ln_domov_ele)