AktualityPilotiVeliteléZahraniční mise

Rekordní sedmá mise, české Gripeny se po půl roce vrátily z Litvy

Letouny JAS-39 Gripen, které mají za sebou rekordní půlroční působení v Litvě, přistály v pátek 30. září v dopoledních hodinách na letišti v Čáslavi. Od 1. dubna do konce září střežily vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO.

V devět hodin dopoledne předal velitel Úkolového uskupení Armády ČR v misi enhanced Air Policing 2022 podplukovník Michal Daněk na litevské letecké základně operační úkol příslušníkům polských vzdušných sil s letouny F-16. Úkolové uskupení bylo součástí mise NATO pro zabezpečení vzdušného prostoru pobaltských států, které nemají vlastní nadzvukové letectvo.

Ihned po předání úkolu odstartovaly české letouny JAS-39C Gripen ze základny v Šiauliai a zamířily na svoji domovskou základnu v Čáslavi. Část vojáků úkolového uskupení eAP přistála kolem poledne na čáslavském letišti, návrat dalších je plánován ve dvou rotacích v následujících dnech.

„Úspěšně jsme absolvovali naše sedmé nasazení v zahraničí. I přesto, že mise byla v jejím průběhu prodloužena na žádost litevské vlády ze čtyř na šest měsíců, úkol jsme úspěšně splnili,“ řekl velitel 21. základny taktického letectva brigádní generál Jaroslav Míka.

Za šest měsíců působení v Pobaltí provedli čeští stíhači více než čtyři desítky ostrých startů „Alpha Scramble“, přičemž ve vzduchu strávili s Gripeny stovky letových hodin. V rámci ostrých vzletů se podařilo „zachytit“ různorodou plejádu typů ruského letectva VKS či námořního letectva VMF. (foto: enhanced Air Policing 2022)

 

Slavnostní rozloučení sedmého kontingentu AČR s půlroční misí enhanced Air Policing 2022 v litevském Šiauliai, kde v pátek 30. září předal velitel Úkolového uskupení AČR v misi eAP 2022 podplukovník Michal Daněk úkol příslušníkům polských vzdušných sil s letouny F-16. (foto: enhanced Air Policing 2022)


 

Přes 40 ostrých startů

„Za dobu našeho působení v Pobaltí jsme provedli více než čtyři desítky ostrých startů, takzvaných „Alpha Scramble“, a ve vzduchu strávili stovky letových hodin. Nebyli jsme na to sami. Z důvodu posílení východního křídla NATO tu společně s námi z letecké základny v Šiauliai první čtyři měsíce působilo španělské letectvo s jejich F-18, aby poté byli vystřídáni partnery z Maďarska s jejich letadly JAS-39 Gripen. A zároveň tu byli i francouzští stíhači s Mirage 2000, kteří vzlétali z estonského Ämari,“ vysvětlil velitel českého ÚU eAP podplukovník Michal Daněk.

Kromě ostrých startů k různým typům letounů, které nekomunikovaly s řízením letového provozu, neměly letové plány nebo zapnuté odpovídače, piloti absolvovali mnoho výcvikových misí s aliančními partnery, a to nejen nad Pobaltím, ale například i na území Švédska či Polska. Během těchto letů naši stíhači kooperovali mimo letadel také s námořními prostředky či pozemními jednotkami. Výcvik pilotů neprobíhal pouze ve vzduchu. Naši piloti participovali mimo jiné na výcviku SAR (Search And Rescue, pátrání a záchrana), při kterém drilovali postupy záchrany pilota z hladiny moře po nouzovém opuštění letounu.

Od 1. září 2022 čáslavští stíhači spolu s polskými kolegy chrání v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO vzdušný prostor Slovenska.

Autor textu: kapitánka Hana Havrdová, tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav, popisky redakce czechairforce.com. 

Čtveřice Gripenů v pořádku přistála po necelé 1,5 hodině letu na čáslavskou dráhu 31, čímž byla učiněna definitivní tečka za rekordní a v pořadí sedmou zahraniční misí českých stíhačů eAP 2022. Letouny převážely do ČR i výzbroj v podobě celkově 16-ti střel Amraam/Sidewinder, osmi přídavných nádrží a dvou kontejnerů Litening 4i. Přesun českého kontingentu z Litvy podpořilo v rámci dohod i litevské letectvo s transportními letouny C-27J Spartan. (foto: Armáda ČR)

 

Po přistání a zarolování na horní stojánku 211. letky byla pozemním personálem svěšena ze všech letounů veškerá raketová výzbroj a došlo i k vybití palubního kanónu BK-27, včetně kazet s klamnými cíly FLARE.(foto: Armáda ČR)

 

Piloti Gripenů mise eAP 2022 krátce po návratu z litevského Šiauliai a přistání v Čáslavi. Sedmé zahraniční nasazení českých Gripenů bylo pro taktické letectvo AČR jednoznačně úspěšné, na druhou stranu je potřeba si objektivně přiznat, že rekordní 1/2 roční zabezpečení hotovostních úkolů v zahraničí a nový operační úkol v podobě hlídání slovenského nebe je vzhledem k počtu techniky a personálu už absolutně „na krev“. Ostatně, aby měla AČR dostatečnou kapacitu letounů i pro plnění tohoto nového úkolu, musel být jeden letoun z Pobaltí v průběhu srpna stažen zpět do ČR. Další zahraniční mise čeká na české stíhače v roce 2025, tentokrát však v estonském Ämari. Do té doby se budou pravděpodobně stále podílet v rámci národního systému QRA i na ochraně vzdušného prostoru Slovenska. (foto: Armáda ČR)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

(zdroj: článek „České gripeny se po šesti měsících vrátily z Litvy“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ceske-gripeny-se-po-sesti-mesicich-vratily-z-litvy-239287/; https://afbcaslav.army.cz/aktuality/ceske-gripeny-se-po-sesti-mesicich-vratily-z-litvy)