AktualityMimořádné událostiPilotiTechnika

Armáda nasadila do hašení nad Hřenskem i těžší stroj Mi-17

Už přes dva týdny zuří v Národním parku České Švýcarsko rozsáhlý a ničivý požár, který se zatím i přes maximální snahu nepodařilo vzhledem k okolnímu a mimořádně obtížnému terénu dostat zcela pod kontrolu. Nasazení letecké a vrtulníkové techniky je nad Hřenskem pro eliminaci požáru velmi intenzivní a Vzdušné síly AČR proto nakonec přistoupily i k použití těžšího vrtulníku Mi-17, který unese objemnější hasící bambi vak.

Vojenští piloti zasahují v NP České Švýcarsko na Děčínsku již od neděle 24. července, kdy se do hašení zapojil jeden vrtulník W-3A Sokol od kbelské 243. vrtulníkové letky. Vzhledem ke stále většímu rozsahu požáru nakonec armáda v prvním týdnu zapojila do hašení celkově dvojici strojů W-3A, což však reálně znamenalo vyčlenit pro akci všechny tři dostupné Sokoly v transportní úpravě ev. č. 0709, 0711 a 0712 (čtvrtý stoj ev. č. 0713 je na revizi v Polsku), z nichž na jednom byla vždy vykonávána předepsaná údržba. Každý ze Sokolů totiž strávil denně ve vzduchu rekordních 8 hodin a provedl více než 100 shozů, a toto mimořádně intenzivní nasazení značně odčerpávalo zbytkový meziopravní resurs. Za tři letové dny tak vycházela jedna celková prohlídka na každém vrtulníku. V posledních dnech se proto do hašení dokonce zapojil i SARkový Sokol ev. č. 0719 ze stanoviště v Líních.

Kbelské stroje W-3A jsou certifikovány pro použití menších podvěsných vaků na vodu Bambi Bucket typ 3542 kanadského výrobce SEI Industries Ltd. o objemu 1590 litrů vody, jež disponují závěsným systémem o délce 4,3 m a ovládáním plus rozprašovací úpravou „Firesock“. Vzhledem k vysokým teplotám v prvním týdnu musel být bambi vak plněn pouze ze 2/3, tedy na 1000 litrů, tak aby nebyla překročena povolená maximální vzletová hmotnost Sokolu. Až doposud bylo zvolené řešení na vrtulnících W-3A plně dostačující, navíc je tento menší a obratnější vrtulník na řadu hasících operací vhodnější než větší a těžší typy. Zároveň je potřeba si uvědomit, že AČR už z povahy věci plní primárně jiné úkoly a hašení požárů pomocí bambi vaku je spíše doplňkem a určitou výpomocí složkám IZS.

Vzhledem k obřímu a doposud nevídanému rozsahu požáru, se kterým se čeští vojenští piloti na území ČR doposud nesetkali, nakonec armáda rozhodla o nasazení těžšího stroje Mi-17. Šlo o vrtulník ze kbelské 243. vrtulníkové letky, pro který se podařilo získat od soukromého subjektu z moravsko-slezského kraje potřebný velkokapacitní bambivak, kterým armáda bohužel nedisponuje. Po nutných praktických zkouškách přímo na kbelské základně se už ve čtvrtek 28. července kbelský Mi-17 ev. č. 0850 zapojil s volacím znakem „GASTON 41“ poprvé do hasebních shozů nad Hřenskem. Zapůjčený bambi vak je určen na nesení maximálně 3.500 litrů vody, při hasebních pracích v NP České Švýcarsko je však plněn pouze na 2.500 litrů vody z důvodu zálohy výkonu. U vrtulníku Mi-17 standardně létají dva piloti a jeden palubní technik, u zásahu s bambi vakem je však součástí posádky ještě jeden „palubák“ navíc, který ovládá odhozy vody.

Současná každodenní rutina kbelských posádek začíná ranním přeletem ze své domovské základny na aeroklubové letiště v Ústí nad Labem, kde vždy probíhá nutný ranní brífink. Při něm dispečer koordinuje se všemi piloty následující hasební lety, aby byl zásah co nejúčinnější a přitom nedošlo k nějaké nebezpečné situaci. Letiště v Ústí zároveň slouží jako místo pro doplnění paliva, které zabezpečují mimo jiné i vojenské cisternové automobily CAPL-16M1 na podvozku automobilu TATRA 815-7 8×8 a s nádrží o objemu 16 000 litrů paliva plus cisternová návěsová souprava CNS s tahačem na podvozku automobilu TATRA 815-7 6×6 a s nádrží o objemu 34 000 litrů paliva ze 24. zDL Praha-Kbely.

Z Ústí už míří vrtulníkové posádky přímo nad dohodnutá místa plnění bambi vaku. Nabírání vody probíhá jak přímo z nedalekého Labe, tak z uměle vytvořených míst se speciálními nádržemi. Díky slovenským hasičům s „Moduly pozemného a leteckého hasenia“, což jsou speciální skupiny určené pro hašení lesních požárů, byly zřízeny tři plnící místa (lokality Vysoká Lípa a Mezná) s velkými nádržemi 54m3 fireflex , respektive jednou menší nádrží 36 m3 fireflex, odkud vrtulníky včetně armádních strojů W-3A a Mi-17 rovněž mohou plnit vodu. Po nabrání vody do bambi vaku letí posádka nad požářiště, přičemž každý má přesně vyčleněnou lokalitu, kterou může hasit. Ve večerních hodinách se kbelské stroje vrací zpět na mateřskou základnu, kde na nich v nočních hodinách probíhá kontrola či nutná údržba, tak aby mohly být další den použitelné. Jde o standardní poletovou údržbu a po třech letových dnech se provádí větší údržba, která trvá přibližně šest hodin a je pro pět specialistů.

Současné působením vrtulníků AČR při hašení požáru v NP České Švýcarsko je bezpochyby největším nasazením pro tento typ úkolů v novodobé historii ČR, které pravděpodobně vyústí v některé systémové změny a nákupy dalšího speciálního vybavení, tak aby v budoucnu mohla armáda zasahovat při podobných událostech mnohem efektivněji.

Obrovské poděkování za pohotové snímky patří Matyáši Lučanovi, Miloši Jenčíkovi a redakci Europe Today.

Tyto fotografie nepotřebují prakticky žádný komentář. AČR nasadila do hašení dvojici vrtulníků W-3A Sokol a jeden větší Mi-17 ze 243. vrtulníkové letky v Praze-Kbelích. Posádky Sokolů (volačka HANDY) a Mi-17 (volačka GASTON) vyráží každý den nad Hřensko, aby společně s dalšími vrtulníkáři a hasícími letouny zápasily s plameny. (foto: 2x Miloš Jenčík, http://airfoto.jencik.net a 1x Mario Gast, europe-today.eu)

 

Plnění paliva z armádních cisteren CAPL-16M1 a CNS probíhá na aeroklubovém letišti v Ústí nad Labem, kde si posádky během mezipřistání alespoň trochu oddychnou a členové aeroklubu jim zde připravili co možná nejlepší podmínky pro občerstvení a krátký odpočinek, za což jim patří velký dík. Na snímku z aeroklubového letiště v Ústí nad Labem je kbelský „GASTON 41“ s velkým bambi vakem, jenž byl zapůjčen od soukromého subjektu. (3x foto: Matyáš Lučan)


 

 

 (úvodní foto: Matyáš Lučan)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „Pilot: S takovým požárem jsme se ještě nesetkali“, autor Karel Otcovský, Právo, https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pilot-s-takovym-pozarem-jsme-se-jeste-nesetkali-40404501; článek „Armádní vrtulník udělá až 100 shozů denně. Podívejte se, jak vypadá uvnitř“, autor Jaroslav Gavenda, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-armadni-vrtulnik-udela-az-100-shozu-denne-podivejte-se-jak-vypada-uvnitr-210191)