AktualityCvičeníZahraniční mise

Noční mise COMAO českých Gripenů nad bájným Peenemünde

Minulý týden se ve vzdušném prostoru Německa uskutečnilo mezinárodní cvičení MAGDAYS 2022, které je výcvikovou aktivitou Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG, a jehož součástí byly i noční komplexní operace typu COMAO (Composite Air Operations). Ty jsou v Evropě doménou pouze těch nejvyspělejších aliančních letectev, které mají nejen potřebné vybavení, ale především dlouholeté zkušenosti a know-how. A právě těchto náročných operací nad nočním Německem  se v uplynulém týdnu účastnili i čeští stíhači s letouny Gripen.

Multinational Air Group (MAG) neboli Mnohonárodní uskupení vzdušných sil je společný evropský projekt, jehož iniciátorem bylo Německo a který má za cíl připravit a sladit vzdušné síly účastnických států pro případné společné nasazení. Česká republika na celém projektu participuje od roku 2018 a pro působení v MAG poskytuje jeden roj nadzvukových Gripenů (4 stroje) a 20 osob, které jsou vyčleňovány ve prospěch aliančního sytému velení a řízení vzdušných sil JFAC (Joint Force Air Component), jejichž ostré nasazení v MAG musí schválit čeští politici v souladu s Ústavou ČR.

Vůbec prvního součinnostního cvičení, označovaného jako MAGDAYS (v České republice známějšího pod původním názvem MAG TACDAYS) se čeští stíhači účastnili již v červenci 2018 a od té doby se každoročně zapojují do výcvikových aktivit uskupení, a to jak přímo z německého území, nebo v případě potřeby i z domácích základen. V průběhu roku se většinou organizují čtyři cvičení MAGDAYS, přičemž to aktuální se bohužel trefilo přesně na termín výluky čáslavské základny, což ve výsledku ovlivnilo účast českých stíhačů. Na záložní letiště v Pardubicích se totiž v rámci třítýdenní výluky přesunula pouze pětice Gripenů, jejichž primárním úkolem je držení ostré hotovosti v rámci aliančního systému NATINAMDS nad Českou republikou a Slovenskem. Místo původně plánované čtveřice letounů JAS-39C tak bylo možné nakonec poslat nad noční Německo pouze dvojici Gripenů.

Středobodem říjnového MAGDAYS se stal tentokrát vzdušný prostor bývalé NDR, ve směru severně od Berlína až k Baltskému moři, kdy část letových aktivit probíhala i v blízkosti bájného Peenemünde na ostrově Usedom či turisticky známé Rujány. Vzhledem ke vzdálenostem do operačních prostorů bylo jasné, že v případě českých pilotů půjde minimálně o dvouhodinové mise, navíc s požadavkem další rezervy paliva na případný divert. Je potřeba si uvědomit, že jenom let z Pardubic k pobřeží Baltu zabere cca 45 minut a k tomu je samozřejmě potřeba započítat čas potřebný k působení v samotném operačním prostoru plus návrat. Z tohoto důvodu české Gripeny startovaly z Pardubic v poměrně unikátní konfiguraci se třemi přídavnými nádržemi, která dovoluje teoretickou výdrž až tři hodiny.

Jeden z úkolů českých stíhačů na cvičení MAGDAYS spočíval například ve vybojování vzdušné nadvlády nad operačním prostorem, tak aby útočné stroje Tornado mohly splnit svůj primární úkol. Piloti Gripenů používali nad nočním Německem i brýle nočního vidění NVG. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

Letos se cvičení odehrálo konkrétně v termínu od 10. do 13. října a jeho hlavním cílem byl výcvik posádek v přípravě a provádění kombinovaných nočních operací COMAO. První a třetí den cvičení je standardně věnován přípravám a plánování misí, zatímco druhý a čtvrtý den se realizují reálné letové operace. Během první mise nad noční Německo čeští stíhači zamířili až do oblasti bývalé raketové základny v Peenemünde s vojenským letištěm, kde byl až do roku 1990 umístěn stíhací útvar JG-9 „Heinrich Rau“ východoněmeckého letectva s Migy-23ML. V průběhu druhé mise naopak piloti Gripenů operovali zhruba severozápadně od Berlína a při všech letech používali mezinárodní volací znak CEF337.

Do obou misí COMAO se celkově zapojily na čtyři desítky strojů Luftwaffe a to především ze severoněmecké základny Schleswig-Jagel, odkud startovalo množství útočných letounů Tornado (s hodně drsnými volacími znaky RAPTOR, MONSTER, ANGRY či GHOST), dále stíhací EF2000 ze základen Nörvenich (volací znak PACK) a Laage (volací znak BARON). K tomu je potřeba ještě připočíst letouny A-4N Skyhawk civilního kontraktora Top Aces z Wittmundu, jež plnily klasickou roli nepřátelských Red Force, nebo transportní A400M či další podpůrné platformy.

Jedním z námětů noční operace COMAO byl například úder na důležitý pozemní cíl. „Piloti Gripenů většinou vždy letí na začátku mise a snaží se vybojovat vzdušnou nadvládu. To je primární úkol 211. taktické letky a ten nejvíce trénujeme,“ vysvětluje major M. Š., velitel úkolového uskupení z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. „Za námi pak letí další součásti COMAA, což bývají letadla, jejichž úkolem je vyřadit protivzdušnou obranu protivníka a dále následují bombardovací letadla, jejichž úkolem je zničit daný cíl,“ upřesňuje major M. Š. Protože se létalo v noci, piloti Gripenů využívali i brýle pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles) a během celého cvičení nalétali zhruba 10 letových hodin.

Scénáře cvičení MAGDAYS jsou vždy velmi komplexní a zapojuje se do nich množství různorodé letecké techniky na poměrně velkém prostoru. Spolupráce se zahraničními partnery a nově nabité zkušenosti jsou tak pro čáslavské stíhače velmi důležité a přínosné. V příštím roce by uskupení MAG mělo dosáhnout počátečních operačních schopností IOC, zatímco s dosažením plných operačních schopností FOC se počítá až v roce 2026.

Dvojice Gripenů se chystá v rozptylu záložního letiště v Pardubicích ke vzletu k noční misi COMAO nad územím bývalé NDR. Oba letouny mají navěšenou trojici přídavných nádrží, přičemž v této nezvyklé a v ČR málo používané konfiguraci jsou schopné vydržet ve vzduchu až 3 hodiny. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Katsuhiko TOKUNAGA, převzato z oficiální „image bank“ společnosti SAAB AB)

(zdroj: článek „Čáslavští stíhači na mezinárodním cvičení. Nad Německem nalétali 10 hodin“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/caslavsti-stihaci-na-mezinarodnim-cviceni–nad-nemeckem-naletali-10-hodin-239703/; archív redakce czechairforce.com)