AktualityCvičeníZahraniční mise

Od Tatier až k Wroclawi, české Gripeny jsou stále „very busy“

Gripeny českého letectva mají pořád napilno a právě první dubnový týden patřil i přes probíhající velikonoční svátky co do různorodosti letových aktivit „tygří“ letky rozhodně mezi ty zajímavější. Piloti čáslavské 211. taktické letky totiž stihli nejen první letošní ostrý vzlet Alpha Scramble, ale i výcvikové aktivity nad Slovenskem a Polskem, procedury vzdušného tankování AAR, či důstojné rozloučení s gen. Bočkem.

Hotovostní směna QRA na čáslavské základně si po delší pauze vyzkoušela ostrý hotovostní vzlet Alpha Scramble, když v pondělí 3. dubna startovala v brzkých ranních hodinách dvojice Gripenů k nekomunikujícímu civilnímu letounu. Hotovostní stroje „Charlie Foxtrot“ tento letoun bezpečně doprovodila až téměř ke slovenským hranicím, kde s ním bylo patrně navázáno spojení. Ačkoliv armáda k celému zásahu nesdělila žádné další podrobnosti, jednoznačně největším adeptem na „doprovod“ je Boeing 767 společnosti Eastern Airlines, letící v uvedenou dobu na trase Shannon-Al Udeid přes území ČR na letové hladině 31.000 feetů.

Hned v úterý 4. dubna připadl na piloty 211. taktické letky čestný úkol vyprovodit společně s vrtulníkáři na poslední cestě armádního generála Emila Bočka,  který zemřel 25. března nedlouho po svých 100. narozeninách. Průlet dvojice Gripenů a tří vrtulníků Mi-35, vypouštějících barvy trikolóry nad brněnským krematoriem v Bohunicích, byl určitě důstojným rozloučením s posledním českým žijícím pilotem britského Královského letectva RAF, který se od roku 1944 účastnil v řadách československé 310. stíhací perutě vzdušných bojů a na svém kontě má 26 operačních letů. Zajímavostí a historickou konsekvencí čestného průletu Gripenů při rozloučení s gen. Bočkem je skutečnost, že jeden ze strojů s volačkou „MAIDEN 51“ vzlétl z čáslavského letiště, zatímco druhý Gripen s mezinárodní volačkou „CEF310“ přilétl nad Brno ze Slovenska, kde jej ke vzletu připravil slovenský pozemní personál.

Ve stejný den dopoledne a následně i ve středu totiž přelétl na letiště Sliač vždy jeden letoun JAS-39C, jenž zde posloužil k recertifikaci slovenského personálu ILS (inženýrsko letecká služba) v základních procedurách Aircraft Cross Servicing. Schopnost přijmout a následně i připravit k opakovanému vzletu české hotovostní letouny slovenským personálem je bezesporu důležitá i s ohledem na nedávné vyjádření ministryně obrany Jany Černochové, že české Gripeny budou zabezpečovat ochranu vzdušného prostoru sousedního Slovenska zřejmě i po celý příští rok 2024. Důvodem je patrně další zdržení v náročném procesu přezbrojení a budování potřebné infrastruktury pro letouny F-16 na letišti Sliač. Podle některých kuloárních informacích se v současné době dokonce vážně zvažuje řešení umístit slovenské letouny dočasně na některé americké základně v Evropě, dokud nebude letiště Sliač plně připraveno pro jejich bezproblémový provoz. Každopádně aktuální situace slovenského taktického letectva by měla posloužit především jako odstrašující příklad pro české ministerstvo obrany a poučení do budoucna, čemu přesně se vyhnout v případě plánovaného pořízení letounů F-35A. To znamená, neopakovat stejné chyby našeho souseda, který podcenil přípravy budování veškeré potřebné infrastruktury ještě před dodáním letounů a pozdní dodávky prvních vyrobených strojů tak vlastně s trochou nadsázky celou zapeklitou situaci „zachránily“.

Screen ADSB zachycující tankování z amerického KC-135R na orbitě mezi Čáslaví a Zábřehem. V letošním roce už by snad mělo dojít k premiérovému plnění paliva z nových tankerů A330MRTT programu MMF. (zdroj: www.adsbexchange.com)

 

Úterek zároveň přinesl pro české stíhače výcvik v procedurách Air-to-Air Refueling, tedy vzdušného tankování. Česká republika se sice účastní programu MMF a letouny JAS-39 absolvovaly v říjnu 2022 úvodní certifikační kampaň pro ověření schopnosti doplňovat palivo z tankerů A330MRTT, švédský úřad FMV však zatím patrně nevydal finální závazný předpis, který by celý proces legislativně umožnil. Čeští piloti 211. taktické letky musí provést minimálně jednou za půl roku reálné plnění z tankeru, tak aby neztratil příslušné oprávnění a z tohoto důvodu využili přítomnosti amerického tankeru KC-135R ve vzdušném prostoru ČR. Stratotanker reg. 63-8025 patřící 92nd Air Refueling Wingu s domovskou základnou na  Fairchild AFB ve státě Washington je v současné době nasazen v rámci evropského deploymentu a bázuje aktuálně na německé základně ve Spangdahlemu. V uvedený den realizoval krátce po obědě misi nad Českou republiku, přičemž létal na orbitě mezi Čáslaví a Zábřehem, kde plnil palivo českým Gripenům. Ještě týž den se pak v podvečerních hodinách vydal do vzdušného prostoru Rumunska a zde zabezpečoval úkoly v blízkosti letecké základny Mihail Kogalniceanu nedaleko města Konstanta.

Ve středu 5. dubna se v dopoledních hodinách vydala dvojice čáslavských Gripenů do vzdušného prostoru sousedního Polska, aby zde s mezinárodním volacím znakem „CEF309“ kooperovala ve prospěch polského letectva. Stejně tak byla v neděli 9. dubna realizována podvečerní cvičná mise „Tango Scramble“ do slovenského vzdušného prostoru, kde dvojice hotovostních Gripenů působila v oblasti středního a východního Slovenska na základě pokynů slovenských letovodů GCI ze střediska ve Zvolenu.

Poslední aktivity ukazují na stále poměrně vysokou vytíženost českých Gripenů, ty nejdůležitější výcvikové aktivity tohoto roku však na příslušníky 211. taktické letky teprve čekají. Už příští měsíc se letouny JAS-39 vydají na sever Evropy do Norska, kde budou na cvičení ACE 2023 kooperovat s domácími stroji 5. generace F-35A. V červnu se pak tygří letka zapojí do největšího aliančního cvičení vzdušných sil v evropském prostoru pod názvem Air Defender 2023, které bude zároveň certifikačním cvičením českého roje Gripenů, vyčleněného pro Mnohonárodní uskupení vzdušných sil MAG, které by letos mělo dosáhnout počátečních operačních schopností. Během Air Defenderu by měla z čáslavské základny zároveň působit dvojice amerických bezpilotních prostředků MQ-9 Reaper.

Hotovostní letouny JAS-39C Gripen hlídají vzdušný prostor České republiky v režimu 24/7 a v případě potřeby startují k letounům, které nekomunikují, nebo k letounům v tísni. V rámci přeshraniční spolupráce Cross Border zároveň jejich piloti poměrně často zavítají i do vzdušného prostoru našich sousedů Polska a Slovenska. (foto: mjr. Ivo Kardoš, 211. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: oficiální FB profil 211. letky a 21. zTL Čáslav; archív redakce czechairforce.com)