AktualityCvičeníZahraniční mise

České Gripeny z mise Baltic Air Policing cvičily s finskými Hornety

Čeští piloti Gripenů 3. úkolového uskupení mise Baltic Air Policing 2019 v estonském Ämari nezahálejí ani těsně před Vánoci a uskutečňují celou řadu výcvikových aktivit se vzdušnými silami okolních států. Pokud to bezpečnostní situace dovoluje, může operační středisko CAOC v německém Uedemu dovolit jedné ze tří jednotek aktuální mise Baltic Air Policing přejít na nižší stupeň pohotovosti v rámci tzv. Cold weeku, kdy je časový limit pro vzlet prodloužen na 180 minut. To umožňuje z Gripenů svěsit raketovou výzbroj a provádět tak různé výcvikové aktivity v mezinárodním vzdušném prostoru.

Jedna z takových aktivit se uskutečnila ve čtvrtek 12. prosince ve spolupráci s finským vojenským letectvem a výcvikové mise se zúčastnily dva finské bojové letouny F/A-18C Hornet a dva české stroje JAS-39C Gripen ze základny v Ämari. Celá mise sloužila k procvičení úkolů Air-to-Air a uskutečnila se ve finském vzdušném prostoru. Finské letectvo Ilmavoimat pořádá podobné výcvikové aktivity s detašovanými jednotkami NATO, které se účastní pravidelných misí Baltic Air Policing, zhruba od roku 2015. Předchozí výcviková mise s českými Gripeny se uskutečnila již v listopadu.

Čáslavští stíhači 3. úkolového uskupení s pěticí letounů JAS-39C Gripen, kteří působí od 1. září 2019 z estonské základny Ämari, nalétali nad Baltem už přes 300 hodin a zaznamenali celkem 13 ostrých startů „Alpha Scramble“. Předání operačního úkolu je v plánu na 31. prosince. Přelet Gripenů a přesun první části personálu by se pak měl uskutečnit 2. ledna 2020, zatímco návrat druhé poloviny kontingentu je naplánován na 9. ledna 2020. České vojáky vystřídají na estonské základně Ämari příslušníci polských vzdušných sil s letouny F-16C.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Mattia Bernardini, převzato z www.army.cz, další foto:  Ilmavoimat, https://ilmavoimat.fi/etusivu)

(zdroj: oficiální FB profil finského vojenského letectva Ilmavoimat, https://www.facebook.com/Ilmavoimat/; článek „Gripeny potřetí nad Baltem“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 12/2019; článek „Čeští stíhači v Pobaltí uskutečnili už třináct ostrých vzletů“, autor major Tomáš Maruščák, http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/baltic/zprav/cesti-stihaci-v-pobalti-uskutecnili-uz-trinact-ostrych-vzletu-218364/)

(aktualizace: 20. 12. 2019)