AktualityAkviziceModernizacePiloti

Nové L-39NG pro CLV, nekonečný příběh se šťastným koncem

Česká vláda na svém středečním jednání schválila dlouhodobě projednávaný nákup čtyř cvičných proudových letounů L-39NG pro státní podnik LOM PRAHA, který je urgentně potřebuje k náhradě flotily starších a již značně olétaných Albíků ve svém pardubickém Centru leteckého výcviku (CLV). Po téměř čtyřech letech tak definitivně končí doslova nekonečný příběh s obstaráním moderních cvičných letounů, které výrazně zefektivní výcvik budoucích pilotů taktického letectva AČR a posunou jej díky novým technologiím konečně do 21. století.

Historie akvizice nových cvičných strojů L-39NG pro státní podnik LOM PRAHA sahá až ke konci roku 2018, kdy tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar představil záměr na pořízení čtyřech nových cvičných letounů z produkce Aera Vodochody, přičemž pro výrobce mělo jít zároveň o důležitou referenční zakázku. Již v lednu 2019 ministr obrany informoval o plánované veřejné zakázce vládu ČR, kde však zcela nečekaně a velmi tvrdě narazil. Důvodem byla jednak veřejně známá averze „krízového mikromenedžéra“ v čele vlády vůči tehdejším majitelům společnosti Aero Vodochody Aerospace, tedy investiční skupině Penta Investments, tak především nevyřešené financování celého projektu formou úvěru, za který by patrně musel ručit stát. V následujících letech proto celá akvizice připomínala spíše „never ending story“, jež vyvrcholila v březnu 2021 známou twitterovou přestřelkou mezi ministrem obrany Metnarem a výrobcem z Vodochod.

V průběhu léta 2021 však došlo ke kompletní změně vlastnické struktury Aera Vodochody, kdy do tradičního českého výrobce vstoupil maďarský většinový vlastník s patřičným kapitálem a přístup tehdejší vlády se změnil jako mávnutím kouzelného proutku. Ještě začátkem října 2021 se „superministr“ Karel Havlíček na společné návštěvě maďarských a českých ministrů ve Vodochodech nechal slyšet, že pořízení L-39NG pro LOM PRAHA je otázkou velmi krátké doby. Trvalo však ještě skoro celý rok, než došlo k finální dohodě mezi výrobcem, státním podnikem a ministerstvem obrany.

Nová vláda Petra Fialy tak teprve 19. října 2022 vzala během svého jednání na vědomí informaci o tom, že státní podnik LOM PRAHA, zřizovaný Ministerstvem obrany ČR, plánuje uzavřít smlouvu se společností Aero Vodochody Aerospace a. s. na pořízení čtyř kusů podzvukových cvičných proudových letounů L-39NG. Spolu s letouny LOM PRAHA zároveň obdrží speciální a výškovou výstroj, prostředky pro přežití, úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, pozemní vybavení, počáteční sady náhradních dílů a spotřebního materiálu, systémy pro plánování a rozbor letů a pozemní výcvikový systém.

Předpokládaná hodnota zakázky činí 2,1 mld. Kč, z čehož 1,3 mld. tvoří pořízení vlastních letounů, zbytek ceny se pak skládá ze souvisejících produktů či služeb, a zejména z pozáruční podpory, jejíž cena je garantována až do roku 2028. Cena zakázky byla ověřena znaleckým posudkem a samotná kupní smlouva bude podepsána v nejbližší době. První „engéčko“ by měl státní podnik obdržet 27 měsíců od začátku účinnosti smlouvy. V pardubickém CLV budou nové letouny využívány pro základní, pokračovací a pokročilý taktický výcvik, při kterém se pilot učí principům použití proudových letounů při plnění bojových úkolů.

Náhrada celé flotily sedmi „lomáckých“ L-39C je skutečně akutní, neboť jak uvedl Petr Michenka ze sekce rozvoje sil ministerstva obrany, původním Albíkům skončí v příštích dvou letech technická životnost. Zároveň je zcela zřejmé, že pořízení čtyřech L-39NG nebude pro budoucí úkoly stačit. Jenom AČR potřebuje cvičit minimálně čtyři nové piloty ročně, k tomu je nutné připočíst kondiční lety příslušníků štábu Vzdušných sil, výcvik zahraničních klientů či komerční služby armádě, kdy Albíky CLV působí například v roli agresorů při cvičeních českého letectva. Tomu pak odpovídá i plánovaný nálet 1200 letových hodin celé flotily L-39 ročně. Státní podnik proto bude s Ministerstvem obrany a Vzdušnými silami AČR tuto situaci ještě řešit a výsledkem by mohlo být rozšíření flotily nových L-39NG v budoucnu o další stroje.

Ačkoliv jsou pardubické Albíky mimořádně opečovávané a stále vypadají jako nové, ve skutečnosti se pomalu blíží ke konci své technické životnosti. Pro překlenutí kritického období do příchodu nových L-39NG byl státní podnik nucen ve spolupráci s výrobcem prodloužit provozní dobu „lomáckých“ Albíků.  Na základě podrobné analýzy skutečného stavu letounů tak může CLV provozovat své L-39C individuálně až do vyčerpání celkové životnosti 3.100 letových hodin i po uplynutí dobové životnosti. (foto: Centrum leteckého výcviku, Pardubice, www.lompraha.cz)

 

Nové L-39NG umožní díky moderním technologiím posunout letový výcvik v CLV na zcela novou úroveň, odpovídající požadavkům 21. století a umožňující pozdější efektivnější přeškolení na nadzvukové letouny 4. a 5. generace. Mladí piloti AČR si tak budou již od prvopočátku zvykat na běžné zobrazení letových a navigačních údajů formou projekce na HUD a barevných displejích v kokpitu. Díky implementaci vybraných funkcí izraelského systému VTS (Virtual Training System) bude zároveň možné na L-39NG realizovat i taktický letový výcvik. (foto: Jakub Vaněk, www.planes.cz, @jakub_vanek)

Výrobce Aero Vodochody zároveň pokračuje ve vývoji lehké útočné verze „Light Attack“ a nedávno zahájil letové zkoušky prvního letového prototypu ev. č. 0475 s novými zbraňovými pylony. Další zajímavou aktivitou je podepsání memoranda o spolupráci s rakouskou společností Airborne Technologies GmbH, které deklaruje vývoj a integraci průzkumného systému Radar SCAR-Pod na letoun L-39NG, který je vidět na podtrupovém středovém pylonu. (foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jakub Vaněk, www.planes.cz, @jakub_vanek)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; www.army.cz – vládní agenda; článek „LOM Praha koupí čtyři L-39NG od Aera Vodochody za 2,1 miliardy Kč“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lom-praha-koupi-ctyri-l-39ng-od-aera-vodochody-za-2-1-miliardy-kc/2273695)