AktualityCvičeníTechnikaZahraniční mise

Slovenský personál vyškolen pro Cross Servicing českých Gripenů

České letectvo se od 1. září letošního roku podílí na zajištění ochrany vzdušného prostoru Slovenska a to v rámci aliančního integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATINAMDS. Tento nový operační úkol je zajišťován letouny národního hotovostního systému QRA z Čáslavi, které mohou v případě nutnosti zasáhnout i nad Slovenskem. A právě kvůli možnosti nenadálého přistání Gripenů na letišti Sliač byli v minulém týdnu vyškoleni přímo na základně v Čáslavi vybraní příslušníci slovenských vzdušných sil v poskytnutí technické asistence během přijetí a přípravy českých letounů k opakovanému vzletu.

Schopnost přijmout a obsloužit zahraniční leteckou techniku, neboli tzv. Aircraft Cross Servicing (ACS), byla v posledních letech v AČR poněkud zanedbávána. K obnovení tohoto potřebného druhu výcviku došlo až v letošním roce, kdy se podařilo certifikovat vybraný český  personál na úroveň STAGE C pro obsluhu letounů EF2000 německé Luftwaffe, a naopak německý personál prošel zaškolením na stroje L-159 ALCA. Samotné školení spočívá v teoretickém seznámení s letounem, jako jsou bezpečnostní procedury, kontrolní místa na letounu, polohy přepínačů v kabině, seznámení se s dokumentací letounu a podobně. Praktické procvičení se pak skládá z přijetí letounu po letu, doplnění paliva, kapalin, plynů a jeho přípravě k dalšímu letu.

Rozhodnutí certifikovat příslušníky inženýrské letecké služby Vzdušných sil OS SR vychází logicky z možnosti vynuceného přistání českých hotovostních Gripenů na slovenských letištích, a to například z důvodu technické závady, nebo nízkého stavu paliva při ostrém zásahu Alpha Scramble. Ačkoliv je u letounu JAS-39 v případě Cross Servicingu za předletovou přípravu odpovědný pilot a pozemní personál mu pouze pomáhá, je samozřejmě lepší mít pro jakýkoliv případ patřičně vyškolené a certifikované příslušníky pozemního personálu OS SR. Hotovostní letouny totiž operují vždy výhradně s „live“ municí a je tedy žádoucí, aby slovenský personál ILS měl potřebné znalosti, co se týče například zajištění zbraní, doplnění paliva apod.

V souvislosti se zahájením ostrahy slovenského vzdušného prostoru zároveň armáda překonfigurovala hotovostní Gripeny, které od října létají nově s dvojicí podkřídelních baků. Tato konfigurace umožnuje až dvouhodinové mise a dovoluje pokrýt i vzdálený prostor východního Slovenska i s potřebnou rezervou paliva. Hotovostní stroje JAS-39 zároveň slouží při výcviku slovenských letovodů z Centra řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre) ve Zvolenu, tak aby zdejší operátoři neztratili příslušné certifikáty. Česko-Slovenská spolupráce tedy aktuálně běží na výbornou.

Na letouny JAS-39C/D Gripen je prováděno školení Cross Servicing pro pozemní personál pouze na tzv. úroveň Familiarization, což je základní seznámení s letounem, bezpečnostní opatření apod. Na úroveň STAGE C jsou školeni přímo piloti JAS-39 z čáslavské základny, kteří jsou potom schopni provést přípravu k opakovanému letu na cizím letišti samostatně bez asistence. V případě aktuálního zabezpečení ochrany vzdušného prostoru Slovenska je však určitě žádoucí mít odborně vyškolený slovenský personál přímo na letišti Sliač. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

(zdroj: facebook 21. zTL; archív redakce czechairforce.com)