AktualityCvičeníPiloti

Taktické létání nad Španělskem pohledem osádky české Casy

Zhruba před necelým měsícem se z náročného cvičení ve španělské Zaragoze vrátila česká transportní CASA C-295M, která zde působila v rámci dvoutýdenního specializovaného kurzu ETAP-C 22-4. Příslušníci kbelské 242. transportní a speciální letky při něm opět drilovali bojové mise, výsadky, reakci na různé pozemní či vzdušné hrozby a celé cvičení zvládli na jedničku. Posádka české Casy při svém návratu ze Španělska navíc ještě stihla naložit a do České republiky transportovat gorilu Duni.

Specializované certifikační kurzy transportního letectva ETAP (European Tactical Airlift Programme) organizuje evropské středisko taktické letecké přepravy ETAC (European Tactical Airlift Centre), které je od roku 2017 umístěné ve španělské Zaragoze. Tento evropský školící program transportního letectva si klade za cíl zlepšit operační schopnosti evropských letectev v oblasti taktické letecké přepravy, což ve výsledku umožňuje efektivnější a bezpečnější nasazení v krizových či přímo konfliktních oblastech. Cílem samotných kurzů je splnit jednotlivé bojové úkoly, jejichž náročnost postupně graduje. Kurz probíhá pod dohledem zkušených instruktorů, kteří dohlížejí na celý průběh z kokpitu i nákladové kabiny dopravních letounů a hodnotí dynamicky se měnící podmínky mise. Jednotlivé výcvikové kurzy jsou založeny především na sdílení zkušeností a postupů účastnických států, zapojených do celého programu. Toto je cesta, která umožňuje provádění operací kombinované letecké přepravy ve stále náročnějším mezinárodním prostředí. Ostatně, hlavní motto Evropského centra taktické letecké přepravy ETAC – „Lepší pot při výcviku než krvácení v boji“ – je zcela výmluvné.

Zářijový ETAP-C 22-4 byl teprve druhým letošním kurzem, jenž se konal na letecké základně v Zaragoze. Jeho cílem bylo poskytnout zúčastněným zemím potřebné know-how ke zlepšení operačních znalostí a dovedností v taktice letecké přepravy. V zásadě jde o schopnost posádek správně reagovat na nepřátelskou činnost v jednotlivých scénářích a zvýšit tak šanci na přežití v podobném typu leteckých operací. Kurzu 22-4 se zúčastnilo celkově 8 transportních letadel ze sedmi států, což v celkovém součtu zahrnovalo přes 150 lidí, včetně členů posádek, techniků, instruktorů a podpůrného personálu, patřícího k účastnickým zemím a velitelství EATC (European Air Transport Command). Jednotlivé mise následně absolvovalo 34 členů posádek, kteří získali příslušné osvědčení, a kromě toho se jako instruktoři certifikovali i 4 loadmasteři z Itálie, Rumunska, České republiky a Litvy.

 

Technika na kurzu ETAP-C 22-4 
  • Luftwaffe — A400M (reg. 54+20) od LTG62 ze základny Wunstorf
  • Aeronautica Militare Italiana — KC-130J Hercules (reg. MM62181/46-46) od 46ª Brigata Aérea ze základny Pisa-San Giusto
  • Força Aérea Portuguesa — C-130H Hercules (reg. 16805) od Esquadra 501 ze základny Montijo
  • Ejército del Aire — A400M (reg. T-23-08/31008) od Ala 31/Esquadrão 311 ze základny Zaragoza a CASA CN.235 (reg. T.21-09/35-09) od Ala 35/Esquadrão 353 ze základny Madrid-Getafe
  • Vzdušné síly AČR — CASA C-295M (ev. č. 0452) od 242. transportní a speciální letky ze základny Praha-Kbely
  • Lithuanian Air Force — C-27J Spartan  (modrá 08) od Transporte Eskadrile ze základny Šiauliai-Zokniai
  • Binational Air Transport Squadron (BATS) — KC-130J Hercules (reg. 5890/61-PR) od  ET02.061 ze základny Evreux-Fauville

Letošního kurzu ETAP-C 22-4 se v Zaragoze účastnila klasická „směsice“ transportních letounů evropských uživatelů, u kterých jednoznačně převažují čtyřmotorové typy C-130 či nové A400M. Typickou epizodou každého kurzu ve Španělsku jsou operace z prašného záložního letiště Ablitas. (foto: Antonio „Tono“ Fernández Leonarte a Esteban Maiza, @EstebanSpotter)

 

Taktický letecký výcvik ve Španělsku

Evropské středisko taktické letecké přepravy ETAC odpovídá za vývoj a zdokonalování taktiky, technik a postupů, které se proškolují v každém kurzu ETAP. Tyto taktické postupy tvoří vlastně jakousi „bibli“ transportního letectva a shromažďují podstatu toho, co má kurz předat svým účastníkům. Skupina instruktorů tvořená piloty-instruktory (TacIP) a loadmastery (TacILM) má na starosti provádění jednotlivých taktických postupů, kdy jsou posádky například vystaveny komplexním hrozbám typu země-vzduch či vzduch-vzduch. Jednotlivé mise ETAP jsou pro všechny posádky mimořádnou výzvou už od okamžiku, kdy letadlo vzlétne, až do jeho přistání zhruba o dvě hodiny později na základně Zaragoza.

Konkrétní náplň bojového úkolu vždy stanovuje vydaný letový rozkaz ATO (Air Tasking Order). Plánování mise zahrnuje předletovou přípravu, kde se klade důraz na precizní připravenost. To znamená, že piloti musí mít záložní plány pro případ nečekané situace a nesmí podcenit nic, co by mělo negativní dopad na celkové hodnocení provedení mise. Před každou misí probíhá úvodní ranní briefing, kde posádky obdrží aktuální zpravodajskou informaci, počasí a tzv. NOTAMy (Notice To Airmen), což jsou krátké zprávy užívané ke sdělení informací o letištích nebo navigačních prostředcích.

„Na každou misi byl stanoven určitý časový limit, takže jsme ji museli v relativně krátké době naplánovat tak, abychom splnili zadání a nepodcenili žádné hrozby. Při plánování letu používáme metodu 4T (task, target, threat, tactics) – nejdříve si jasně stanovíme úkoly, cíle, důkladně zmapujeme terén, klimatické podmínky, pozemní a vzdušné hrozby a zvolíme taktiku. To je jen první část, teoretická, ale velmi časově náročná. Instruktoři nám někdy limity na plánování záměrně zkracovali a vstupovali do přípravy, aby viděli, jak jsme schopni pružně reagovat na změnu podmínek. Nejprve během přípravy na zemi, později i za letu,“ popisuje průběh plánování pilot letounu CASA C-295M, kapitán Filip Onderka.

Zajímavý pohled do kokpitů moderních transportních letounů A400M a C-130J během taktického létání na kurzu ETAP-C. Činnost posádky sleduje a hodnotí zkušený instruktor ze střediska ETAC, který se občas pokouší činnost posádek úmyslně „narušit“. (foto: Luftwaffe, @Team_Luftwaffe a Armée de l’Air, @Armee_de_lair)

 

Ačkoliv se podobných kurzů účastní především osádky velkých transportních strojů A400M či legendárních Herculesů, své nezastupitelné místo zde mají i menší dvoumotorové typy C-295 či C-27. Armáda ČR, potažmo kbelská dopravka, patří k tradičním a dlouholetým účastníkům výcvikových kurzů ETAP, které zvyšují kvalifikaci kbelských osádek a umožňují ve výsledku jejich zapojení do zahraničních operací. Jde jak o tradiční a dlouholetou mírovou misi MFO na Sinaji, tak pochopitelně i o mnohem nebezpečnější bojové operace, mezi které můžeme počítat speciální záchrannou evakuaci z libyjského Tripolisu v roce 2014 či nedávné působení dvou rotací v rámci úkolového uskupení Takuba v africkém Mali.

Detail na optický senzor MAWS české Casy. (foto: kpt. Kristýna Kosatíková)

Do španělské Zaragozy vyrazila na kurz 22-4 transportní CASA C-295M ev. č. 0452, která je už v podstatě veteránem sinajské mise MFO a má dlouhodobě instalovanou kompletní sadu systému vlastní ochrany DAS. V prvním týdnu kurzu pak tento letoun pravděpodobně kvůli technické závadě krátce zastoupil další letoun CASA C-295M ev. č. 0454, což je pro změnu veterán první rotace v africkém Mali. Z pohledu fotografů jsou v průběhu kurzu ETAP-C určitě nejzajímavější vzlety a přistání na polním letišti Ablitas, které se vyznačuje štěrkovou dráhou, generující obrovské množství zvířeného prachu. Kbelské posádky pochopitelně činnost z nezpevněných povrchů pravidelně procvičují a v poslední době se tento výcvik realizuje na záložní travnaté dráze základny v Čáslavi. Létání v Ablitas má však zcela jiná specifika, která je potřeba zohlednit. Jde jak o větší nebezpečí defektu od ostrých kamínků, tak především o poškození či větší opotřebení vrtulí pohonných jednotek.

Z tohoto důvodu byla velmi důležitá práce pozemního personálu, který se v návaznosti na každou výcvikovou misi o český letoun pečlivě staral, tak aby byl dokonale nachystán a zkontrolován na každý let. A to nejen před samotným startem, ale také po dokončení úkolu. Pokud se mise plní s úkolem provést výsadek, palubní technici vypočítají celkovou váhu nákladu, zvolí správné umístění, provedou jeho bezpečné ukotvení a řídí následný shoz. Ten může být buď pozemní, nebo vzdušný.

„Ukotvení materiálu na palubě letadla má určité postupy. Při shozu výsadku je však důležitá komunikace s piloty. Během mise se může stát cokoliv, nečekaná hrozba přijde znenadání a my musíme zareagovat okamžitě, třeba výsadek neuskutečnit nebo jej provést později. Na celkovou koordinaci posádky dohlíží taktický instruktor, který pečlivě sleduje veškerou činnost na palubě. Po ukončení letové akce se koná tzv. debriefing, kde se rozebere postup posádky při daném úkolu a let se vyhodnotí,“ vysvětluje palubní technik nadrotmistr Jan Šafařík.

„Pracoviště“ české Casy ev. č. 0452 se spuštěnými displeji a část její posádky ze 242. transportní a speciální letky, účastnící se kurzu ETAP-C 22-4. Pod sdruženým zobrazovačem ESIS je dobře vidět obrazovka systému vlastní ochrany DAS. (foto: Alejandro De Prado, @DePradoAlex a kpt. Kristýna Kosatíková, 24. zDL Praha-Kbely)

 

Každý den jiná mise a těžší podmínky

Scénáře bojových misí byly odlišné, aby mohli piloti komplexně reagovat na více hrozeb najednou a přizpůsobit se tak simulovaným nástrahám, které se měnily doslova během pár sekund. Posádky transportních letounů letěly s odstupem několika minut za sebou. Každá však plnila úkol zvlášť. Během 120 minut musely čelit nečekaným nástrahám. Nicméně někdy docházelo k tomu, že se piloti rozhodli v návaznosti na bojový úkol pro jiný manévr, například z důvodu bezpečnosti, a museli let přizpůsobit okamžité situaci.

„Nepřítel třeba simulovaně zaútočil v místě, kde měl být proveden vzdušný výsadek nebo se v blízkosti výsadku objevilo cizí letadlo, stíhačky nebo protiletadlový raketový systém. Nástrah může být několik. To vyžaduje rychlý manévr v návaznosti na zhodnocení všech bezpečnostních rizik. Samozřejmě všechny tyto simulace probíhají za přítomnosti instruktora, který do akce může zasahovat. Jeden z instruktorů nám například úmyslně vyrušil signál, slyšeli jsme jen hudbu, takže jsme mezi sebou nemohli vzájemně komunikovat. Velké nebezpečí při letu v nízkých výškách představují také draví ptáci, kteří mají rozpětí křídel až tři metry, což může letadlo vážně poškodit. Po celou dobu mise musíme být připraveni opravdu na cokoliv,“ hodnotí kapitán Onderka.

Mezi zajímavé činnosti během kurzů ETAP-C tak patří taktické létání v nízké výšce v rozsáhlém výcvikovém prostoru San Gregorio, který se rozprostírá přes provincie Zaragoza, Teruel a Navarra, přičemž díky své velikosti umožňuje provádět složité komplexní mise, zahrnující různé shozy nákladů, hromadné výsadky či extrakci osob z nebezpečných oblastí apod. Další činnost probíhá během kurzů ETAP-C nad střelnicí Bardenas Reales, na které je možné posádky seznámit s veškerými hrozbami typu země-vzduch či vzduch-vzduch. V průběhu kurzu jsou kromě známého Ablitas využívány i záložní letiště Teruel a Huesca, na kterých je možné procvičit taktické vzlety a přistání, spojené s vykládkou převáženého materiálu.

Každopádně jednotlivé kurzy ETAP, organizované Evropským střediskem taktické letecké přepravy na letecké základně Zaragoza, nabízí díky potřebným zkušenostem a rozsáhlým výcvikovým prostorům jedinečnou příležitost k výcviku evropských posádek transportních letounů.

Plánování konkrétní mise zahrnuje pečlivou předletovou přípravu, kde se nesmí nic podcenit a zároveň je potřeba mít pokaždé záložní plán. Na snímku vpravo je posádka kbelské Casy se zkušenými instruktory střediska ETAC z Francie a Itálie. (foto: kpt. Kristýna Kosatíková, 24. zDL Praha-Kbely)

 

Opice na palubě Casy

Ačkoliv by nadpis mohl svádět k domněnce, že kbelská posádka po úspěšném cvičení při zpátečním letu poněkud více slavila, skutečnost je mnohem prozaičtější. Armáda totiž vyšla vstříc žádosti pražské ZOO a návrat ze Španělska využila k transportu mladé gorily Duni do České republiky.

Letecký transport samičí gorily Duni do pražské ZOO proběhl v pátek 16. září v odpoledních hodinách a samotný přelet ze španělského Santanderu na vojenské letiště v pražských Kbelích trval necelé čtyři hodiny. Nejde o žádnou premiéru v přepravě zvířat vojenským letounem CASA C-295M, neboť Armáda ČR spolupracuje s pražskou ZOO dlouhodobě a už v roce 2017 zajišťovala náročný převoz koně Převalského do Mongolska.

Pro gorilu přiletěl do Santanderu letoun C-295M ev. č. 0452 ze španělské Zaragozy, odkud se kbelská posádka vracela z mezinárodního cvičení ETAP-C.  Převoz byl dlouhodobě plánován a přes dva měsíce se Duni učila chodit do přepravního boxu, aby si zvykla na dlouhou cestu. Přepravní box s Duni byl na letišti v Santanderu naložen pomocí ještěrky za přítomnosti posádky a ošetřovatelů. Na palubě poté přepravní box bezpečně ukotvili palubní technici.

Příslušníci kbelské základny museli umístit náklad do kabiny tak, aby byl převoz maximálně bezpečný. Na palubě byl mimo jiné i materiál, který vojáci využívali v rámci zahraničního cvičení. „Každé naložení materiálu se musí předem důkladně vypočítat, aby náklad splňoval předepsané vyvážení letounu. Nemůžeme se dostat mimo limit. Duni byla naložena v boxu v zadní části letounu tak, aby k ní měla ošetřovatelka dobrý přístup. Box byl umístěn na podlaze letounu a zajištěn popruhy. Naložení a vyložení proběhlo po rolnách, které používáme v případě nakládání palet. Snažili jsme se vytvořit nejlepší podmínky pro přepravu a přístup ke zvířeti ze strany ošetřovatele, protože je to pro zvíře velký stres,“ doplňuje palubní technik nadporučík Joysef Rozhoň. Po příletu do Kbel byl box s Duni naložen do nákladního vozu, který poté putoval do pražské ZOO. Necháme se překvapit, koho kbelská posádka přiveze z příštího cvičení.

Zpracováno na základě článků kapitánky Kristýny Kosatíkové z tiskového oddělení 24. zDL Praha-Kbely

Letošního kurzu ETAP-C 22-4 se ve španělské Zaragoze zúčastnilo celkově 8 transportních letadel ze sedmi států a téměř 160 členů létajícího a pozemního personálu, včetně instruktorů. (foto: Ejército del Aire, @EjercitoAire)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Luftwaffe, @Team_Luftwaffe)

(zdroj: článek „Z mezinárodního cvičení pro gorilu Duni: Letoun CASA startoval ze Španělska“, autor kapitánka Kristýna Kosatíková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/z-mezinarodniho-cviceni-pro-gorilu-duni:-letoun-casa-startoval-ze-spanelska-238995/; článek „ETAP-C 22-4: Better sweat in training than bleed in battle“, autor Miguel Ángel Blázquez Yubero, https://www.gacetaeronautica.com/gaceta/wp-101/?p=47200; článek „Finaliza el ETAP-C 22-4 de adiestramiento avanzado de pilotos de transporte“, https://ejercitodelaire.defensa.gob.es/EA/ejercitodelaire/es/noticias/noticia/Finaliza-el-ETAP-C-22-4-de-adiestramiento-avanzado-de-pilotos-de-transporte/; archív redakce czechairforce.com; článek „European Air Transport Command conclui o ETAP-C 22-4 na Espanha“, https://forcaaerea.com.br/european-air-transport-command-conclui-o-etap-c-22-4-na-espanha/; článek „Taktické létání ve Španělsku: Česká osádka plnila bojové úkoly v nízkých výškách pod dohledem instruktorů“, autor kapitánka Kristýna Kosatíková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/takticke-letani-ve-spanelsku:-ceska-osadka-plnila-bojove-ukoly-v-nizkych-vyskach-pod-dohledem-instruktoru-239209/)

(aktualizace: 13. 10. 2022)