AktualityOstré střelbyTechnika

Aero úspěšně otestovalo základní paletu A-G munice na L-39NG

Český výrobce Aero Vodochody v průběhu jarních měsíců úspěšně završil zkoušky základní palety protizemní výzbroje na cvičném letounu L-39NG. Nové Engéčko se vyznačuje schopností používat jak východní, tak západní zbraňové systémy, a tomu pochopitelně odpovídá avionický systém letounu, jehož kompatibilitu se zbraňovým systémem bylo nutné prakticky otestovat. Zkoušky východní výzbroje, určené primárně pro L-39NG vietnamského letectva,  se uskutečnily z maďarské letecké základny Pápa za využití letecké střelnice Hajmáskér ve VVP Bakony u města Veszprém.

„Výsledky zkoušek byly úspěšně. Jednalo se o soubor zkoušek základních zbraní, které může L-39NG využívat. Uvažujeme však s dalším sortimentem zbraní dle konkrétních požadavků zákazníků. Letoun umožňuje nosit východní i západní výzbroj a stejně tak může disponovat západní i východní avionikou,“ uvádí Petr Jinda, Executive Vice President & Chief Development Officer společnosti Aero Vodochody.

Zbraňové zkoušky, které byly rozděleny do tří etap, začaly 13. února a účastnil se jich první letový prototyp L-39NG ev. č. 0475, který nad střelnicí doprovázel tovární demonstrátor L-159T2X ev. č. 6073. První část zkoušek zjišťovala vliv střelby raket na práci pohonné jednotky Williams FJ44-4M, následovaly nouzové odhozy břemen a třetí fází bylo bombardování a střelba neřízených raket na přesnost. Všechny zbraňové zkoušky splnily očekávání. Konkrétně konstruktéři a piloti otestovali především střelbu protizemními raketami S-5 ráže 57mm z raketových bloků UB-16, které mohou mít za určitých okolností nepříznivý vliv na chod motoru. Dále provedli zkoušky nouzových odhozů bomb, přídavných 350 litrových palivových nádrží a raketových bloků UB-16-57. Celkem během zkoušek piloti vystřelili 230ks raket typu S-5 a odhodili 42ks bomb typu P-50-75 a 24ks bomb typu OFAB-100-120.

Praktické zkoušky základní palety protizemní výzbroje východní provenience, určené primárně pro použití na cvičných letounech L-39NG vietnamského letectva, probíhaly v Maďarsku na letecké střelnici Hajmáskér ve vojenském výcvikovém prostoru Bakony. K letům nad střelnici Engéčko společně s doprovodným L-159T2X startovaly z maďarské základny v Pápě. Na detailech z průhledového displeje HUD je vlevo odhoz cvičné pumy P-50-75 z výšky cca 7.000 feetů, zatímco vpravo je odpal protizemních neřízených raket S-5K z letové hladiny 2.000 feetů. Tato výzbroj byla použita při rychlosti nosiče cca 240 knotů v režimu CCIP neboli Continuously Computed Impact Point (spojitě vypočítaný bod dopadu), u kterého je potřeba zaměřit cíl vizuálně přes HUD v klesavém letu. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

 

Letoun L-39NG disponuje systémem měřicí techniky, který zaznamenává asi 300 letových parametrů. K vyhodnocování úspěšnosti zkoušek se používají i videozáznamy. V letounu je umístěn digitální videorekordér a snímá se i záznam z průhledového displeje (HUD) pilota. K natáčení Aero používá doprovodné letadlo, z něhož kameraman natáčí průběh testů ze zadní kabiny. V samotném letounu L-39NG je pak umístěno dalších 5 kamer, které zaznamenávají testy z různých úhlů. Pro zjišťování přesného dopadu zbraní v cílové ploše byly použity 2 drony s kamerami. Veškeré záznamy a měření se přesně časově synchronizují pro účely vyhodnocení výsledků jednotlivých zkoušek, stanovení výsledné přesnosti střeleb a trajektorie odhozených břemen.

Pro Aero Vodochody je završení zkoušek použití základní palety „východní“ munice na L-39NG dalším splněným milníkem na cestě k dodávkám prvnímu zahraničnímu zákazníkovi, kterým je Vietnam. Tento tradiční odběratel československého a později českého obranného průmyslu si objednal celkově 12 ks L-39NG v poněkud specifické „Eastern“ modifikaci, která zajistí postupnou náhradu celé flotily pomalu dosluhujících Albatrosů. Vietnamská Engéčka sice budou jako základ využívat standardní avioniku GENESYS, ovšem veškeré zobrazení letových a navigačních údajů bude nejenom v metrické soustavě, ale především v ruském jazyce, což zabezpečí nový palubní počítač DP-39. K tomu jsou pro vietnamské L-39NG vyvinuty zbraňové závěsníky „východního“ typu a systém ovládání zbraní, tak aby vietnamská Engéčka mohla používat základní paletu ruské výzbroje. Vůbec první sériový stroj výrobního čísla 7005, určený pro Vietnam, by se měl do vzduchu podívat již příští týden, tak držme palce.

Sekvence odpalu protizemních raket S-5K ráže 57mm z raketových bloků UB-16-57 nad střelnicí Hajmáskér ve vojenském prostoru Bakony. Odpal těchto neřízených raket je doprovázen typickým zášlehem a poměrně značnou kouřivostí, jež může za určitých podmínek ovlivnit práci motoru, a v nejhorším případě způsobit i pumpáž. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: AERO Vodochody AEROSPACEwww.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva – „Aero úspěšně provedlo zkoušky základních zbraní L-39NG“, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/testy-zbrani/)