AktualityTechnika

Maďarsko získalo mobilní systém údržby DAM pro své letouny Gripen

Společnost Saab dodala maďarským vzdušným silám komplet mobilního systému údržby DAM (Deployable Maintenance Facility), který zvyšuje kapacitu údržby letounů, vrtulníků a jiné armádní techniky především mimo své domovské základny.

DAM tvoří mobilní hangár, servisní kontejnery a kamuflážní systém Saab Barracuda. Tím chrání vojenskou techniku a obsluhující personál před povětrnostními vlivy a umožnuje provádět náročné servisní úkony bez ohledu na počasí. DAM poskytuje schopnosti prakticky srovnatelné se stacionární infrastrukturou vojenských útvarů. Během letních měsíců je díky klimatizaci chráněn před nadměrným teplem, v zimě je naopak vyhříván. Multispektrální kamufláž kompletu DAM poskytuje ochranu nejen ve viditelném spektru, ale zároveň chrání před detekcí radarovými nebo IČ senzory protivníka.

Dodávka obou hangárů a servisních kontejnerů kompletu DAM byla uskutečněna na základě smlouvy podepsané mezi společností Saab a maďarským Ministerstvem obrany z prosince 2018. První mobilní hangár dorazil na maďarskou základnu Pápa na severozápadě země v srpnu, druhý v listopadu a oba jsou rozmístěny na severní provozní stojánce. Oficiální předání se pak uskutečnilo v Pápě dne 5. prosince 2019. Nákupem zařízení DAM se maďarská armáda stala prvním zákazníkem tohoto mobilního systému údržby.

 

Maďarské vzdušné síly v současné době provozují 14 stíhacích letounů JAS-39C/D EBS HU na základě smlouvy o finančním pronájmu, uzavřené mezi maďarskou a švédskou vládou. DAM poskytne maďarskému letectvu zvýšenou míru flexibility při provádění údržby flotily letounů Gripen a sníží závislost na klasické stacionární infrastruktuře, a to jak na domovské základně, tak především během nasazení v rámci aliančních misí.

Komplet mobilního systému údržby DAM je aktuálně použit právě v Pápě z důvodu uzavření domovské základny v Kecskemétu, která prochází rozsáhlou a dlouhodobou rekonstrukcí. Celá flotila maďarských Gripenů tak již od konce roku 2018 působí z letiště v Pápě na severovýchodě země, které bylo v minulosti domovem 47. stíhacího pluku „Stromfeld Aurel“, vyzbrojeného letouny MiG-23MF/UB a MiG-21bis/UM. Pápa je v současnosti záložní základnou maďarského letectva a zároveň domovem pro NATO Heavy Airlift Wing s letouny C-17A Globemaster III, jež mají své stání a veškerou infrastrukturu umístěnu v jižní části letiště.

Instalaci obou hangárů a dalšího vybavení kompletu DAM provedli v Pápě maďarští vojáci, kteří prošli školením ve Švédsku. Samotná instalace nevyžaduje žádný těžký stroj či jeřáb. Každý hangár o rozměru 38 x 20 x 8m pojme dva Gripeny pro standardní údržbu, nebo čtyři pro skladování. Veškeré specializované technické práce lze provádět ve standardizovaných kontejnerech o délce 6,6 metru. Mezi tyto úkony patří údržba celé řady komponent, včetně zbraní, vystřelovacích sedaček, přistávacího zařízení apod. Další kontejnery slouží například ke skladování dílů či nebezpečného materiálu a součástí je dokonce kontejner pro skladování a čištění výškové výstroje pilotů včetně sušičky.

Společnost Saab nabízí komplet mobilního systému údržby DAM i Vzdušným silám AČR, které by jej mohly využít během nasazení svých úkolových uskupení v rámci aliančních operací mimo území ČR. O jeho pořízení se v současné době ale neuvažuje.

Celkový pohled na komplet mobilního systému údržby DAM, rozmístěný na severní stojánce maďarské základny v Pápě. Ta je v současné době domovem celé flotily maďarských Gripenů, neboť jejich domovské letiště v Kecskemétu prochází od konce roku 2018 rozsáhlou rekonstrukcí. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto: Tomáš Karlík, SAAB, https://saabgroup.com, https://www.tomaskarlik.com/)

(zdroj: tisková zpráva společnosti Saab „Saab Delivers Deployable Maintenance Facility to Hungary“, https://saabgroup.com/media/news-press/news/2019-12/saab-delivers-deployable-maintenance-facility-to-hungary/; https://saab.com/dam; článek „Telepített Gripen Fészek“, autor Szórád Tamás, Air Base Blog, https://airbase.blog.hu/2019/12/06/telepitett_gripen_feszek)