AktualityCvičení

Mezinárodní letecké cvičení MACE XIX na Slovensku poprvé za účasti českých Gripenů

Na Slovensku právě v těchto dnech probíhá opět po čtyřech letech velké alianční cvičení pod názvem MACE XIX, které je v tomto roce bezesporu největším leteckým cvičením na území Slovenska, konané tentokrát v termínu od 9. do 27. července 2018. Cvičení MACE jsou tradičně zaměřena na výcvik pilotů a specialistů elektronického boje v oblasti překonávání nepřátelské PVO (Air to Air, Air to Ground, SEAD-Supression Enemy Air Defence). Cílem letošního MACE XIX je zvýšit připravenost jednotek Vzdušných síl OS SR při organizování a vedení bojové činnosti v podmínkách elektronického boje (REB) v součinnosti s jednotkami letectva států NATO. Dalším cílem cvičení je výcvik posádek systémů OS SR typu S-300 a 2K12KUB při působení letectva (SEAD) v podmínkách rušení, překonávání  PVO letadly koaličních sil s využitím různých profilů letu a v neposlední řadě společný výcvik slovenských a zahraničních pilotů. Cvičení MACE XIX se účastní přibližně 450 vojáků z 19 krajin, 22 kusů letecké techniky, z toho české a polské letectvo vykonává lety ze svých domovských základen Čáslav a Łask.

Po náročných a dlouhodobých fázích plánování a příprav mezinárodního leteckého cvičení Mace XIX přiletěli ve čtvrtek 12. července na leteckou základnu Sliač první 3 zahraniční stroje Dassault Rafale B/C (30-GG/128, 30-IB/306, 30-IF/331) francouzského letectva z letecké základny Mont de Marsan, které logisticky podpořil transportní C-160R Transall (64-GL/R212) francouzského letectva, vybavený protiraketovým systémem vlastní ochrany. O den později, v pátek 13. července je následovaly 3 letouny F-16AM (E-024, E-075, E-606) dánského letectva ze základny Skrydstrup. Přes víkend pokračovaly přílety účastníků a v sobotu tak na Sliači přistály 3 stroje F-18C/D Hornet (HN-403, HN-466, ????) finského letectva, které na Slovensko přilétly po dotankování na základně Tampere-Pirkkala. V neděli je pak doplnil transportní C-130J-30 Hercules (B-537) od Esk 721 dánského letectva, který zároveň přivezl zabezpečující materiál pro dánské „Šestnáctky“ ze Skrydstrupu, a jeden stroj Falcon 20ECM (053) ze 717. letky norského letectva ze základny Gardermoen. Po každém přílety si posádky prošly tzv. in-procesingem a úvodním bezpečnostním briefingem u Taktického křídla na Sliači. Následně posádky pokračovaly předletovými briefingy, které jsou povinné pro všechny letové posádky. V dalších dnech ještě byly na Sliači zaznamenány transportní letouny CASA C-295M (CC-2) finského letectva a C-27J Spartan (46-82/ MM62218) italského letectva, oba opět vybavené protiraketovým systémem vlastní ochrany, které doplnil německý Learjet (D-CARL) od civilního kontraktora GFD. Od pondělí 19. července končí přípravná fáze cvičení a začíná praktická fáze s letovým provozem, která potrvá až do pátku 27. července. Hlavními prostory cvičení MACE XIX jsou VVP Lešť, kde jsou rozmístěny systémy S-300 a 2K12KUB, NATO analytické centrum, 2x mini UAS s rušící aparaturou, pasívní systémy a pozemní rušiče, dále pak LZ Sliač, kde je dislokována veškerá letecká technika a nakonec CRC Zvolen, kde je zřízeno koordinační středisko letové činnosti a místo řízení letů ve výcvikových prostorech. Letové dny jsou určené od 16. do 20. července a od 23. do 27. července, letová činnost probíhá vždy v časech 09:30 –12:30 a 13:30 –17:30 (vše Local Time) a to v prostorech, označených jako MACE WEST, MACE EAST, MACE LOW A/B a MACE „LIMA CHARLIE“.

Vzdušné síly Armády České republiky vyčlenily pro cvičení MACE XIX celkem 2 stroje JAS-39 Gripen z výzbroje 211. taktické letky v Čáslavi a jeden transportní stroj CASA C-295M ev. č. 0453 z výzbroje 242. transportní a speciální letky v Praze-Kbelích, který je v současné době vybaven systémem pasivní ochrany DAS. Pardubický výrobce ERA a.s. dále poskytl pasivní sledovací systém VERA NG, umístěný ve VVP Lešť. Jak už bylo uvedeno v úvodu, Gripeny létaly na cvičení ze své domovské základny v Čáslavi, takže při letu na Slovensko tentokrát jejich piloti používali standardní mezinárodní volací znak CEF. Letů na Slovensko se účastnily převážně oba dvoumístné stroje ev. č. 9819 a 9820 a standardní délka jednotlivých misí Gripenů trvala cca 2 hodiny, přičemž na činnost v pracovních prostorech zbývala většinou celá hodina. Spárky JAS-39D byly vybrány pro cvičení MACE XIX z důvodu, že letů na Slovensko se účastnili také specialisté elektronického boje švédských vzdušných sil*. S českými piloty JAS-39 si vyměňovali informace a zkušenosti, a spolupracovali při tvorbě technik radiotechnického rušení a klamání.  Kromě nových poznatků cvičení přispělo také k naplnění radiotechnických dat pro potřeby rozšíření databáze emitorů systému RWR (Radar Warning Receiver) letounů Gripen. Nezbývá než doufat, že piloti 211. taktické letky získali na cvičení MACE cenné zkušenosti v oblasti překonávání nepřátelské PVO a při činnostech se systémem elektronického boje EWS-39, které zužitkují při dalším zkvalitnění výcviku.

Poznámka* – pravděpodobně se jednalo o příslušníky jednotky elektronického boje TKSE (Telekrigstödenheten)

Mapa dočasně vymezených prostorů během cvičení MACE XIX a hlavní směr (obrazce) působení letadel během cvičení. (zdroj: www.laa.sk)


 

 

(aktualizace: 3. 11. 2018)

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: články o cvičení MACE na webu  www.vvzs.mil.sk, konkrétně: Prílet lietadiel na cvičenie MACE XIX, Prebieha cvičenie MACE XIX, Jednotky plrb plnia úlohy na cvičení MACE XIX, Generálmajor Kocián a významní zahraniční hostia na cvičení MACE XIX; www.laa.sk; www.adsbexchange.com; fotogalerie na webu www.airplane-pictures.net; článek „České letectvo se poprvé zapojilo do mezinárodního cvičení MACE XIX“, informační servis MO – zpravodajství, www.acr.army.cz)