AktualityAkviziceTechnika

Ghana plánuje nákup šesti letounů L-39NG z Aera Vodochody

V uplynulém týdnu informovala řada afrických webů o záměru ministerstva obrany Ghany pořídit pro své vzdušné síly celkově šest nových cvičných proudových letounů L-39NG od známého českého výrobce Aero Vodochody Aerospace.

Ačkoliv samotný výrobce zatím k celému připravovanému kontraktu nesdělil téměř žádné podrobnosti, podle ghanských on-line portálů by se mělo jednat o akvizici v celkové hodnotě 111 mil. euro (zhruba 132 mil. US dolarů), jejímž předmětem je kromě samotného nákupu šesti eNGéček rovněž kompletní servisní podpora výrobce, výcvik létajícího a pozemního personálu plus dodávka náhradních dílů. Pokud se podaří kupní smlouvu uzavřít do konce léta, první L-39NG by se v Ghaně mohly objevit v letech 2023-24.

Zatím není úplně jasné, o jakou verzi L-39NG má Ghana zájem, podle ceny akvizice však půjde velmi pravděpodobně o lehkou útočnou variantu „Light Attack“. Každopádně jednání mezi ministerstvem obrany Ghany a výrobcem stále pokračují, přičemž samotný nákup musí ještě schválit ghanský parlament. V pondělí 2. srpna požádal ghanský ministr obrany Dominic Nitiwul parlament o schválení půjčky ve výši 111,4 milionu eur (2,8 miliardy Kč) na nákup letadel od české společnosti Aero Vodochody, a celou akvizici nyní prověřuje parlamentní výbor pro obranu. Samotnou půjčku pak s největší pravděpodobností poskytne Česká exportní banka, a.s. (ČEB).

Malé, ale efektivní letectvo Ghany v posledních letech prochází modernizací a získává novou leteckou a vrtulníkovou techniku. Samozřejmě s ohledem na finanční možnosti se jedná o malé počty, na druhou stranu jde vždy o techniku s velmi dobrým poměrem cena/výkon. Vzdušné síly Ghany tak pořídily například transportní letouny CASA C-295M, vrtulníky Mi-171Š/Mi-17V-5 či proudové stroje K-8G. V případě uskutečnění nákupu nových L-39NG je zřejmé, že letouny z Vodochod kompletně nahradí právě čtveřici čínských strojů K-8G z výzbroje 4. squadrony na základně Akkra, s jejichž provozem údajně nepanuje v Ghaně úplná spokojenost. Čínská letadla, přestože byla pořízena teprve před 14-ti lety, nikdy nedokázala splnit ghanská očekávání kvůli slabým výkonům a výzbroji, která v podstatě neumožňuje realizovat skutečné operační akce.

Je samozřejmě otázkou, zda se celý kontrakt podaří dotáhnout do úspěšného konce, neboť na akvizici L-39NG nepanuje v Ghaně úplná politická shoda. Například člen parlamentního výboru pro dopravu, guvernér Kwame Agbodza se pozastavuje nad tím, proč původní cena 12 mil. US dolarů za letoun z roku 2018 nyní stoupla na 14,7 mil. Euro, a vyzývá k výběru jiného řešení z Evropy či Brazílie. Najít jinou alternativu však nebude pro Ghanu úplně snadné, neboť v kategorii proudových cvičných a lehkých útočných strojů se cenovým a letovým výkonům nového eNGéčka blíží pouze italský Leonardo M345, jenž vychází z komerčně neúspěšných typů SIAI-Marchetti S.211 plus Aermacchi M311, a dosud si jej i přes masivní podporu italského státu neobjednal žádný zahraniční zákazník.

Ghana by tak musela hledat především v kategorii turbovrtulových strojů typu Super Tucano/Texan II, nebo pořídit výkonnější cvičně-bojové letouny kategorie M346, Jak-130, L-15 či Hawk, jejichž pořizovací a provozní náklady jsou oproti L-39NG zcela někde jinde a je otázkou, zda by si velmi omezený rozpočet Ghany mohl podobnou akvizici dovolit.

Každopádně vodochodský výrobce má stále poměrně velkou šanci dotáhnout celý kontrakt do úspěšného konce. Proniknutí na perspektivní africký trh, kde řada států stále používá velmi oblíbeného předchůdce L-39 Albatros, by znamenalo pro nové eNGéčko bezesporu velký úspěch. Nezbývá než držet vodochodským palce.

Ghana již v minulosti používala cvičné proudové letouny z produkce Aera Vodochody. V roce 1989 například získala 12 ks olétaných L-29 Delfín z Nigérie (reg. G950 až G961) a později se ve výzbroji ghanského letectva objevila i dvojice letounů Aero L-39ZO Albatros (reg. G900 a G901), původem pravděpodobně z Libye. Oba ghanské Albíky dolétaly zhruba po roce 2012 a letoun G901 je dnes umístěn na pylonu u hlavního vstupu na leteckou základnu Akkra.  (foto: Ghana Air Force)

 

Nové L-39NG by měly v ghanském letectvu nahradit čtveřici cvičných a lehkých útočných letounů Hongdu K-8G Karakorum (reg. G910 až G913), jež Ghana získala v letech 2007-2008 z Číny. Další dva stroje mělo ghanské letectvo dostat v roce 2010, tato objednávka však byla zrušena. Čínské K-8G jsou v ghanském letectvu užívány výhradně jako útočné, s omezenou schopností působit proti vzdušným a pozemním cílům, případně jsou využívány k hlídkovým letům podél státní hranice. S jejich provozem však nepanuje v Ghaně úplná spokojenost a i z tohoto důvodu nakonec nebyly přikoupeny v roce 2010 další dva stroje. (foto: Ghana Air Force)

 

Česká republika v současné době zajišťuje přes státní podnik LOM PRAHA i generální opravy ghanských vrtulníků Mi-17V-5. Jako první prošel opravou stroj reg. GHF690, u kterého se mimo jiné osvojoval proces opravy prvního technologického kusu a ověřovaly zapracované technologie dle předepsaného harmonogramu prací, tak aby byly splněny podmínky vydané konstrukční kanceláří Mil pro certifikaci státního podniku k provádění generálních oprav vrtulníků Mi-17V-5. Zákazník si první opravený stroj převzal v únoru 2019 a v listopadu 2020 byl do opraven nasunut další Mi-17V-5 reg. GHF697, zachycený na fotografii z roku 2013, jenž později získal bílé zbarvení.  (foto: Airman 1st Class Jordan Castelan, 86th Airlift Wing)


 

 

(úvodní ilustrační foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

(zdroj: článek „Ghana lines up L-39NG jet acquisition“, autor Jeremy Binnie, JANES, https://www.janes.com/defence-news/news-detail/ghana-lines-up-l-39ng-jet-acquisition; článek „Ghanaian Government Avails €111 Million to Purchase 6 L-39NG Aircraft“, autor Joyce Mukucha, https://airspace-africa.com/2021/08/04/ghanaian-government-avails-e111m-to-purchase-6-l-39ng-aircraft/; článek „Ghana moves to procure six L-39NG Albatross aircraft for €111 million“, autor Ekene Lionel, https://www.africanmilitaryblog.com/2021/08/ghana-moves-to-procure-6-l-39ng-albatross-aircraft-for-e111-million; článek „AN AIR ARM ON THE RISE – Force Report – Ghana Air Force“, autoři Patrick Dirksen a Frank Mink, https://www.key.aero/article/air-arm-rise; článek „PETIT À PETIT L’AERO L-39NG FAIT SON NID“, autor Arnaud, https://www.avionslegendaires.net/2021/08/actu/petit-a-petit-laero-l-39ng-fait-son-nid/; článek „Afrika se hlásí o česká letadla. Aero Vodochody jedná o prodeji šesti L-39NG do Ghany“, autor David Tramba, https://ekonomickydenik.cz/afrika-se-hlasi-o-ceska-letadla-aero-vodochody-jedna-o-prodeji-sesti-l-39ng-do-ghany/)

(aktualizace: 8. 8. 2021)