AktualityCvičeníZahraniční mise

Hot Blade 2023: čeští vrtulníkáři vyráží do žhavého Portugalska

Hot Blade představuje tradiční a etablované cvičení, zaměřené speciálně na výcvik posádek vrtulníků, které organizuje portugalské letectvo pod záštitou Evropské obranné agentury EDA (European Defence Agency) v rámci partnerského programu HEP (Helicopter Exercise Programme). Jeho letošní ročník se uskuteční na známé portugalské letecké základně v Beji (Base Aérea N.º 11) v termínu od 7. do 21. června a je určitě potěšitelné, že se této prestižní výcvikové aktivity mohou účastnit i vrtulníkáři AČR.

Do letošního cvičení se zapojí zhruba 1000 vojáků s celkově 25 ks letecké techniky (15 vrtulníků a 10 letadel) z Portugalska, Rakouska, Belgie, České republiky, Slovenska a Švýcarska (plus Nizozemsko a Slovinsko bez letecké techniky), přičemž jako pozorovatelé se účastní také Řecko a Itálie. Nejvíce techniky samozřejmě vyčleňuje domácí portugalské letectvo FAP (Força Aerea Portuguesa), jehož letouny F-16 představují během letových misí jak vlastní síly (Blue Forces), tak i nepřátele (Red Forces). Průzkumný letoun P-3C CUP+ Orion z portugalské 601. letky je zase využíván v roli létajícího velitelského stanoviště AWACS (Airborne Early Warning And Control). K reálnosti scénářů cvičení přispívá i zapojení předsunutých leteckých návodčích JTAC (Joint Terminal Attack Controller) do některých misí a příslušníků portugalských pozemních a speciálních jednotek s příslušnou technikou.

Hot Blade má za cíl prohloubení mezinárodní interoperability při přípravě a plánování letů s taktickým námětem, především se zaměřením na plánování komplexních leteckých misí typu COMAO (Composite Air Operations). Předpokladem pro úspěšné provádění mnohonárodních vrtulníkových operací je použití společných standardních operačních postupů vytvořených Evropskou obrannou agenturou v rámci výcvikového programu. Na to, aby cvičení proběhlo v souladu s těmito postupy, dohlíží mezinárodní tým instruktorů a poradců z agentury EDA.

Kromě misí COMAO mají jednotlivé národy možnost provádět i specifický výcvik dle svých požadavků. Portugalské výcvikové prostory jsou atraktivní zvláště z důvodu možnosti výcviku v horském a prašném prostředí, ale umožňují provádět i transportní lety s  nákladem v podvěsu, slaňování, jeřábování, nácviky únikových manévrů vrtulníku proti útočícímu stíhači a lety s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles).

Za AČR se Hot Blade 23 zúčastní konkrétně trojice vrtulníků Mi-171ŠM od 222. vrtulníkové letky ze 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Náročný dvoudenní přelet do vzdáleného Portugalska byl zahájen v pondělí 5. června, kdy se trojice Stosemdesátjedniček vydala na cestu do více než 2.500 kilometrů vzdálené Beji. Pozemní sled pak na portugalskou základnu přepravil vládní Airbus. K tomuto zajímavému cvičení se ještě pravděpodobně vrátíme samostatným článkem.


Účastníci HOT BLADE 2023

Portugalsko: 1x EH-101 Merlin, 2x AW119 Koala, 6x F-16AM a 1x P-3C Orion

Rakousko: 3x AB212 a 3x PC-7

Belgie: 2x NH90

Česká republika: 3x Mi-171ŠM

Slovensko: 1x UH-60M Black Hawk

Švýcarsko: 3x AS532 Cougar



 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: https://emfa.pt/p-1094-; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 10. 6. 2023)