AktualityModernizaceOstré střelbyTechnika

Saab provedl úspěšný odpal rakety Meteor z letounu Gripen E

Společnost Saab nedávno uskutečnila první zkušební odpal rakety Meteor z letounu Gripen E. Jedná se o vyspělou řízenou střelu vzduch-vzduch s dosahem za hranicí přímé viditelnosti (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile – BVRAAM). Úspěšný odpal byl proveden ve výšce přibližně 16 500 stop (cca 5000m) nad střelnicí Vidsel na severu Švédska.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo zdařile dokončit první zkušební střelby raket Meteor z letounu Gripen E. Je to významný milník jak pro tento program, tak pro společnost Saab. Výsledky ukazují, že schopnost letounu Gripen integrovat výzbroj od různých výrobců je na absolutní špičce,“ říká Mikael Olsson, vedoucí letových zkoušek a ověřování u společnosti Saab.

Řízená střela vzduch-vzduch Meteor, kterou vyrábí společnost MBDA, je jedinečná raketa dlouhého dosahu, která je schopna operovat i v tom v nejnáročnějším prostředí. Je vhodná pro využití k útokům na širokou škálu cílů, od stíhacích letounů po malé bezpilotní prostředky až po střely s plochou dráhou letu, a to na vzdálenost, která v této kategorii střel nemá obdobu.

„Tento úspěch je výbornou ukázkou úzkého partnerství mezi společnostmi MBDA a Saab, které i po mnoha letech aktivní spolupráce přináší další a další úspěchy. Tyto ostré střelby potvrzují naši schopnost rychle integrovat nejmodernější zbraňové systémy na Gripen E,“ říká Jim Price, viceprezident společnosti MBDA pro Evropu.

Společnost Saab byla vůbec první, která střely Meteor na své letouny integrovala. První střelby z letounu Gripen proběhly již v roce 2013 a na letouny JAS-39C švédských vzdušných sil byly integrovány v roce 2016, v rámci modernizace s označením MS20.

Program Meteor je zároveň jedním z nejúspěšnějších příkladů spolupráce evropského obranného průmyslu, v němž se spojily Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Švédsko, jejichž cílem bylo vytvoření této převratné řízené střely určené pro vzdušný boj. Společnost Saab je v programu Meteor partnerem hlavního dodavatele, společnosti MBDA UK.

Tisková zpráva společnosti Saab AB, www.saab.com

Úspěšný odpal řízené střely vzduch-vzduch dlouhého dosahu MBDA Meteor nad střelnicí Vidsel v severním Švédsku, při kterém letoun Gripen E č. 6002 nese dvojici kontejnerů s měřící a záznamovou aparaturou. Protiletadlové střely dlouhého dosahu MBDA Meteor svými výkony do určité míry mění taktiku boje BVR a jejich uživatelům dávají ve vzdušném boji značnou výhodu. (foto: Linus Svensson, Saab AB, www.saab.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Linus Svensson, Saab AB, www.saab.com)

(zdroj: https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2022/successful-meteor-live-firing-with-gripen-e)

(aktualizace: 2. 9. 2022)