AktualityCvičeníZahraniční mise

FALCON LEAP, výsadkáři a kbelská dopravka na cvičení v Nizozemsku

V první polovině září se v Holandsku uskutečnilo jedno z největších mezinárodních cvičení výsadkových vojsk v evropském prostoru pod názvem Falcon Leap 2022. Jde již o tradiční výcvikovou aktivitu, kterou každoročně organizuje nizozemská 11. aeromobilní brigáda ve spolupráci s 336. transportní letkou nizozemského královského letectva KLu (Koninklijke Luchtmacht). O celkovém rozsahu cvičení Falcon Leap určitě svědčí i účast více jak 1200 výsadkářů z 13 různých aliančních zemí, včetně České republiky. Součástí cvičení je vždy i vzpomínková akce na největší výsadkovou operaci během 2. světové války a v dějinách, kterou většina z nás zná pod ikonickým názvem „Operace Market Garden“.

Letošní ročník cvičení Falcon Leap se uskutečnil v termínu od 5. do 16. září 2022 a kromě Nizozemska a Belgie se jej účastnili také zástupci z Bulharska, Německa, Francie, Řecka, Velké Británie, Itálie, Polska, Portugalska, Rumunska, České republiky a Spojených států. Cvičení je tradičně zaměřeno  na rozvoj schopností v provádění vzdušných výsadků a vzdušných operací z letadel či vrtulníků, dále procvičení a organizaci samotných padákových seskoků a další s tím související taktické činnosti. Řada zemí se cvičení účastní i s vlastními transportními letouny a vrtulníky, jež jsou dislokovány na základně v Eindhovenu, domově 336. letky nizozemského královského letectva. Armádu ČR letos stejně tak jako v minulém roce zastupovali výsadkáři chrudimského 43. výsadkového pluku a dále vrtulníkáři kbelské 243. vrtulníkové letky s jedním strojem Mi-17 ev. č. 0848, který v termínu od 11.  do 17. září působil z letecké základny v Eindhovenu.


Technika na cvičení Falcon Leap 2022 – letecká základna Eindhoven

Nizozemsko
1x C-130H Hercules (G-781) a 1x C-130H-30 Hercules (G-273), 336. sqn KLu, Eindhoven

Velká Británie
1x Hercules C.4 (reg. ZH872), 24/47. sqn, RAF Brize Norton

Itálie
1x C-130J-30 Super Hercules (reg. MM62193/46-59), 50° Gruppo, 46ª Brigata Aerea „Silvio Angelucci“, Pisa-San Giusto

USA
3x C-130J-30 Super Hercules (reg. 18-5911, 17-5904 a 17-5900), 181th AS/136th AW, Texas Air National Guard, Naval Air Station Joint Reserve Base Fort Worth

Rumunsko
1x Alenia C-27J Spartan (2706), Esc.902 , Baza 90 Aviatie de Transport „Gheorghe Banciulescu“, Bukurešť-Henri Coanda

Polsko
1x CASA C-295M (024), 8. Baza Lotnictwa Transportowego im. płk. pil. Stanisława Jakuba Skarżyńskiego, Kraków-Balice

Česká republika
1x Mil Mi-17 (0848), 243. vrtulníková letka, 24. základna dopravního letectva, Praha-Kbely

Civilní provozovatelé
2x Short SC-7 Skyvan 3-400 (reg. OE-FDI a OE-FDN), Pink Aviation Services
1x PZL-Mielec M-28 Skytruck (reg. D-CPDB) PD Air Operation
1x Douglas C-47B Dakota (reg. G-ANAF/KP220), Aero Legends


V prvním týdnu cvičení Falcon Leap se procvičovala především technika shozu kontejnerů CDS (Container Delivery System) s různým nákladem z paluby transportních letadel, a to v nízké letové hladině nad výcvikovými prostory Marnewaard a Schaffen v Belgii. Schopnost vysazení objemného nákladu z transportních letadel je v aliančních státech velmi důležitá a díky tomu mohou být vojáci stále zásobováni během nasazení v těžko přístupném terénu apod. Zároveň je možné tímto způsobem pomoci lidem v postižených oblastech, kam se není možné dostat jiným způsobem a poskytnout jim tak alespoň základní pomoc v podobě shozu potravin či léků.

Druhý týden byl primárně určen pro výcvik a organizaci samotných padákových seskoků výsadkářů a to v lokalitách Ginkelse Heide, Houtdorperveld a Hechtelse Heide (Belgie).  Za tímto účelem pak létaly každý den transportní letouny a vrtulníky nizozemského letectva a dalších aliančních partnerů z letecké základny v Eindhovenu do jednotlivých zón výsadků. V průběhu každého dne se uskutečnily zhruba tři vlny seskoků, během kterých na doskokové plochy v Nizozemí a Belgii přistály stovky výsadkářů. Během cvičení měli vojáci zároveň i unikátní možnost seznámit se s padákovou výstrojí používanou armádami partnerských zemí a po krátkém zaškolení si ji i vyzkoušet při praktickém seskoku. Samozřejmostí podobné změny výstroje je nutnost splnit požadavky na kompatibilitu, kdy se v rámci tzv. „Cross-parachuting“ řeší zejména kompatibilita padáků s jednotlivými letouny či vrtulníky apod. V praxi se tak dbá například na maximální vysazovací rychlost pro daný typ padáku či délku výtažného lana atd.

Mezi nejbližší partnery chrudimských výsadkářů patřili na Falcon Leap 2022 opět polští příslušníci 6. výsadkové brigády (6 Brygada Powietrznodesantowa im. gen. bryg. Stanisława Sosabowskiego) z Krakova, kteří si mohli rovněž zkusit některé typy alianční padákové výstroje. Jak upřesňuje tisková mluvčí 6. výsadkové brigády, poručík Malwina Jarosz, „vyzkoušela jsem si seskok s portugalským padákem z C-27J z výšky 400 m, s britským padákem z C-130J Hercules z 300 m a s českým padákem z vrtulníku Mi-17 z výšky 400 m. Jako uživatelsky nejpřívětivější mně přišel český padák (pravděpodobně šlo o typ OVP-12SL), u kterého může výsadkář během seskoku řídit vrchlík a přistává otočený proti větru, a ne s větrem v zádech jako v případě našeho polského AD-95“.

Česká posádka kbelského vrtulníku Mi-17 jinak nejčastěji vysazovala v lokalitách Ginkelse Heide u města Ede a Rozendaal u města Arnhem. Poprvé v historii cvičení Falcon Leap byla zároveň organizována taktická část manévrů. Během hromadného výsadku prováděného současně ze čtyř strojů C-130J Hercules a jednoho letounu CASA C-295M přistálo na padácích několik stovek výsadkářů. Po seskoku museli všichni co nejdříve sbalit padáky a přesunout se do předem určených shromažďovacích prostorů, kde bylo potřeba například navázat utajené rádiové spojení s jednotkami aliančních partnerů. Po cvičení Falcon Leap následovalo v sobotu 17. září každoroční slavnostní připomenutí operace Market Garden v Ginkelse Heide poblíž města Ede, kde se uskutečnil tradiční seskok příslušníků  11. aeromobilní brigády s aliančními kolegy jako připomínka největší výsadkové operace v historii.


 

 

(všechny fotografie: M. Bieniek, 6 Brygada Powietrznodesantowa im. gen. bryg. Stanisława Sosabowskiego)

(zdroj: článek „Luchtmobiele militairen op 2 fronten in actie“, https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/09/06/luchtmobiele-militairen-op-2-fronten-in-actie; článek „Desant pod Arnhem“, autor Magdalena Kowalská-Sendek, http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/38105?title=Desant-pod-Arnhem)