AktualityZahraniční mise

Vládní Airbus s ostatky tří našich vojáků doprovodily při návratu z Afghánistánu Gripeny

Dnes krátce po půl čtvrté odpoledne vzlétla z 21. základny taktického letectva v Čáslavi dvojice letounů JAS-39C Gripen ev. č. 9237 a 9245  s volacími znaky „MAIDEN 61/62“, aby nad naším územím doprovodila vládní Airbus A319CJ ev. č. 3085, který do České republiky převážel ostatky tří našich vojáků, kteří tragicky zahynuli při pěší patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan, když se před nimi odpálil sebevražedný atentátník. Jeden z Gripenů pilotoval i současný velitel 211. taktické letky pplk. Radoslav „SNIPER“ Matula. Letecký speciál s ostatky padlých vojáků odstartoval z Bagrámu zpět do Prahy přibližně v 10 hodin SEČ. Před odletem se s oběťmi atentátu rozloučili příslušníci české strážní roty i zástupci koaličních jednotek. Gripeny doprovodily vládní speciál až přímo nad letiště v Praze-Ruzyni, kde okolo 16.15 hod. přistál. Ruzyňské letiště bylo vybráno k přistání a následné pietní akci kvůli uzavření kbelské základny z důvodu rekonstrukce pojezdových drah.

Trojice českých vojáků, kteří byli příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora, zahynula v neděli 5. srpna okolo 3:50 hodin našeho času při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan po nenadálém útoku osmnáctiletého sebevražedného atentátníka. V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost v prostoru obce Čarikar, přibližně 9km od Bagrámu. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek smrtelná zranění. ČEST JEJICH PAMÁTCE.


 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: informační servis Ministerstva obrany ČR, www.army.cz; www.adsb.cz; facebookový profil 21. zTL Čáslav, evidenční čísla z fotogalerie na www.idnes.cz)