AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Bulharské letectvo obdrželo čtveřici cvičných Zlínků 242L Zeus

Ve středu 15. prosince dorazila na bulharskou leteckou základnu Dolna Mitropolija trojice úplně nových cvičných letounů Zlín Z-242L Zeus, které v pátek 17. prosince doplnil poslední čtvrtý stroj a jež jsou určeny pro bulharské vzdušné síly. Bulharsko se zároveň stane vůbec prvním uživatelem nejnovější řady „Dvěstěčtyřicetdvojek“ s názvem Zeus, na kterých se již od příštího roku začnou školit mladí piloti bulharského vojenského letectva.

Samotný záměr na pořízení nových cvičných strojů byl definován již v průběhu roku 2015, kdy bulharské ministerstvo obrany zahájilo průzkum trhu a požádalo různé výrobce o zaslání technických specifikací svých produktů. V září 2019 pak ministerstvo obrany oficiálně vyhlásilo příslušné výběrové řízení na nákup čtyř lehkých vrtulových cvičných letounů a v březnu 2020 byl následně uzavřen kontrakt na dodávku čtyř letounů Zlín Z-242L od české společnosti Zlin Aircraft a.s., jehož hodnota dosahuje zhruba 2,1 milionu EUR. Součástí obchodu je kromě dodání samotných letounů i přeškolení létajícího a pozemního personálu, nebo dodávka sady náhradních dílů, kontrolní a měřící techniky včetně potřebného servisního nářadí a provozních či servisních manuálů.

První tři Zlínky s dočasnými registracemi OK-0852, OK-0853 a OK-0854  odstartovaly ve středu 15. prosince z továrního letiště v Otrokovicích a na bulharskou základnu Dolna Mitropolija dorazily ještě týž den v pozdních odpoledních hodinách. Zde je už očekávali představitelé velení 12. letecké základny a personál letecko-inženýrské služby základny. Hned po přistání a zarolování na stojánku byli tovární piloti přivítáni podle starého bulharského zvyku chlebem a solí. Čtvrtý a poslední Zlín Z-242L s dočasnou registrací OK-0855 přilétl na základnu v pátek v pozdním odpoledni. Všechny letouny následně projdou celým procesem přejímky zákazníkem před oficiálním zařazením do stavu VVS Bulharska.

Cvičné Zlínky budou sloužit u 12. leteckého školního křídla, které v jednotlivých letkách provozuje na základně Dolna Mitropolija ještě letouny Pilatus PC-9 a Aero L-39ZA Albatros. Hlavním určením Zlínků bude elementární letecký výcvik mladých pilotů, studujících na Vysoké vojenské letecké škole VVVU „Georgi Benkovski“. Nové letouny přispějí podle náčelníka VVVU brigádního generála Julijana Radojského k výraznému navýšení počtu studentů, kteří v současné době opouštějí leteckou školu v nedostatečném počtu a s velmi malým náletem.

Letecká základna Dolna Mitropolija zároveň prošla poměrně nedávno zásadní reorganizací a od 1. prosince 2021 se z původní základny školního letectva stala nově 12. letecká základna Vzdušných sil Bulharska. Velitel základny plukovník Petar Bankov během slavnostního ceremoniálu uvedl, že díky nové letecké technice očekává v příštím roce velmi nabitý plán leteckého výcviku s předpokladem celkového náletu 2000 letových hodin na všech tří typech letecké techniky, provozovaných 12. leteckou základnou.

Samotný Zlín Z-242L Zeus je nový cvičný vrtulový letoun, určený pro elementární, pokročilý i akrobatický výcvik. Zároveň jej lze použít i pro přístrojový výcvik, denní a noční lety (VFR den/noc a IFR). Letoun je svými letovými vlastnostmi a nízkými provozními náklady vhodný pro přípravu žáků leteckých škol a získání prvotních zkušeností techniky pilotáže, nebo i pro pokročilejší výcvik např. vybírání nezvyklých poloh UPRT (Upset Prevention and Recovery Training). Nový Zlínek může provádět hlavní prvky vysoké pilotáže (akrobacie) s přetížením od +6 do -3,5 G, včetně přemetu, zvratu, výkrutu či vývrtky.

Zeus je poháněn pístovým motorem Lycoming AEIO-390-A1A6 o výkonu 210 HP a je vybaven 3listou hydraulickou vrtulí MTV-9-B-C/C188-18a s konstantní rychlostí. Motor nemá žádné omezení provozu při plném výkonu a mezi generálními opravami motoru existuje časové období 1400 hodin. U samotného letounu je udávána technická životnost až 18.000 letových hodin ve variantě „Normal“. Kokpit letounu je vybaven moderním systémem Glass Cockpit Garmin G500TXi s barevnými displeji zobrazujícími letové, navigační a motorové informace. Letoun je k dispozici ve třech konfiguracích komunikačního a navigačního zařízení dle požadavků zákazníka. Za redakci czechairforce.com nezbývá než popřát novým Zlínkům úspěšnou službu v bulharském letectvu a množství vycvičených pilotů. Pro otrokovického výrobce Zlin Aircraft a.s. jde zároveň o důležitou referenční zakázku nového modelu Zeus.

Série fotografií z příletu prvních Zlínků 242L Zeus na 12. leteckou základnu Dolna Mitropolija. Ve středu 15. prosince dorazila do Bulharska trojice strojů s dočasnými registracemi OK-0852, OK-0853 a OK-0854, v pátek 17. prosince následně přilétl poslední čtvrtý letoun s registrací OK-0855. (4x foto: kapitán Ivan Dončev a Irina Angelova, VVS Bulgarii)

 

Z kokpitu nadzvukového Gripenu do kabiny vrtulového Zlínku, aneb „Mňága“ a „Čonkin“ v akci :o)) Dvojice továrních zalétávačů otrokovického Zlin Aircraft jsou totiž piloti, původně přeškolení na JAS-39 ve Švédsku, přičemž jeden z nich je stále aktivním stíhačem u 211. taktické letky v Čáslavi. (foto: kapitán Ivan Dončev, VVS Bulgarii)

 

Naprostou samozřejmostí je už dnes pokročilý zobrazovací systém s barevnými displeji, který je u modernizovaného Zeusu tvořen osvědčeným skleněným kokpitem řady Garmin G500TXi. (foto: kapitán Ivan Dončev, VVS Bulgarii)

 

12. letecká základna Dolna Mitropolija  bude v rámci svého školního křídla používat typově tři různé výcvikové platformy. Pro elementární výcvik to budou pístové Zlínky 242L Zeus, základní a pokračovací výcvik zabezpečí turbovrtulové Pilatusy PC-9, zatímco přeškolení na proudovou techniku a zbraňový výcvik bude realizován na L-39ZA. Letité Albíky však trápí malá dostupnost a značná část jich je odstavena v neletuschopném stavu a čeká na GO.   (3x foto: kapitán Ivan Dončev, VVS Bulgarii)


 

 

 

(úvodní foto: kapitán Ivan Dončev, VVS Bulgarii)

(zdroj: článek „Bulgaria receives first three Zlin 242Ls“, https://scramble.nl/military-news/bulgaria-receives-first-three-zlin-242ls; https://www.facebook.com/Bulgarian-Air-Force-324088764427364; https://zlinaircraft.eu/Letadla/Z-242-L-ZEUS/; https://www.mod.bg/bg/index.php; článek „Новите самолети „Злин“ ще качат драстично нальота на курсантите в Долна Митрополия“, https://bnr.bg/horizont/post/101573384/novite-samoleti-zlin-shte-kachat-drastichno-nalyota-na-kursantite-v-dolna-mitropolia; Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“/Bulgarian Air Force Academy, https://www.facebook.com/VVVU.G.Benkovski)