AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Vietnam obdržel první trojici cvičných proudových L-39NG

Vietnamské letectvo nedávno obdrželo první dodávku nových českých cvičných proudových letounů L-39NG, které byly do Vietnamu přepraveny v rozloženém stavu v počtu tří kusů již koncem roku 2023 a v současné době probíhají jejich kontrolní zálety po kompletaci. Pro vietnamské letectvo VPAF jde o důležitý milník, jenž znamená nejen začátek provozu nové cvičné platformy pro základní a pokročilý výcvik, ale v podstatě jde o implementaci celého nového výcvikového systému, jehož součástí jsou zároveň pokročilé simulační technologie.

Vietnam se stal vůbec prvním zákazníkem nového cvičného letounu L-39NG, když v únoru 2021 uzavřel se společností Omnipol, jakožto strategickým partnerem programu vývoje nového engéčka, smlouvu na dodávku dvanácti strojů v tzv. východní konfiguraci. Pro výrobce z Vodochod jde o mimořádně důležitý referenční kontrakt, který by měl v budoucnu pomoci exportu L-39NG dalším zájemcům z regionu jihovýchodní Asie. Ve vietnamském letectvu VPAF by nové engéčko mělo postupně nahradit pomalu dosluhující Albatrosy, které jsou provozovány u 910. školního leteckého pluku „Julius Fučík“ na základně v Tuy Hòa.

První vietnamské engéčko výrobního čísla 7005 bylo zalétáno v pátek 21. dubna 2023, kdy se tento letoun vydal ještě v základovém nátěru a s dočasně přiděleným číslem 0517 z vojenského rejstříku poprvé do vzduchu. Tento první sériový stroj, který ponese u VPAF trupové číslo 2301, je ve Vodochodech používán k „vychytání všech much“ vietnamských engéček. Jde především o letové zkoušky a testy nového palubního počítače DP-39, který u vietnamských strojů generuje nejen východní zobrazení letových a navigačních údajů v ruském jazyce, ale zároveň provádí celou řadu vlastních avionických výpočtů, které se nesmí rozcházet s primární avionikou GENESYS.

Engéčko trupového čísla 2303 je v pořadí třetím sériovým strojem, určeným pro vietnamské letectvo, a zároveň bylo prvním z výrobní série pro Vietnam, které obdrželo finální kamufláž VPAF. Tu tvoří dva odstíny zelené a tento nátěr vychází z barevného schématu, použitého při posledních generálních opravách vietnamských L-39C, které si VPAF realizuje v domácích podmínkách. Během záletů ve Vodochodech byly na letoun aplikovány ve formě polepu český praporový znak na SOP a dočasně přidělené číslo 0519 z vojenského rejstříku, překrývající výsostný znak VPAF. Tento letoun s volacím znakem „AERO 71“ zároveň uskutečnil jako první úvodní zálet ve vietnamském vzdušném prostoru v okolí Tuy Hòa s továrními piloty Aera v kokpitu. (foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)

 

První „batch“ určený pro Vietnam tak představovala trojice letounů trupových čísel 2303, 2304 a 2305, což jsou ve skutečnosti třetí, čtvrtý a pátý sériový stroj výrobních čísel 7007, 7008 a 7009, kterým byly pro zálety přiděleny v českém vojenském rejstříku evidenční čísla 0519, 0520 a 0521. Tato trojice letounů byla následně v rozloženém stavu a zabalených ve speciálních modrých ochranných fóliích přepravena v pondělí 11. prosince 2023 v nočních hodinách na letiště v Ruzyni, kde došlo k jejich nakládce do přistaveného transportního letounu.

Samotný transport zabezpečil nákladní Boeing 747-446F (reg. N537CA) společnosti National Airlines, jenž v úterý 12. prosince v dopoledních hodinách odstartoval z ruzyňského letiště a trojici rozložených engéček dopravil do cílové destinace, kterou bylo vietnamské letiště Cam Ranh. Odtud nákladní vozy vietnamské armády přepravily rozložené a zabalené L-39NG na základnu Tuy Hòa, kde v následujících měsících specialisté výrobce provedli kompletaci všech letounů a oživení jejich systémů, tak aby bylo možné uskutečnit prvotní kontrolní zálety na domácí půdě.

Ve vietnamském letectvu engéčka nahradí pomalu dosluhující Albíky, které VPAF používá již od roku 1980 a poslední provozované letouny, získané ještě v 90. letech přes Omnipol a provozované u 910. školního leteckého pluku „Julius Fučík“ v Tuy Hòa, už pomalu vyčerpávají svůj zbytkový technický resurs. L-39NG umožní díky moderním simulačním technologiím mnohem rychlejší a efektivnější přechod mladých vietnamských žáků z vrtulových Jaků-52 na proudovou techniku, přičemž na engéčku odlétají kompletní osnovu základního a zdokonalovacího výcviku. Následně pilotní žáci přejdou na výkonnější dvoumotorové cvičně-bojové Jaky-130, na kterých odlétají zbývající osnovu pokračovacího výcviku LIFT a následně budou zařazeni k bojovým útvarům, vybavenými letouny Su-27SK či nejnovějšími Su-30MK2. (foto: DAN TRI, https://dantri.com.vn/ via Lee Ann Quann, https://twitter.com/AnnQuann)

 

O přítomnosti prvních L-39NG ve Vietnamu se široká veřejnost dozvěděla poprvé až 14. března 2024 prostřednictvím vietnamské armádní televize QPVN (Vietnam Defense Television Channel), která v jedné ze svých reportáží informovala o návštěvě zástupce náčelníka generálního štábu Vietnamské lidové armády generálporučíka Pham Truong Sona na základně Tuy Hòa, kde si mohl prohlédnout první smontované L-39NG a posléze i přímo usednout do předního kokpitu stroje číslo 2303.

V Tuy Hòa nyní probíhají postupně zálety smontovaných engéček a jako první se do vzduchu dostal letoun trupového čísla 2303 s továrními piloty Aera v kokpitu.  Očekává se, že všechny vietnamské L-39NG budou dodány do konce roku 2024. Ve výcvikovém systému vietnamského letectva engéčka zabezpečí kompletní základní a zdokonalovací výcvik s následným přechodem na závěrečný pokračovací výcvik, jenž se realizuje s cvičně-bojovými Jaky-130, ze kterých vietnamští piloti přecházejí na výkonné stroje Su-30MK2. Nové engéčko by mělo celý přechod na nadzvukovou techniku u vietnamského letectva podstatně zefektivnit a urychlit. Zároveň se předpokládá, že VPAF v budoucnu objedná pro plnohodnotné zabezpečení výcviku dalších dvanáct L-39NG, čímž by se dostalo na přibližný počet původních Albatrosů.

Trojice nových engéček trupových čísel 2303, 2304 a 2305 z úvodní dodávky pro Vietnam, zachycených na provozní stojánce domácí základny v Tuy Hòa před zodolněnými úkryty, které zde během války ve Vietnamu postavili ještě Američané a ve kterých probíhalo sestavení letounů po jejich převozu z ČR. Vietnamská engéčka disponují dvojicí křídelních pylonů s tzv. východním zámkem, umožňující navěšení základního spektra protizemní munice (raketové bloky UB-16-57 pro neřízené rakety typu S-5 ráže 57mm a pumy P-50-75 plus OFAB-100-120), kterou budou používat mladí pilotní žáci při cvičných střelbách. (foto: Nguyen Nam Lien via Lee Ann Quann, https://twitter.com/AnnQuann)


 

 

(úvodní foto: Nguyen Nam Lien via Lee Ann Quann, https://twitter.com/AnnQuann)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; https://qpvn.vn/tin-video/thoi-su-quoc-phong-ngay-14-3-2024.html; Lee Ann Quann, https://twitter.com/AnnQuann)