AktualityTechnika

Zalétán první sériový Gripen E určený pro švédské vojenské letectvo

Společnost Saab v úterý 3. prosince 2019 informovala o provedení záletu prvního sériového letounu Gripen E výrobního čísla 39-6002, určeného pro Flygvapnet. Premiérový let uskutečnil z továrního letiště v Linköpingu zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets Materielverk) maj. Henrik Wänseth údajně již v sobotu 30. listopadu 2019 a letoun při této příležitosti nesl úplně nové efektní kamuflážní schéma s lomeným vzorem (tzv. „lámaná skála“), složené ze tří odstínů šedé. Gripen E taktického čísla 6002 je v pořadí druhým sériovým strojem po letounu č. 39-6001, určeném pro brazilské letectvo (označení FAB 4100), a celkově pátým vyprodukovaným letounem v programu Gripen E/F. Koncem roku by se měl tento letoun zapojit do letových testů u úřadu FMV.

Výrobce Saab podle svého vyjádření nebude v této fázi zkoušek dále komentovat zkušební let Gripenu E  č. 6002 a společnost zatím nevydala ani oficiální tiskovou zprávu. Každopádně podle alespoň některých zveřejněných informací je 6002 prvním Gripenem E pro švédské letectvo, vybaveným širokoúhlým displejem WAD o rozměru 19 x 8 palců. První tři prototypy letounu Gripen E (39-8, 39-9 a 39-10) totiž létají s klasickým kokpitem vybaveným trojicí barevných displejů o velikosti 6×8 palců (15,7 × 21 cm) a s rozlišením 600 × 800 dpi. Zatím není jasné, zda bude letoun po ukončení letových testů předán švédskému Flygvapnetu, nebo bude ponechán úřadu FMV pro další letové zkoušky a ověřování integrace nových systémů a výzbroje.

Širokoúhlý displej WAD o rozměru 19 x 8 palců v kokpitu sériového Gripenu E. (SAAB, https://saabgroup.com)

Další zajímavou informací je skutečnost, že 6002 měl uskutečnit svůj let v nejnovější konfiguraci M 1:8. U svého předchůdce v podobě letounů Gripen C/D byly jednotlivé softwarové aktualizace označovány jako MS18, MS19 či nejnovější MS20 podle názvu Materiel System. Dílčí aktualizace se pak označovaly jako Block 1 až 9, neboli zkráceně např. MS18.7 či MS19.2. U nových Gripenů E/F se původně předpokládala aktualizace operačního software na verze označované jako MS21 a MS22. Nyní ale výrobce Saab toto označení zcela změnil. Důvodem je skutečnost, že v průběhu zkušebního programu Gripen E (a v budoucnu i dvoumístných Gripen F) pro švédské a brazilské letectvo jsou mezi jednotlivými letouny značné softwarové a hardwarové rozdíly. Proto Saab přistoupil k této změně, jež má přinést větší přehlednost mezi jednotlivými verzemi ve vývojovém programu.

Nově přijaté označení softwarové a hardwarové konfigurace obsahuje jedno velké písmeno a dvě čísla, oddělené dvojtečkou. K dnešnímu dni byla všechna letadla použitá v programu letových zkoušek Gripen E označena nomenklaturou „M 1“. Výjimkou z tohoto pravidla je pouze dvoumístný letoun známý pod názvem Gripen NG a označený jako 39–7. Přestože se tento letový demonstrátor účastnil celého vývojového programu Gripen E a to zejména při testování avionického a senzorického vybavení, jeho konstrukce je poměrně odlišná od ostatních prototypů letounu Gripen E, a proto používá pouze upravenou verzi standardního letového software MS20.

První brazilský F-39 Gripen výrobního čísla 39-6001 byl zalétán již 26. srpna 2019 zkušebním pilotem Richardem Ljungbergem a to v konfiguraci M 1:6. Brazilské letectvo nyní získalo i důležitý simulátor pro středisko GDDN (Gripen Design and Development Network) v Gavião Peixoto. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

 

Konfigurace M 1:3 (dříve známá jako MS21) byla představena v roce 2017 a je instalovaná pouze na prvním prototypu letounu Gripen E čísla 39-8. Z této konfigurace byly vytvořeny změny a upgrady, které vygenerovaly následnou konfiguraci M 1:4, instalovanou v roce 2018 na druhém a třetím prototypu čísel 39-9 a 39-10. Čtvrté vyrobené letadlo a zároveň první sériové s výrobním číslem 39-6001, které se stalo prvním brazilským Gripenem E (registrace FAB 4100) již létalo s jinou konfigurací, označenou jako M 1:6. Ke změně označení vedlo několik důvodů. Především tato konfigurace byla přizpůsobena pro brazilské letectvo (jiné radiostanice, IFF, různé elektronické systémy atd.) a dále proto, že 6001 byl první Gripen E, který letěl s displejem WAD (Wide Area Display), tedy pokud pomineme  letové zkoušky demonstrátoru 39-7, který obdržel WAD do zadní kabiny kvůli otestování nové konfigurace panelu ještě před záletem prvního brazilského F-39.

Další tři sériové Gripeny E výrobních čísel 39-6002, 39-6003 a 39-6004, které byly v průběhu roku 2019 na montážní lince společnosti Saab v Linköpingu, již budou tvořit první dodávku ke švédskému letectvu a tato trojice obdrží konfiguraci M 1:8, která bude později aktualizována na základě průběhu letových zkoušek. Jednou z velkých předností nového Gripenu E je totiž zcela nová architektura jeho palubních elektronických systémů, které jsou již navrženy podle konceptu DIMA (Distributed Integrated Modular Avionics), což znamená, že software i hardware nezbytně nutný pro samotný let je zcela oddělen od systémů používaných k bojové činnosti, komunikaci a podobně.

Do roku 2021 budu vyrobená letadla modernizována s návrhovou konfigurací N 1 (dříve známou jako MS22), což by měla být výsledná sériová konfigurace Gripenu E, která by zahrnovala všechny své předpokládané schopnosti, řádně otestované a vyzkoušené. A nově vyrobená letadla, která v této době budou opouštět výrobní linku, včetně dvoumístné verze F, budou již mít nainstalovanou konfiguraci N 1 přímo od výrobce.

 

Nový simulátor Gripen E v Brazílii
Podoba brazilského simulátoru. (https://saabgroup.com)

Společnost Saab ve spolupráci s brazilskými partnery, kterými jsou společnosti Embraer, Atech a AEL Sistemas, také nedávno uvedla do provozu simulátor letounu Gripen E ve středisku GDDN (Gripen Design and Development Network) v  Gavião Peixoto Peixoto (Stát São Paulo), kde sídlí vojenská divize Embraeru. Jedná se o první simulátor Gripen E, nainstalovaný mimo Švédsko, a tento krok je součástí programu přenosu technologií mezi Švédskem a Brazílií.

Simulátor bude hrát důležitou roli ve vývoji Gripen E ve středisku GDDN, kde bude používán pro vývojové testování a ověřování jednotlivých systémů, subsystémů a jejich funkčnosti. Platforma simulátoru je kompatibilní se všemi systémy vyvinutými společnostmi Saab, Embraer, Atech a dalšími partnery z celé distribuční sítě. Simulátor bude také podporovat činnost letového zkušebního centra Gripen (GFTC), které bude zprovozněno v Gaviao Peixoto v roce 2020.

„Simulátor je důležitým vývojovým nástrojem, který umožní technikům otestovat nový software a další funkce, a zároveň umožní pilotům připravit se na letové zkoušky provedením testů na platformě ještě před samotným letem,“ řekl Mikael Franzén, ředitel programu Gripen E pro Brazílii.

I po dokončení vývoje a dodávce všech letounů Gripen E/F brazilskému letectvu v následujících období bude simulátor letounu Gripen E hrát nadále klíčovou roli ve vývoji a testování nových funkcí, jako je integrace nových zbraní či konfigurace vylepšeného letového software.

Krásný záběr na švédský Gripen E výrobního čísla 39-6002, na kterém vynikne nová třítónová šedá kamufláž s lomenými poli ve stylu „lámaná skála“. Zatím není jasné, zda se jedná o nový kamuflážní standard pro letouny Flygvapnetu, či je to pouze aktivita výrobce Saab, určená k prezentaci typu případným zákazníkům. (foto: Marcus Wandt, SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto: Marcus Wandt, SAAB, https://saabgroup.com)

(zdroj: článek „Primeiros Gripen E serão configurados apenas para missões ar-ar Prioridade até 2021 foi estabelecida pelos clientes iniciais, com expansão das capacidades prevista para os anos seguintes, autor Guilherme Poggio, http://www.fab.mil.br/notimp/mostra/23-09-2019; článek „Voa o primeiro Gripen E da Força Aérea Sueca com o painel WAD“, autor Guilherme Wiltgen, https://www.defesaaereanaval.com.br/aviacao/voa-o-primeiro-gripen-e-da-forca-aerea-sueca-com-o-painel-wad; článek „Saab flies first series-production Gripen E for Sweden“, autor Gareth Jennings, Jane’s Defence Weekly, https://www.janes.com/article/92998/saab-flies-first-series-production-gripen-e-for-sweden; článek „Premier Gripen E aux couleurs suédoises!“, http://psk.blog.24heures.ch/archive/2019/12/04/premier-gripen-e-aux-couleurs-suedoises%C2%A0-868350.html; článek „Saab inaugurates first Gripen development simulator installed outside of Sweden“, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2019/saab-inaugurates-first-gripen-development-simulator-installed-outside-of-sweden/)

(aktualizace: 8. 12. 2019)