AktualityAkviziceModernizace

Dokončeny „osmileté“ revize na celé flotile transportních letounů CASA C-295M

V pátek 3. července odpoledne se konečně po více než 16-ti  měsících vrátil zpět na domácí 24. základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích transportní letoun CASA C-295M ev. č. 0455, který jako poslední ze čtveřice českých strojů 242. transportní letky procházel tzv. velkou revizí po osmi letech provozu v opravárenském středisku PZL Warszawa-Okecie. Tím byla zakončena kompletní etapa předepsaných prací na celé flotile českých transportních letounů C-295M, započatá už v březnu 2017, kdy do Polska odlétl první letoun ev. č. 0452. V listopadu 2017 jej následoval druhý letoun ev. č. 0453 a v pořadí třetí Casa ev. č. 0454 byla nasunuta do střediska PZL v červenci 2018 a zpět do ČR se vrátila 28. února 2019.

Letoun ev. č. 0455 byl do opravárenského střediska PZL Warszawa–Okecie přelétnut v únoru 2019 a původně se předpokládalo jeho dokončení už v listopadu loňského roku, tedy po standardních osmi měsících prací. Vzhledem ke zjištěnému většímu opotřebení podvozku a z toho plynoucí nutné opravy této části konstrukce se však původně plánované práce protáhly o několik týdnů. Jenže koncem února a začátkem března v Evropě naplno udeřila pandemie Covid-19, která značně omezila fungování celého opravárenského střediska PZL Warszawa–Okecie a především jeho subdodavatelů. Po obnovení prací se letoun v květnu a červnu z blíže nespecifikovaných důvodů nepodařilo dvakrát převzít od polské strany a poslední Casa se tak zpět do ČR vrátila až nyní.

Revize po osmi letech provozu, které na letounech CASA C-295M provádí polské opravárenské středisko PZL Warszawa-Okecie, jsou v podstatě takovou generální opravou a tomuto tématu jsme se na stránkách czechairforce.com již poměrně podrobně věnovali. Během předepsaných prací jsou nejprve svěšeny oba motory Pratt & Whitney Canada PW127G, kterým výrobce nařizuje po náletu 3000 hodin prohlídku horkých částí turbíny, jež se provádí ve Francii u pobočky kanadské firmy Vector Aerospace. Na samotném letounu mezitím dochází k demontáži celé řady dílů a kontroluje se uchycení pevných a pohyblivých ocasních ploch včetně mechanizace křídla. Dále je odstrojen interiér společně s pilotním prostorem, z něhož jsou vyjmuty bloky avioniky, a ta je následně testována měřící diagnostikou. Kontrolována je i veškerá elektrická kabeláž, opravovány jsou v případě potřeby veškeré poškozené díly a zároveň je odstraněn starý nátěr.

Po dokončení revize jsou letouny přesunuty do lakovny společnosti LOTAMS, která se nachází ve stejném komplexu na mezinárodním letišti Warszawa-Okecie. Zde získávají české Casy klasickou NATO Standard kamufláž, která je ovšem oproti originálním „španělským“ nátěrům tvořena pololesklými a poněkud výraznějšími odstíny barev, které by měly vykazovat větší odolnost a životnost než předchozí čistě matný nátěr, aplikovaný přímo výrobcem. Po sérii záletů a převzetí českou stranou jsou letouny přelétnuty zpět na domácí základnu.


 

Modernizace stávajících C-295M

Flotilu čtyř stávajících letounů CASA C-295M ev. č. 0452, 0453, 0454 a 0455 ze stavu kbelské 242. transportní a speciální letky čeká rovněž modernizace navigačního vybavení, jež musí splňovat nové evropské normy pro civilní letový provoz, což předpokládá především upgrade komunikačních, navigačních a avionických systémů, systému plánovaní letů, zástavbu prostředků satelitní komunikace a nového datového komunikačního rozhraní DATAlink. Zároveň se má uskutečnit dodávka nových skladových náhradních dílů pro modernizované systémy a komponenty, včetně nového pozemního vybavení. Ministerstvo obrany zaplatí za celý modernizační program 360,3 mil. Kč bez DPH (436 mil. Kč včetně DPH) a jeho ukončení se předpokládá v roce 2021.

Všechny čtyři již používané letouny C-295M tak získají nový letový software SW10+, který bude nejdříve otestován na jednom ze strojů v rámci prototypové zástavby. Tento software má být prakticky identický jako u dvou nových strojů C-295MW, jež jsou právě kompletovány pro AČR u španělského výrobce v Seville a které budou mít instalovánu nejnovější softwarovou edicí SW10.1.  Předmětem modernizace bude konkrétně upgrade palubního odpovídače IFF AN/APX-119 pracujícího nyní v módech 1-4, C a S (v budoucnu se rovněž počítá s rozšířením o mód 5), jež bude nyní doplněn o režim ADS-B Out. Samotný odpovídač je propojen také s palubním protisrážkovým systémem TCAS (Traffic Collision Avoidance System), u kterého bude instalována nová verze MILACAS XR TPA-100A se softwarem verze 7.1. od amerického výrobce Honeywell Aerospace.

Stávající palubní počítače FMS210 (Flight Management System), které umožňují plánování a optimalizaci letu a jejichž hlavním úkolem je minimalizovat pracovní vytížení posádky letadla, budou nahrazeny novým typem FMS220, plus jedna ze dvou navigačních jednotek LN100G bude nahrazena dvojicí navigačních systémů Topstar 200 GPS od společnosti Thales. Novinkou ve výbavě má být rovněž systém CPDLC (Controller –Pilot Data Link Communications), umožňující datovou komunikaci s orgány ŘLP (řízení letového provozu), a systém satelitního spojení SATCOM.

Dvojice úplně nových letounů C-295MW se stejným radionavigačním vybavením by měla do ČR dorazit v dubnu a červnu 2021, je ovšem otázkou, nakolik průběh pandemie Covid 19 ve Španělsku ovlivní termín dodání obou strojů. Podle Tomáše Souška z redakce časopisu Letectví + Kosmonautika by se mělo jednat o letouny výrobních čísel 180 a 181. Po jejich dodání bude kbelská 242. transportní letka disponovat celkově šesticí letounů s nejmodernějším radionavigačním vybavením, které budou výraznou posilou přepravních a výsadkových kapacit AČR v kategorii středních transportních strojů.

Velmi podrobný článek o 10-ti letech služby letounů C-295M v českém letectvu od Tomáše Souška si můžete přečíst v časopise Letectví + Komonautika 3/2020. Další Tomášovy zajímavé články naleznete na jeho osobních stránkách www.afterburner.cz 

První kbelskou Casou, která už v roce 2017 prošla velkou revizí po osmi letech provozu v opravárenském středisku PZL Warszawa-Okecie byl letoun ev. č. 0452. Nový nátěr tvořený pololesklými a poněkud výraznějšími odstíny barev je jasně patrný.  (foto: Roman Vích, www.planes.cz)

 

Nové stroje C-295MW českého letectva bude možné rozeznat podle rozměrných wingletů na konci křídla. Letouny budou rovněž disponovat moderním radionavigačním vybavením a nejnovějším letovým software SW10.1.  (foto: Airbus, www.airbus.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: vlastní archiv; registr smluv, https://smlouvy.gov.cz/; EADS PZL, https://airbusdefenceandspace.com; článek „Zástupci ministerstva obrany podepsali smlouvu na dva nové letouny CASA a modernizaci čtyř stávajících“, autor Petr Sýkora, tiskové oddělení Ministerstva obrany, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/zastupci-ministerstva-obrany-podepsali-smlouvu-na-dva-nove-letouny-casa-a-modernizaci-ctyr-stavajicich-218235/; https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1279059484074278912; https://tar1090.adsbexchange.com/?icao=498489; článek „C-295M – 10 let v českém letectvu“, autor Tomáš Soušek, Letectví + Komonautika 3/2020)