AktualityCvičeníPiloti

211. letka se rozloučila s letošním rokem netradiční vánoční formací

Konec roku a nastávající vánoční období bývá v některých státech pravidelně spojeno s lety vojenských letadel či vrtulníků ve speciálních formacích, připomínajících rozsvícený vánoční stromeček, jež slouží jako určité rozloučení s uplynulým rokem. Tyto vánoční formace prolétávají v předem ohlášených časech po zveřejněné letové trase, která většinou vede přes důležité městské aglomerace. Velmi oblíbené jsou tyto formace například ve Švédsku, kde se každoročně do vánočních letů, označovaných jako Julgransflygningen, zapojují osmi až dvanáctičlenné formace bojových strojů Gripen či cvičných letounů SK.60, nebo menší čtyřčlenné formace transportních strojů Tp.84 Hercules.

A právě švédskými vánočními formacemi se nepochybně nechali inspirovat příslušníci 211. taktické letky z Čáslavi, kteří se rozhodli pro letošek uskutečnit tzv. Gripen X-Mas Flight, neboli let vánoční formace nadzvukových Gripenů, kterým se letka chtěla rozloučit s uplynulým výcvikovým rokem 2021. Zatímco v případě Švédska jde vždy o velmi početné formace a delší letové trasy s větším počtem otočných bodů, v českých podmínkách a při minimalistických počtech letecké techniky Vzdušných sil AČR bylo rozhodnuto utvořit mnohem skromnější formaci, tvořenou celkem pěti letouny.

Celý nápad byl zřejmě spontánní akcí s minimálním časem na přípravu a samotná armáda se pro realizaci letu vánoční formace rozhodla vzhledem k vývoji počasí až v průběhu pátku 17. prosince. Z tohoto důvodu zbyl jen minimální čas na informování veřejnosti na sociálních sítích a prvotní informace o plánovaném letu vánoční formace Gripenů se bohužel objevila v „informačním prostoru“ teprve půl hodiny před samotným startem letounů. Původní předpoklad počítal s variantou zhruba hodinového letu, který měl vést po letové trase Čáslav-Pardubice-Nymburk-Stará Boleslav-Praha-Humpolec-Jihlava-Třebíč-Náměšť-Brno-Svitavy-Polička-Hlinsko-Čáslav. Nad největšími aglomeracemi, tedy Prahou a Brnem měly letouny formace prolétávat s vysunutým podvozkem a rozsvícenými přistávacími světlomety.

 

Celá formace ve tvaru vánočního stromečku byla tvořena pěticí Gripenů, které po 13. hodině odstartovaly z čáslavského letiště. Vedoucím strojem formace byl JAS-39C ev. č. 9238 s volacím znakem „MAIDEN 11“, za kterým letěla dvojice hotovostních Gripenů ev. č. 9244 a 9234 s volacími znaky „CF01/02“ a krajními letouny formace pak byly dvě spárky JAS-39D ev. č. 9819 a 9820 s volacími znaky „MAIDEN 12/13“. Během průletu nad Prahou došlo k vysunutí podvozku a rozsvícení přistávacích světlometů, přičemž letouny sklesaly až na letovou hladinu cca 1550 feetů (470m). Vzhledem k plánovanému hodinovému letu byly všechny stroje formace vybaveny pouze jedinou podtrupovou přídavnou nádrží. Ve Švédsku, kde jsou samozřejmě podobné lety delší, Gripeny standardně používají dvojici baků.

Bohužel, při podobných akcích je zcela zásadním a rozhodujícím faktorem počasí, jež musí splňovat určitá minima pro let vícečlenné formace. Celý let navíc probíhá v nízké letové hladině nad městskými centry a bezpečnost je tak na prvním místě. Právě zhoršující se meteorologické podmínky nakonec ovlivnily závěrečnou část letu celé formace, kdy „legendární aura“ Brna a souvislá vrstva nízké oblačnosti v prostoru jižní Moravy zapříčinily, že formace Gripenů musela předčasně ukončit svůj vánoční let a zamířit zpět do prostoru letecké základny v Čáslavi, kde po krátkém manévrování v oblasti jižně od Poličky nakonec všechny letouny v pořádku přistály.

I když tedy letošní vánoční formace nedopadla úplně podle zamýšlených představ, armáda už se nechala slyšet, že se příští rok o podobnou aktivitu pokusí znovu. Každopádně nápad s pořádáním podobných X-Mas Flightů v předvánočním období je určitě chvályhodný a Vzdušné síly AČR tak mohou alespoň touto formou prezentovat své schopnosti a celoroční práci i široké veřejnosti.

Nádherný záběr z průletu vánoční formace nad pražskou aglomerací v prostoru Žižkova, kdy se piloti nacházeli mezi otočnými body „Kbely“ a „Národní divadlo“. Nad Prahou měly Gripeny vysunutý podvozek, výška letu se pohybovala na úrovni cca 1550 feetů (470m) při rychlosti zhruba 240-250 knotů (450 km/h). Další snímek už ukazuje pomalu zhoršující se počasí při letu formace směrem k Brnu. (2x foto: „PROBE“, 211. taktická letka)

 

A teď z trochu jiného soudku, aneb co na to říká konkurence? „Já Ti dám vánoční stromeček! Ten si běž dělat jinam! A chraň Tě ruka pánbůh lítat nad Brno!“ :o)) Každopádně by stálo za úvahu zapojit v příštím roce do podobné aktivity i 212. taktickou či 213. výcvikovou letku s letouny L-159 ALCA, které by mohly letět po jiné letové trase a zavítat do dalších koutů ČR. A kluci i holky z druhé letky aspoň nebudou smutní. (foto: 212. taktická letka)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: oficiální facebookový a twitterový profil Armády ČR, archív redakce czechairforce.cz)