AktualityAkviziceModernizace

Španělský výrobce letounů CASA C-295M nabízí Armádě ČR výhodně dva už vyrobené letouny

Flotila armádních transportních letounů CASA C-295M u kbelské 242. transportní a speciální letky by se brzy mohla rozrůst o další dva stroje na celkových šest. Ministerstvo obrany s nákupem dalších dvou letounů v nejnovější verzi C-295W počítalo nejdříve za dva až tři roky, španělský výrobce ale nyní nabídl dva už vyrobené letouny za výrazně výhodnějších podmínek. Česká republika se ale musí rozhodnout v horizontu několika měsíců.

„Naším cílem je budoucí zvýšení kapacit vzdušných sil. Pořízení dalších dvou transportních letounů CASA figuruje v plánech po roce 2022, nyní je ale na stole možnost získat dva letouny už v letech 2020 a 2021 za výrazně výhodnějších finančních podmínek,“ potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar.

Touto možností se podle něj ministerstvo vážně zabývá a brzy s ní chce seznámit i vládu. Výhodné podmínky v tomto případě zahrnují dodání jednoho letounu už příští rok a dalšího pak v roce 2021. Sleva za jejich pořízení by se pak pohybovala v řádech stovek milionů. Ministerstvo zatím nespecifikovalo přesnou verzi nabízených letounů, ale pravděpodobně se bude jednat o stroje vycházející z verze C-295M. V pátek 15. února 2019 se totiž ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata setkali na neformální snídani se zástupci médií, kde zároveň představili deset prioritních vyzbrojovacích projektů na rok 2019. A mezi nimi figuruje i nákup taktického dopravního letounu CASA ve verzi označované jako C-295M1. S největší pravděpodobností tak výrobce nabízí stroje verze C-295M, určené původně pro jiného zákazníka, které budou upgradované do standardu C-295M1 s využitím některých prvků nejnovější verze C-295W, o které Ministerstvo obrany původně uvažovalo.

Armáda a Ministerstvo obrany hovoří o navýšení počtu transportních letounů CASA o dva stroje již delší dobu a to v souvislosti s omezenou přepravní kapacitou stávající flotily a zabezpečením nových úkolů plněných transportními letouny, a to především v souvislosti s budováním nového výsadkového pluku na bázi 43.vpr v Chrudimi. Pořizované letouny mají rovněž zabezpečit i přepravu ústavních a vládních činitelů. V této roli tak pravděpodobně nahradí oba letouny Jak-40 ev. č. 0260 a 1257 u 241. dopravní letky, kterým v letech 2020-21 končí technická životnost.

 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Čtyři letouny CASA armádě nestačí. Výrobce nabízí slevu na další dva“, www.natoaktual.cz; článek „Tématy neformální snídaně s novináři byly významné projekty vyzbrojování i 20. výročí vstupu ČR do NATO“, autor: Jana Zechmeisterová, tiskové oddělení MO, www.mocr.army.cz)

(aktualizace: 16. 2. 2019)