AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

České letectvo bude od září chránit vzdušný prostor Slovenska

Vzdušné síly AČR se v současné době už pomalu připravují na plnění nového operačního úkolu, kterým bude zajištění ochrany vzdušného prostoru Slovenska na základě oficiální žádosti Bratislavy z června letošního roku. Samotná příprava nezahrnuje pouze řešení konkrétních technických aspektů mise, ale řeší zároveň i celý legislativní proces, jenž má plnění tohoto úkolu umožnit.

Vláda ČR tak už ve středu 27. července na svém zasedání projednala pomoc Slovensku při ochraně jeho vzdušného prostoru, kterou následně i schválila. Takzvaný Air Policing budou české letouny JAS-39C Gripen poskytovat od září letošního roku do konce roku 2023 s možností dalšího prodloužení. Detaily nasazení upřesňuje návrh společné deklarace mezi ČR, Slovenskem a Polskem, který bude v brzké době podepsán.

Slovenské ministerstvo obrany původně vyjednávalo o zajištění ochrany svého vzdušného prostoru kvůli předčasnému ukončení provozu Migů-29 a zdržení dodávek F-16 pouze s Polskem, jež ústy polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka přislíbilo pomoc již v dubnu. Aktuální problém polského letectva však představuje extrémní vytíženost v rámci plnění misí CAP (Combat Air Patrol) u polsko-bělorusko-ukrajinské hranice v souvislosti s válkou na Ukrajině. Tyto náročné a dlouhotrvající lety nyní značně zaměstnávají celé polské taktické letectvo a především odčerpávají meziopravní resurs polských F-16, čímž je pochopitelně snižována dostupnost nasaditelné letecké techniky. Dalším problémem je fakt, že polská hotovost QRA s letouny F-16 působí z 31 Bazy Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny, která je poměrně vzdálená od slovensko-polské hranice.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď následně při své červnové návštěvě Prahy v rámci oslav 80. výročí operace Anthropoid oficiálně požádal o pomoc při dočasné ochraně slovenského vzdušného prostoru i Českou republiku. Po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou dále upřesnil, že by šlo o společný trilaterální projekt Slovenska, Polska a Česka. Pro české letectvo však rovněž nepůjde o snadný úkol, neboť je v současné době stále vytíženo sedmou zahraniční misí enhanced Air Policing v Litvě, která se neplánovaně prodloužila na půl roku a potrvá až do 31. září 2022. Dalším faktorem je opět vzdálenost základny v Čáslavi od společné hranice, která pochopitelně prodlouží reakční čas. V této věci se navíc zapomíná, že vzlety hotovostních stíhačů jsou na 21. zTL prováděny ve směru dráhy 31, tedy přesně opačným směrem a Gripeny tak budou muset hned po startu ostře točit a být vektorovány do potřebného kurzu, což si vyžádá další zdržení a především množství spáleného paliva.

Z těchto všech výše popsaných důvodů ČR a Polsko údajně dle slovenského tisku navrhly rozdělení slovenského vzdušného prostoru na dva sektory, přičemž česká strana by logicky odpovídala za ten bližší jihozápadní, zatímco Polsko za severovýchodní. S tímto záměrem však slovenská strana údajně nesouhlasila a požadovala, aby ochrana vzdušného prostoru SR nebyla dopředu teritoriálně rozdělená, ale probíhala současně, případně podle konkrétní situace, kdy by buď vzlétly letouny Česka, nebo Polska, ve smyslu stanovených postupů NATO.

Zahájení ostrahy slovenského vzdušného prostoru je plánováno od čtvrtka 1. září 2022 a budou jej prozatím zajišťovat z české strany letouny JAS-39C národní QRA, u kterých zřejmě dojde kvůli potřebě vyššího doletu k rekonfiguraci a Gripeny budou létat s dvojicí přídavných nádrží (polské F-16 takto létají zcela běžně). České stíhačky budou podle vyjádření slovenského ministerstva obrany zabezpečovat úlohy ochrany vzdušného prostoru Slovenské republiky z domácí základny v Čáslavi, zároveň je však možné, že po kompletním ukončení mise eAP 2022 v Litvě se v průběhu příštího roku české letouny objeví přímo na Slovensku, odkud budou zmiňovanou ochranu zajištovat mnohem efektivněji. Tato věc je však předmětem dalších jednání.

Prozatím se počítá s plněním úkolů minimálně do konce roku 2023. Vzhledem k současné predikci, že nové slovenské letouny F-16 Block 70 budou operačně způsobile pro plnění úkolů QRA až v roce 2025 se ovšem zdá, že české a polské vzdušné síly budou zajišťovat ochranu našeho východního souseda ještě po celý rok 2024.

Slovenské Fulcrumy mají podle předběžných informací dolétat k 31. srpnu 2022 a jedna z posledních možností vidět tyto nádherné stroje bude na tradičním SIAFu v Malackách poslední srpnový víkend. Společné formace českých Gripenů a slovenských Migů-29 tak už budou jen krásnou historickou vzpomínkou. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Petera, www.stanislavpetera.com)

(zdroj: článek „Česká armáda bude od září pomáhat s ochranou vzdušného prostoru Slovenska“, autor tiskové oddělení MO ČR, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ceska-armada-bude-od-zari-pomahat-s-ochranou-vzdusneho-prostoru-slovenska-237616/; článek „Česi a Poliaci zvládnu chrániť slovenské nebo zo svojich letísk, https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/632726-cesi-a-poliaci-zvladnu-chranit-slovenske-nebo-zo-svojich-letisk/)