AktualityAkviziceModernizace

Vrtulníky W-3A Sokol uvidí díky zařízení Enhanced Vision System i v mlze

V listopadu loňského roku jsme Vás poprvé informovali o záměru armády zmodernizovat šest vrtulníků W-3A Sokol Letecké záchranné služby zástavbou zařízení Enhanced Vision System, viz aktualita ZDE. V úterý 30. dubna 2019 došlo k prvnímu kroku v naplnění tohoto záměru, když zástupci Ministerstva obrany a společnosti PZL – Świdnik, s.a., která je součástí koncernu Leonardo Helicopters, podepsali smlouvu na modernizaci 6ks vrtulníků W-3A Sokol v SAR úpravě ev. čísel 0714 až 0719 nasazovaných v Letecké záchranné službě (LZS). Společnost PZL – Świdnik zastupovala na slavnostním podpisu smlouvy prezidentka představenstva paní Beata Stelmach, a dále pánové Andrzej Dyzma a Mariusz Wavron. Ministerstvo obrany reprezentovali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filip Říha, ředitelka odboru vyzbrojování vzdušných sil Zora Skurčáková, ředitel odporu právní a obchodní podpory Jan Kolafa a projektový manažer podplukovník Ondřej Henžlík.

Smlouva na modernizaci vrtulníků zahrnuje integraci šesti sad zařízení Enhanced Vision System pro zdokonalení vizuální orientace pilotů během letu. Celý proces je rozdělen na dvě fáze. Během Fáze I bude provedena tzv. prototypová zástavba EVS na jednom z vrtulníků W-3A. Po provedení prototypové zástavby vrtulník podstoupí zkrácené vojskové zkoušky a certifikaci. Poté bude realizována Fáze II, během které dojde k instalaci zařízení EVS na zbývajících pět Sokolů. Veškeré práce a školení na nový systém budou realizovány přímo u výrobce PZL Świdnik.

Zařízení EVS je v podstatě infračervená kamera, snímající prostor před vrtulníkem, jejíž obraz bude u vrtulníků W-3A promítán na displej v pilotním prostoru. EVS pomůže zabezpečit posádkám vrtulníků Letecké záchranné služby a Služby pátrání a záchrany možnost vidět a reagovat na situace, kdy se nelze spoléhat na lidský zrak. Umožní bezpečné přistání do terénu v noci a za ztížených meteorologických podmínek, kdy je redukována dohlednost. A to například smogem, kouřem a mlhou. Jde o určitý kompromis s velmi dobrým poměrem cena/výkon, zvolený jako určitá alternativa k NVG, jehož integrace na Sokoly by byla poměrně nákladná.

Leteckou záchrannou službu zajišťuje AČR v nepřetržitém režimu (24 hodin denně, 365 dnů v roce) pro Plzeňský a Karlovarský kraj ze stanoviště Líně u Plzně, a pro Jihočeský kraj ze stanoviště Bechyně vždy dvěma vrtulníky (hlavní a záloha) na každém ze stanovišť. V roce 2018 LZS na obou stanovištích (Líně a Bechyně) nalétala 1084 letových hodin a provedla 1 307 zásahů (letů).

Vrtulníky W-3A Sokol jsou součástí Vzdušných sil AČR již od roku 1995. Kromě plnění úkolů logistického zabezpečení Armády ČR zabezpečují také úkoly Letecké záchranné služby. V celé České republice vrtulníky pak zajišťují záchrannou činnost v rámci programu Search And Rescue (letecká pátrací a záchranná služba). V rámci Integrovaného Záchranného Systému mohou být nasazovány při povodních či rozsáhlých požárech. Flotila vrtulníků Sokol dále zabezpečuje humanitární evakuace zdravotně postižených obyvatel v programu MEDEVAC (Medical Evacuation).

Záběr na palubní desku transportního W-3A ev. č. 0712, který dává názornou představu o podobě „pracoviště“ pilotů Sokola. Obraz z EVS bude promítán na jeden z displejů v pilotním prostoru. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „Vrtulníky W-3A Sokol Letecké záchranné služby uvidí i v mlze“, autor Vladimír Marek, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vrtulniky-w-3a-sokol-letecke-zachranne-sluzby-uvidi-i-v-mlze-210761/; článek „Letectvo plánuje další rozvoj“, autor Tomáš Soušek, Letectví + Kosmonautika 5/2019)