AktualityAkviziceTechnika

První vietnamský L39NG představen ve finálním kamuflážním nátěru

Český výrobce Aero Vodochody dnes po určitém čekání oficiálně představil první sériový stroj L-39NG výrobního čísla 7005 v novém kamuflážním nátěru, určený pro letectvo Vietnamu. První vietnamské engéčko s trupovým číslem 2303 totiž nedávno konečně získalo v lakovně výrobce finální a mimořádně efektní kamufláž, včetně nástřiku veškerých barevných doplňků, výsostného označení zákazníka a popisek.

Vietnam je vůbec prvním zákazníkem nového cvičného letounu L-39NG, když v únoru 2021 uzavřel se společností Omnipol, jakožto strategickým partnerem programu vývoje nového Engéčka, smlouvu na dodávku dvanácti strojů v tzv. „Eastern“ konfiguraci. První sériové engéčko výrobního čísla 7005, určené pro vietnamského zákazníka, bylo už koncem listopadu 2022 „sestikováno“ na výrobní lince a k premiérovému záletu došlo nakonec v pátek 21. dubna, kdy se tento letoun vydal ještě v základovém nátěru a s dočasně přiděleným trupovým číslem 0517 poprvé do vzduchu.

Důvodem určité prodlevy od finálního rolloutu a prvního záletu byla nutnost dalších zkoušek a letových testů nového palubního počítače DP-39 na prototypech engéčka, který u vietnamských strojů generuje nejen východní zobrazení letových a navigačních údajů, včetně kompletního zobrazení v ruském jazyce, ale zároveň provádí celou řadu vlastních avionických výpočtů, které musí korelovat s primární avionikou GENESYS.

Vietnamské L-39NG se zároveň odlišují omezenou schopností používat „východní“ výzbroj a jsou pro ně vyvíjeny zbraňové závěsníky a systém ovládání zbraní, tak aby tyto stroje mohly využívat základní paletu ruské výzbroje. Během jarních testů v Maďarsku se podařilo uskutečnit zkoušky nouzových odhozů bomb, přídavných 350 litrových palivových nádrží a raketových bloků UB-16-57, včetně ostrých střeleb neřízenými raketami typu S-5 a odhozů bomb typu P-50-75 a OFAB-100-120, tedy základního spektra munice, kterou budou používat při cvičných střelbách pilotní žáci vietnamského letectva.

První dva letouny sériových čísel 70057006 budou předány vietnamskému zákazníkovi ještě do konce letošního roku. Ve výrobě jsou ve stadiu pokročilé montáže i další vietnamská engéčka a ve Vodochodech již zahájili školení příslušníci pozemního personálu vietnamského letectva. Aero chce ještě do konce letošního roku dokončit výrobu prvních deseti kusů L-39NG, přičemž příští rok by mělo být dokončeno dalších 16 kusů a v dalších letech může kapacita výroby vzrůst až na dva letouny měsíčně.

Kromě engéček určených pro Vietnam jsou u výrobce například dokončovány konstrukční celky L-39NG výr. č. 7018, určeného pro Maďarsko. Ve Vodochodech zároveň začalo CNC frézování prvních přepážek engéčka výr. č. 7029, vyráběného pro státní podnik LOM PRAHA. Ten objednal čtyři kusy pro své pardubické Centrum leteckého výcviku, které by si mělo první dva stroje převzít  ještě koncem roku 2024, a zbývající dva pak v roce 2025.

První vietnamský L-39NG trupového čísla 2303 po vyjetí z lakovny výrobce Aero Vodochody, ještě bez instalovaných katapultážních sedaček. Nová kamufláž, tvořená dvěma odstíny zelené, vychází z barevného schématu, použitého při posledních generálních opravách L-39C vietnamského letectva, prováděných přímo ve Vietnamu. Rozdíl je pouze v lesklosti barev, kdy nové Engéčko má výrazně matnější nátěr. Zajímavé jsou i výstražné popisky „SPASENIJE“ a „OPASNO“ v ruském jazyce.   (Foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: oficiální FB profil výrobce, archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 9. 8. 2023)