AirshowsAktuality

Tradiční akce Cihelna 2018 tentokrát s omezenou účastí Vzdušných sil AČR

Akce Cihelna, známá rovněž jako Den sil podpory AČR, je jednou z největších akcí v okolí Králicka na Orlickoústecku, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků do tohoto zapomenutého kraje na úpatí Králického Sněžníku a není proto potřeba ji nijak zvlášť představovat. O předminulém víkendu se v prostorách mezi Vojenským muzeem Králíky a dělostřeleckou tvrzí Hůrka konal již jednadvacátý ročník Dne Sil podpory AČR CIHELNA 2018, který je určen všem příznivcům vojenské historie, techniky a současné výzbroje. Jedná se o společnou akci Armády ČR, Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR, Policie ČR, složek Integrovaného záchranného systému ČR, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR, klubů vojenské historie a dalších civilních subjektů.

Na akci Cihelna se samozřejmě prezentují i Vzdušné síly AČR, a to v podobě průletů hotovostních Gripenů a různých dynamických ukázek vrtulníků Mi-24/35 a Mi-171, které v poslední době doplňuje i typ W-3A Sokol. Letošní ročník akce Cihelna měl být, co se týče účasti letectva téměř identický jako loňský ročník, a armáda se měla prezentovat průletem dvojice letounů JAS-39 z Čáslavi, bitevním vrtulníkem Mi-24 a transportním Mi-171 z Náměšti nad Oslavou, které měl doplnit jeden Sokol z Kbelské základny. Bohužel mimořádná událost z předminulého týdne, při které byl nucen nouzově přistát vrtulník Mi-17 pardubického CLV, řádně zamíchala kartami pořadatelům letošního ročníku. Na první pohled banální událost, o které jsme Vás informovali v aktualitě „U Libanic na Chrudimsku nouzově přistál vrtulník Mi-17 „0837“ pardubického CLV“, nakonec vyústila v neúčast náměšťských vrtulníků Mi-24/Mi-171 a tak čest a slávu Vzdušných sil AČR na akci Cihelna nakonec zachraňoval vrtulník W-3A Sokol.

Na ukázkovou plochu u Králík přilétl v pátek 17. a sobotu 18. srpna Sokol ev. č. 0712 z výzbroje kbelské 243. vrtulníkové letky a jeho posádka ve složení kapitán vrtulníku mjr. Zdenek H. (dlouholetý příslušník Kbelské základny létající rovněž na salónech Mi-8S), druhý pilot npor. Michal S. alias „SHREK“ (mladý pilot po výcviku v CLV a přeškolení na W-3A u 24. zDL) a palubní technik prap. P. (slouží od roku 1994 převážně na salónech Mi-8S) nakonec dostala výrazný prostor k ukázkám kvalit tohoto stroje. Posádka Sokola nakonec participovala v úvodním seskoku výsadkářů, evakuaci raněného z bojiště, slanění psovodů i se psem a závěrečného hašení pomocí bambivaku. To vše za mimořádně horkého (na danou nadmořskou výšku) a silně prašného prostředí, s čímž se posádka Sokola bravurně vypořádala. V sobotním programu se na kapitánském místě Sokola vystřídal velitel 243. vrtulníkové letky pplk. Peter Smik. Aby byl výčet kompletní, nelze zapomenout na sobotní průlet dvojice hotovostních strojů JAS-39C Gripen ev. č. 9234 (současná vlajková loď 211. taktické letky) a 9244.

Posádka Sokola 0712 sklesává v pátek během generálky programu po úbočí tvrze Hůrka (Berghöhe), jejíž vrchol Výšina má nadmořskou výšku 666m, k místu plnění bambivaku na ukázkové ploše před diváky. Tento stroj má za sebou již druhou generální opravu u výrobce PZL Swidnik po náletu 3000 hodin. (foto: Aleš Hottmar)

Průlet Sokola 0712 nad údolím Lipkovského potoka mezi kótami Výšina (666m) a Roudný (677m). Kbelské Sokoly jsou certifikovány pro použití podvěsných vaků na vodu Bambi Bucket typ 3542 kanadského výrobce SEI Industries Ltd. o objemu 1590 litrů vody se závěsným systémem o délce 4,3 m s ovládáním a rozprašovací úpravou „Firesock“. (foto: Aleš Hottmar)

Hotovostní Gripeny ev. č. 9244 a 9234 v průletu nad kótou Výšina během sobotního zahájení Dne Sil podpory AČR CIHELNA 2018. Kvůli blízkosti polské hranice mohou Gripeny nalétávat nad plochu ukázek pouze ve směru 06/24 s přiblížením nejčastěji od Suchého vrchu (995m), který je díky rozhledně a vysílači skvělým orientačním bodem. (foto: Aleš Hottmar)

Za povšimnutí stojí rozdílné navěšení řízených střel AIM-9M Sidewinder, kdy na letounu 9244 jsou umístěné na wingtipech, zatímco druhý stroj 9234 je má netradičně na vnitřních křídelních pylonech. Rozdílné navěšení je dáno úpravou spektra zatížení v provozu jednotlivých letounů podle údajů snímačů únavového zatížení konstrukce Gripenu, tzv. FRAME. (foto: Aleš Hottmar)


 

(úvodní foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: vlastní archív, www.army.cz)