AktualityZahraniční mise

Už pět ostrých vzletů „Alpha Scramble“ českých pilotů Gripenů v Estonsku

Čeští piloti strojů JAS-39C Gripen mají za sebou první měsíc střežení vzdušného prostoru Baltských států, během kterého již pětkrát zasahovali v rámci ostré hotovosti aliančního systému, když z nadřízeného velitelství v německém Uedemu obdrželi rozkaz k identifikaci nekomunikujících letounů.

První ostrý zásah, tzv. Alpha Scramble, byl pilotům vyhlášen jen několik dní po převzetí operačního úkolu během cvičného letu Tango Scramble, který byl změněn na ostrý hotovostní let. Po navedení do oblasti kontaktu byl spatřen a identifikován fotogrametrický letoun An-30.

Další ostré vzlety Alpha Scramble byly vyhlášeny pilotům na estonské letecké základně Ämari v průběhu následujících týdnů. Ve dvou případech dvojice pilotů českých Gripenů identifikovala letouny, které neměly zapnuté odpovídače a tím nedodržely bezpečnostní pravidla pro lety po civilních letových tratích. V dalším případě šlo o dopravní letoun bez platného letového plánu doprovázený dvojicí stíhacích letounů. Pátý z ostrých vzletů se konal koncem minulého týdne, kdy čeští stíhači opět identifikovali dopravní letoun, který nekomunikoval s řízením letového provozu. V každém ze zmíněných případů se jednalo o letouny vzdušných sil Ruské federace (VKS RF), nebo námořního letectva (MA VMF RF).

„Statistiky prvního měsíce působení 3. úkolového uskupení Baltic Air Policing v Estonsku svědčí o nezbytnosti naší přítomnosti v regionu. Naším úsilím zároveň potvrzujeme našim spojencům, že jsme plně vycvičeni a připraveni podílet se na společném plnění aliančních úkolů,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata.

Ve všech případech ostrých zásahů bylo provedeno přiblížení a vizuální identifikace strojů, vůči kterým byl nařízen vzlet hotovosti.

Čáslavští stíhači už během prvního měsíce zasahovali v rámci misí Alpha Scramble i proti nejmodernějším letounům VKS RF. Na snímku vlevo je „novoučký“ Su-35S „červená 19“ z výzbroje 790. iap v Chotilovu, vyzbrojený střelami R-77 a R-73, doprovázející transportní An-72 „červená 41“ (RF-72957) pravděpodobně od 33. otsap z Levašova. Na snímku vpravo je pak bombardér Su-34 „červená 10“ z Lipecka. Jedná se o známý stroj registrace RF-95841 nesoucí jméno OLEG PEŠKOV na počest padlého pilota pplk. Olega Peškova, který zahynul 24. listopadu 2015 v Sýrii poté, co byl jeho letoun Su-24M „bílá 83“ sestřelen tureckým strojem F-16. (foto: www.army.cz)


  • Velením úkolového uskupení v Estonsku byl pověřen podplukovník Pavel Pavlík, který má v současné době nalétáno na letounu JAS-39 Gripen přibližně 1000 letových hodin a v minulosti se již podílel na ochraně vzdušného prostoru v zahraniční operaci.
  • Český kontingent v Estonsku působí v rámci mise NATO pro zabezpečení vzdušného prostoru Baltských států (Baltic Air Policing, BAP), které nedisponují vlastním nadzvukovým letectvem. Na ochraně vzdušného prostoru Lotyšska, Litvy a Estonska se kromě českých stíhačů podílí také belgické a dánské letectvo s letouny F-16 z litevské základny Šiauliai.
  • Na základě mandátu Parlamentu ČR bylo do Estonska vysláno 5 letounů Gripen a sedm desítek vojáků převážně z 21. základny taktického letectva Čáslav. V neděli 1. září 2019 čeští stíhači převzali úkoly střežení vzdušného prostoru Baltských států od příslušníků Královského letectva (RAF) britských ozbrojených sil. Češi na estonské základně Ämari budou působit do 31. prosince 2019, kdy budou vystřídáni dalším členem Aliance. Návrat kontingentu je plánován bezprostředně po ukončení plnění úkolu, tedy v první polovině ledna 2020.
  • V průběhu mise se vystřídají na estonské letecké základně dvě rotace vojáků.
  • Stíhací letouny JAS-39 Gripen již střežily vzdušný prostor Lotyšska, Litvy a Estonska dvakrát a to v letech 2009 a 2012, kdy operovaly z letecké základny Šiauliai. V letech 2014, 2015 a 2016 pak čeští stíhači střežili vzdušný prostor Islandu.

Autor textu: plukovnice Magdalena Dvořáková, oddělení komunikace s veřejností, Generální štáb Armády ČR, redakčně upraveno a zkráceno.

Velké poděkování si zaslouží odborník na současné ruské letectvo Pavel Vanka za jeho pomoc při identifikaci strojů VKS RF a MA VMF RF, díky čemuž mohla redakce czechairforce.com připravit detailní popisky k fotografiím.

Většina vzletů v rámci Alpha Scramble je vedena proti ruským transportním či průzkumným letounům, které létají podél baltských států do kaliningradské oblasti. Na snímku vlevo je transportní An-26 „modrá 48“ z výzbroje 398. otae baltské floty VMF RF na letišti Chrabrovo u Kaliningradu, zatímco na fotce vpravo je An-30B „červená 83“ (RF-36057), dislokovaný v současné době na základně Šatalovo ve smolenské oblasti. (foto: www.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

(zdroj: článek „Už pět ostrých vzletů českých pilotů v Pobaltí“, autor plukovnice Magdalena Dvořáková, oddělení komunikace s veřejností, Generální štáb Armády ČR, http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/baltic/zprav/uz-pet-ostrych-vzletu-ceskych-pilotu-v-pobalti-215901/)

(aktualizace: 3. 10. 2019)