AktualityAkviziceModernizace

Vláda znovu projednala zakázku na modernizaci vrtulníků Mi-171Š

Ministr obrany Lubomír Metnar v pondělí 9. listopadu opětovně předložil vládě České republiky informaci o veřejné zakázce na modernizaci vrtulníků Mi-171Š, kterou má provádět státní podnik LOM Praha. Tuto důležitou zakázku vláda projednávala již v listopadu 2019, jenže ministerstvo obrany ji v únoru 2020 pozastavilo v rámci nařízených kontrol a následných opatření, která přijal ministr obrany v souvislosti s problematickým nákupem sledovacích systémů Věra NG a mobilních rušiček STARKOM, u kterých se objevil velký rozdíl mezi předpokládanou hodnotou a skutečnou cenou zakázky, a jež později stály křeslo náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filipa Říhy.  V případě modernizace vrtulníků Mi-171Š se totiž původní předpokládaná cena 792 milionů Kč rovněž vyšplhala až na 1,2 mld Kč bez DPH a ministerstvo obrany tak nechtělo opakovat stejnou chybu jako v předešlých případech, jež byly pochopitelně silně medializovány, a navýšení ceny o více než 400 mil. Kč chtělo řádně prověřit a vysvětlit.

V rámci této konkrétní veřejné zakázky se počítá s modernizací všech 15-ti provozovaných vrtulníků typu Mi-171Š/ŠM, do kterých budou nainstalovány nové palubní odpovídače, včetně specifických modulů zajišťujících jejich odolnost proti rušení protivníkem v rámci elektronického boje. U osmi vrtulníků Mi-171Š ve verzi s vraty bude navíc kompletně modernizován avionický systém, včetně nových komunikačních prostředků, navigačních systémů a multifunkčních displejů v kokpitu. U třech strojů bude navíc nainstalována odlehčená balistická ochrana pro snížení hmotnosti vrtulníků a u jednoho stroje bude instalován MEDEVAC kit, umožňující leteckou přepravu raněných se zdravotním vybavením a lékařských doprovodem.

Posledně jmenovaná úprava se ukázala jako nutná až v průběhu vyjednávání o smlouvě. To stejné se týká pořízení radiostanic, jež měly být původně koupeny separátně. Do zakázky také původně nebyla zahrnuta cena 350 milionů korun za tzv. prototypový vrtulník, který měl být původně financován z jiného programu. Na něm se uskuteční prototypová zástavba a integrace všech plánovaných systémů a tento stroj poslouží k následným vojskovým plus kontrolním zkouškám. Vzhledem k těmto třem změnám se proto předpokládaná hodnota zakázky zvýšila z původních 791,73 mil. Kč bez DPH na 1,2 mld. Kč bez DPH. Smlouva bude uzavřena pravděpodobně ještě v tomto roce a její plnění se předpokládá do října 2026. Každopádně na celý modernizační proces a sjednocení výbavy obou provozovaných verzí Mi-171Š již netrpělivě čekají příslušníci vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou.

Součástí připravované zakázky na modernizaci všech 15 ks provozovaných vrtulníků Mi-171Š/ŠM bude především zásadní upgrade osmi strojů verze s tzv. „krovkami“, které v podstatě stále létají ve „východní“ konfiguraci, v jaké k nám byly dodány v letech 2005-2006 z Ruska. Těmto strojům tak bude kompletně modernizována avionika s radionavigačním systémem a kokpit získá nové multifunkční displeje. Výbava vratových Mi-171Š by se tak měla víceméně sjednotit s již dříve modernizovanými rampovými Mi-171ŠM. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: tisková zpráva, informační servis MO ČR, www.army.cz)