AktualityCvičení

Čeští stíhači trénovali na cvičení MAG TACDAYS v Německu noční operace

Jak už jsme Vás informovali v jedné z předchozích aktualit, minulý týden se čtyři čáslavské stroje JAS-39C Gripen zúčastnily mezinárodního cvičení MAG TACDAYS 2020 v Německu, více v článku ZDE. Šlo o první letošní výcvik Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group) z celkově čtyř, plánovaných na rok 2020.

Cvičení se uskutečnilo na severoněmecké letecké základně Schleswig-Jagel a kromě domácí Luftwaffe se do něj zapojily také vzdušné síly Maďarska a České republiky, které do Německa vyslaly po čtyřech Gripenech. Za německou stranu bylo nasazeno celkově více než 20 letounů, konkrétně stroje Tornado IDS od domácí TLG51 „Immelmann“ z Jagelu, dále stíhací EF2000 od TLG71 „Richthofen“ z Wittmundu, jeden transportní Airbus A400M od LTG62 z Wunstorfu a jeden tankovací Airbus A310 MRTT z letiště Köln-Bonn, určený pro doplňování paliva do vzduchu.

První letošní cvičení MAG TACDAYS 20/1 bylo zaměřeno především na procvičování manévrového vzdušného boje, tankování za letu a provádění nočních misí v rámci společných leteckých operací COMAO (Composite Air Operations), kdy v jedné formaci letí letadla různých typů.

„Hlavním úkolem našich stíhačů bylo vybojovat a udržet vzdušnou nadvládu nad územím protivníka, a zajistit tak bezpečný průlet letounů určených k útokům na pozemní cíle,“ vysvětlil major Martin Špaček, velitel úkolového uskupení z 21. základny taktického letectva Čáslav.

Noční lety jsou pro piloty logicky náročnější než ty denní: „Musíte se zaměřit na pilotování podle přístrojů, protože nemáte vizuální reference jako ve dne,“ doplnil mjr. Špaček. Cvičení podle něj bylo pro jeho kolegy obrovským přínosem – znovu měli možnost létat v mezinárodním prostředí a své schopnosti porovnat s ostatními, třeba s maďarskými Gripeny či německými stroji Eurofighter. Piloti se zároveň zdokonalovali i v plánování misí.

České Gripeny létaly během MAG TACDAYS 20/1 v konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi a registry CATM-9M, dva stroje navíc disponovaly i zaměřovacím kontejnerem Litening 4i. Novinkou byly noční mise v rámci společných leteckých operací COMAO, kterých se účastnila letadla různých typů. Na snímku vpravo čeští technici kontrolují tankovací nástavec Gripenu, jehož pilot doplňoval palivo ve vzduchu z tankeru A310 MRTT během podvečerní mise. (foto 3x: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)

 

Čeští piloti se cvičení MAG TACDAYS účastní pravidelně od roku 2018, kdy se Vzdušné síly AČR oficiálně zapojily do Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG, kterému velí Německo, a to v rozsahu jednoho roje stíhacích letounů JAS-39C Gripen (4 letouny) a 20-ti osob, vyčleněných ve prospěch aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (tzv. JFAC, Joint Force Air Component). Čáslavští piloti tak realizují společný výcvik s německými kolegy a dalšími partnery, zapojenými do MAG, a připravují se na případné společné nasazení, které by samozřejmě musela schválit česká politická reprezentace.

Každý rok se plánují až čtyři cvičení MAG TACDAYS, každé v délce trvání jednoho týdne, přičemž dva dny jsou věnovány přípravám, plánování a seznamovacím letům, a dva dny jsou určeny k provádění samotných letových operací. S dosažením počátečních operačních schopností (IOC) celého Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group) se počítá v roce 2023, zatímco k dosažení plných operačních schopností (FOC) by mělo podle plánu dojít v roce 2026.

Letošního prvního cvičení skupiny MAG se v německém Jagelu kromě čtveřice jednomístných Gripenů ev. č. 9238, 9241, 9242 a 9243 od čáslavské 211. taktické letky účastnily rovněž maďarské stroje JAS-39 od 1. letky „Puma“ z 59. letecké základny „Szentgyörgyi Dezső“ v Kecskemétu a pochopitelně i německá Tornada IDS od domácí TLG51 „Immelmann“. (foto 2x: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)


 

 

(úvodní foto: Falk Bärwald, ©2020 Bundeswehr)

(zdroj: článek „Pilotování jen podle přístrojů: Čeští stíhači trénovali v Německu noční operace“, autor kapitánka Hana Havrdová – tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/pilotovani-jen-podle-pristroju:-cesti-stihaci-trenovali-v-nemecku-nocni-operace-219308/; článek „MAGDAYS 2020 IN JAGEL – Luftwaffe übt mit Gripen“, autor Karl Schwarz, https://www.flugrevue.de/militaer/magdays-2020-in-jagel-luftwaffe-uebt-mit-gripen/; diskuzní fórum ETNS Schleswig Jagel, 06-02-2020 Magday, https://forum.scramble.nl/viewtopic.php?p=955842; https://www.presseportal.de/pm/81895/4515707)