AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Kbelská CASA odlétla na výcvikový kurz ETAP-C do Španělska

Specializované výcvikové kurzy transportního letectva ETAP (European Tactical Airlift Programme) ve španělské Zaragoze patří již řadu let k nepostradatelným výcvikovým aktivitám posádek kbelské dopravky s letouny CASA C-295 ze 242. transportní a speciální letky. Intenzivní výcvik v taktickém létání je totiž základním předpokladem případného zapojení kbelských posádek nejen do zahraničních misí typu MFO na Sinaji, ale umožňuje i účast ve skutečných bojových operacích, jako bylo nedávné nasazení „Letecké jednotky CASA“, která působila ve prospěch českých a spojeneckých sil v africkém Mali. A právě na aktuálně organizovaný kurz taktického létání ETAP-C odlétla v pátek 2. září do Španělska opět česká CASA z kbelské základny.

Kurz ETAP-C 22-4 je tradičně organizovaný evropským střediskem taktické letecké přepravy ETAC (European Tactical Airlift Centre) v koordinaci se španělským letectvem a bude probíhat od pondělí  5. září do pátku 16. září. Tyto kurzy se od roku 2017 organizují výhradně v Zaragoze, kde vzniklo mnohonárodní centrum ETAC, pověřené provádět evropský program taktické letecké přepravy ETAP. Letošního výcvikového kurzu 22-4 se má účastnit celkem 8 transportních letadel ze sedmi států a konkrétně půjde o A400M z Německa, C-130J Hercules ze společné francouzsko-německé jednotky BATS (Binational Air Transport Squadron), C-295M z České republiky, C-130H z Portugalska, C-27J z Litvy, C-130J Hercules z Itálie a domácí Španělsko bude zastupovat A400M ze základny v Zaragoze a C-295M z letiště Getafe. V součtu půjde zhruba o 160 lidí včetně členů posádek, mechaniků, instruktorů a podpůrného, ​​plánovacího a koordinačního personálu, mezi nimiž jsou i pozorovatelé z Rumunska, Belgie a pomocný personál z velitelství EATC (European Air Transport Command).

Samotný kurz se skládá ze školicího programu, jenž zahrnuje jak teoretickou on-line výuku v délce přibližně 20 hodin ještě před začátkem kurzu, tak praktickou akademickou výuku během kurzu, jakož i uskutečnění 9-ti praktických letových misí v průběhu dvou týdnů, jejichž složitost se postupně zvyšuje. Posádky budou muset zvládnout nejen plánování jednotlivých misí, ale především taktické létání s přítomností hrozeb země-vzduch či vzduch-vzduch, složité výsadky personálu i nákladu na padácích, náročné taktické přibližovací a přistávací manévry na záložním letišti apod. Pro kurz ETAP-C 22-4 jsou vyčleněné rozsáhlé prostory provincií Zaragoza, Teruel a Navarra, přičemž hlavní letové operace budou probíhat opět na záložním vojenském letišti Ablitas (Navarra), střelnici Las Bardenas Reales (Navarra) a ve vojenském prostoru San Gregorio (Zaragoza). Zároveň jsou naplánovány letové mise v okolí Caudé (Teruel) a dále na záložním letišti Teruel. Ke cvičení ve Španělsku se ještě vrátíme samostatným článkem.

Do španělské Zaragozy odlétla v pátek 2. září nejstarší CASA C-295M ev. č. 0452, která už má za sebou řadu „ofenzív“ na sinajském poloostrově, ovšem díky již třetímu nátěru vypadá stále jako nová. V týdnu před kurzem ETAP-C byl na základně taktického letectva v Čáslavi zároveň realizován přípravný výcvik v taktických vzletech a přistáních na zdejší dráze, kterého se zúčastnila další kbelská CASA C-295M ev. č. 0454 se standardní volačkou „SMUGGLER 22“. (foto: Ivo Kotala a Roman Vích)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

(zdroj: článek „Todo listo en Zaragoza para el inicio del curso ETAP-C 22-4“, https://ejercitodelaire.defensa.gob.es/EA/ejercitodelaire/es/noticias/noticia/Todo-listo-en-Zaragoza-para-el-inicio-del-curso-ETAP-C-22-4/#; archiv redakce czechairforce.com)