AirshowsAktuality

Vzdušné síly AČR participovaly na slavnostním průletu nad mohylou M. R. Štefánika na Bradle

V sobotu 4. května 2019 se na Slovensku uskutečnil slavnostní vzpomínkový přelet nad mohylou generála M. R. Štefánika na Bradle a nad letištěm Piešťany, jež byl připomínkou 100. výročí úmrtí  Milana Rastislava Štefánika (1880–1919), který tragicky zahynul při návratu z Itálie do vlasti dne 4. května 1919 v troskách zříceného letadla Caproni Ca.33 spolu s dalšími třemi členy posádky.

Majestátní vzdušnou poctu generálu Štefánikovi vzdaly stíhací a transportní letouny v jedenáctičlenné formaci Vzdušných sil Slovenska, České republiky, Francie a Itálie. Slavnostní přelet kombinované formace připravil Generálny štáb Ozbrojených síl SR se státy, ve kterých M. R. Štefánik působil. Původně se počítalo s dvanáctičlennou formací, jejíž podoba je znázorněna na přiloženém obrázku, nakonec byla pravděpodobně z technických důvodů redukována na jedenáctičlennou.

Slavnostní formaci vedlo slovenské letectvo symbolicky se strojem italské výroby C-27J Spartan (ev. č. 1962?) s volacím znakem „SPARTAN 11“, se kterým měla původně letět dvojice stíhaček Eurofighter Typhoon italského letectva, nakonec však Spartan doprovázel jen jeden italský stroj EF2000. Následovala trojice stíhacích letadel Mirage 2000C francouzského letectva, za kterými letěla formace Vzdušných sil AČR, tvořená transportním letounem CASA C-295M (ev. č. 0454?) a dvojicí strojů L-159A (ev. č. 6064 a 6066?). Závěr celé skupiny patřil opět Slovensku a jeho trojici letounů MiG-29 (vedoucím strojem byla spárka MiG-29UBS ev. č. 1303 a dva hotovostní stroje MiG-29AS ev. č. 0619 a 2123 vyzbrojené střelami R-60M), které přímo nad mohylou na Bradle provedly mimořádně efektní rozchod.

Zatímco většina strojů startovala k celé akci ze základny Sliač, letouny Vzdušných sil AČR letěly ze svých domovských základen. Konkrétně CASA z výzbroje 242. transportní a speciální letky vzlétla ze své základny v Praze Kbelích, zatímco dvojice L-159A od čáslavské 212. taktické letky odstartovala ze záložního letiště v Pardubicích, kde je nyní část strojů na tzv. výluce a v jejich kabinách tentokrát byli zkušení piloti 213. výcvikové letky. Obě Alcy byly vzhledem k přeletové vzdálenosti vybavené po čtyřech přídavných nádržích na 350 litrů paliva. Letošní slavnostní vzpomínkový přelet nad mohylou generála M. R. Štefánika na Bradle nebyl pro Vzdušné síly AČR prvním, neboť podobné akce se naše letectvo účastnilo již v loňském roce.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: http://www.festivalletectva.sk/aktuality/zoznam/krajiny-spojili-aby-si-uctili-stefanika.html)