AktualityMimořádné událostiZahraniční mise

Vládní Airbus přivezl ze Sinaje ostatky rotmistryně Michaely Tiché

V pátek 13. listopadu odpoledne přistál na dráze kbelského letiště armádní speciál A319CJ ev. č. 2801 s ostatky rotmistryně Michaely Tiché, která tragicky zahynula při plnění úkolů 17. letecké jednotky CASA 8. úkolového uskupení AČR MFO Sinaj. Během následného pietního aktu na kbelském letišti byla přítomna její rodina, přátelé a představitelé státu, Ministerstva obrany i Armády ČR.

Michaela Tichá je bohužel první českou vojákyní a příslušnicí Vzdušných sil AČR, která zahynula na zahraniční misi. K tragické nehodě došlo ve čtvrtek 12. listopadu v odpoledních hodinách, když se během zásobovacího letu mnohonárodnostní pozorovatelské mise MFO na Sinaji zřítil kvůli technické závadě americký vrtulník UH-60A+ Black Hawk*. Z osmi příslušníků mise, kteří byli na palubě Black Hawku jich bohužel 7 nepřežilo (5x USA, 1x Francie, 1x ČR), osmý byl s těžkým zraněním převezen do izraelské nemocnice.

Pietní vzpomínka se uskutečnila nejdříve na letišti v Šarm aš-Šajchu na Sinaji, kde se s Michaelou Tichou rozloučili její kolegové a kamarádi 17. letecké jednotky CASA , včetně Velitele ÚU AČR MFO podplukovníka Michala Vaverky a velitele jednotek MFO generálmajora Evana Williamse. Od českých státních hranic pak armádní speciál Airbus A319CJ doprovodila až nad kbelské letiště dvojice hotovostních letounů JAS-39C Gripen z čáslavské základny. Po krátké pietní akci na kbelském letišti  byla rakev za doprovodu motocyklové čety Hradní stráže z letiště odvezena.

„Michaela Tichá tragicky zahynula ve službě pro svou zemi. Proto jsem dnes rozhodl o jejím povýšení in memoriam do hodnosti štábní praporčice. Bohužel, vojenská služba je riziková a občas si vybere svou nejvyšší daň. V tomto případě je to o to smutnější, že zemřela mladá žena, která měla celý život a vojenskou kariéru před sebou,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. „Ztratili jsme jednoho z nás, rotmistryni Michaelu Tichou. Je mi to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,” sdělil dříve armádní generál Aleš Opata, náčelník Generálního štábu.

Rotmistryně Michaela Tichá byla v armádě od roku 2017, kdy po absolvování kurzu základní přípravy ve Vyškově nastoupila jako mladší pracovník štábu 242. transportní a speciální letky 24. křídla dopravního letectva 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Na Sinaji, která byla její první zahraniční misí, působila jako mladší specialista 17. letecké jednotky CASA 8. úkolového uskupení AČR MFO Sinaj. Zde ve strukturách velitelství MFO působí již od listopadu 2009 tři důstojníci AČR a od listopadu 2013 pak v misi slouží i jednotka leteckého kontingentu s jedním letounem CASA C-295M od 242. transportní a speciální letky ze 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích, kterou  zabezpečuje letecký a pozemní personál AČR o počtu 15 osob. Mise MFO využívá v oblasti Sinaje dvou základen – jižní základnu v Šarm aš-Šajchu, kde je lokalizované velitelství mise, a částečně pak i severní základnu v El Gorah.

Pro Armádu České republiky, ale i pro všechny její spolupracovníky z kbelské základny, přátele a rodinu je smrt rotmistryně (štábní praporčice in memoriam) Michaely Tiché bolestnou a velmi smutnou událostí. Čest její památce.

Zpracováno na základě textu Michala Vosky z www.army.cz

Poznámka* – Vrtulník UH-60A+ patřil jednotce 1st United States Air Support Battalion (USASB) Det.1 Aviation Company (Det.1/AvCo) se základnou v Šarm aš-Šajchu a zřítil se nedaleko ostrova Tiran na Sinaji.

Příslušníci 8. úkolového uskupení AČR MFO se s rotmistryní Michaelou Tichou rozloučili již na letišti v Šarm aš-Šajchu na Sinaji. (foto: Archiv ÚU AČR MFO)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: článek „Letoun Airbus přivezl ze Sinaje ostatky rotmistryně Michaely Tiché“, autor Michal Voska, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/letoun-airbus-privezl-ze-sinaje-ostatky-rotmistryne-michaely-tiche-224701/; https://aviation-safety.net/wikibase/244826)