AktualityCvičeníOstré střelby

Osmý ročník mezinárodního cvičení Ample Strike je naplánován

V polovině července se na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou konala závěrečná plánovací konference k mezinárodnímu leteckému cvičení Ample Strike 2021 (AMSE21), jehož osmý ročník se uskuteční od 30. srpna do 19. září 2021. Ředitelem cvičení je tentokrát plk. gšt. Aleš Cápal, náčelník štábu náměšťské vrtulníkové základny.

Cílem cvičení AMSE21 je tradičně sladění činnosti týmů předsunutých leteckých návodčí tzv. JTAC (Joint Terminal Attack Controller) s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí, dále procvičení úkolů přímé letecké podpory CAS (Close Air Support),  prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám (Host Nation Support) a schopnost doplňování paliva za letu.

Cvičení se zúčastní zhruba  700 vojáků a svou účast zatím potvrdilo celkem 8 zemí včetně České republiky. Konkrétně půjde o Maďarsko, Německo, Nizozemí, Slovinsko, Spojené státy americké, Slovensko a Velkou Británii. První ostrý vzlet v rámci cvičení je plánovaný už na pondělí 6. září a hlavní letová aktivita bude probíhat v pracovních dnech od 9. do 19. hodiny, v případě nočních letů pak v časech od 20. do 23. hodiny. Využívat se budou prostory vojenského újezdu Boletice, dále pak prostory posádek Bechyně, Náměšť nad Oslavou-Sedlec, Čáslav, Stará Boleslav a Pardubice.

 

Kvůli současné podobě cvičení už nebývá účast letecké techniky tak bohatá, jako v minulosti, každopádně za AČR se do AMSE21 zapojí především bitevní vrtulníky Mi-24V/Mi-35 z domácí náměšťské základny a podzvukové útočné stroje L-159 ALCA z čáslavské základny, které by měly opětovně házet přesně naváděnou protizemní munici.

Ze zahraničních účastníků přiletí do Náměště dvojice slovinských turbovrtulových strojů PC-9M, které jsou tradičními účastníky cvičení AMSE, naopak dvojice maďarských Gripenů z 1. letky „Puma“ bude působit opětovně z domácí základny v Kecskemétu. Nedílnou součástí cvičení Ample Strike je zároveň účast civilních kontraktorů, kteří za rozumné finanční náklady realizují potřebné úkoly při výcviku týmů FAC/JTAC a celého procesu navedení na cíl za využití optoelektronických zaměřovacích prostředků. Z Německa by tak měl opět dorazit  Learjet 35A společnosti GFD a Pilatus PC-9B od firmy EIS Aircraft, zatímco z Nizozemí to bude jeden letoun L-39 Albatros od civilního kontraktora Skyline Aviation.

Velmi zajímavá by však měla být letošní účast USA, které plánují zapojit větší počet techniky. Do Pardubic by měla tradičně dorazit dvojice tankerů KC-135R ze základen v USA, přičemž jeden z tankerů by měl být vybaven tankovacími kontejnery pro doplňování paliva metodou „Probe and Drogue“, což zároveň využijí čeští piloti Gripenů pro další prodloužení „papírů“, dovolujících realizovat procedury tankování ve vzduchu. Několik misí v rámci cvičení AMSE21 zároveň absolvuje nad naše území i nestárnoucí strategický bombardér B-52H Stratofortress, který bude zřejmě působit z britské základny RAF Fairford.

Velká pozornost je taktéž věnována účasti amerických bezpilotních prostředků MQ-9 Reaper, které budou létat ze své domovské základny v Polsku. Právě logistické operace spojené s pohybem těchto průzkumných letounů ve vzdušném prostoru ČR byly součástí jednání na závěrečné plánovací konferenci v Náměšti. Z pohledu letecké techniky je pak nejzajímavější plánovaná účast dvojice strojů F-15, což by v případě Ample Strike měla být premiéra. Ministerstvo obrany zatím nesdělilo žádné podrobnosti k účasti amerických Orlů, ale s největší pravděpodobností půjde o dvojici útočných strojů F-15E Strike Eagle od 48. Fighter Wingu z britského Lakenheathu, jež budou do vyhrazených prostorů létat zřejmě ze své domovské základny s využitím tankeru, nebo z předsunuté základny v Polsku či Německu.

 

Mezinárodní vojenské cvičení AMPLE STRIKE 2021

Termín: 30. 8. – 19. 9. 2021

Prostory: letiště Náměšť nad Oslavou, Čáslav a Pardubice, VVP Boletice, posádka Bechyně

Účastníci: Maďarsko, Německo, Nizozemí, Slovinsko, Spojené státy americké, Slovensko, Velká Británie

Počet cvičících: AČR – cca 500 vojáků, alianční armády – cca 200 vojáků

Počet techniky:

ČR – 4 x Mi-24V/35, 4 x L-159 ALCA, 1 x JAS-39C Gripen

Nizozemí – 1 x L-39 Albatros – Skyline Aviation

Slovinsko – 2 x PC-9M

Maďarsko – 2 x JAS-39C Gripen

Německo – 1 x PC-9B – EIS Aircraft, 1 x Learjet 35A – GFD

USA – 2 x F-15E, 2 x MQ-9, 2 x KC-135R, 1 x B-52H

Letošního cvičení Ample Strike 2021 se má premiérově účastnit dvojice amerických Orlů. S největší pravděpodobností půjde o útočné F-15E Strike Eagle od 48th Fighter Wingu z britské základny RAF Lakenheath. Zatím není úplně jasné, zda budou oba stroje létat do vzdušného prostoru ČR z domácí základny a využívat tankeru z Pardubic, nebo se přemístí na předsunutou operační základnu v Německu či Polsku. (foto: Tech. Sgt. Matthew Plew a Senior Airman Madeline Herzog, 48th Fighter Wing Public Affairs)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

(zdroj: článek „Přípravy na cvičení AMPLE STRIKE vrcholí“, autor Štěpánka Tříletá, http://www.lznamest.army.cz/aktuality/pripravy-na-cviceni-ample-strike-vrcholi; článek „Letečtí návodčí opět změří síly na cvičení Ample Strike“, autor tiskové středisko cvičení Ample Strike, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/letecti-navodci-opet-zmeri-sily-na-cviceni-ample-strike-227666/)