AktualityTechnika

První švédský Gripen E vstoupil do programu letových zkoušek

První sériový letoun Gripen E výrobního čísla 39-6002, určený pro švédský Flygvapnet, nyní vstoupil do programu státních letových zkoušek a ověřování požadovaných vlastností, prováděných společně výrobcem Saab, vojenským letectvem Flygvapnet a švédským Úřadem pro vyzbrojování FMV (Försvarets Materielverk). Účelem je zajistit, aby samotné letadlo a jeho taktické systémy fungovaly dle přesných specifikací a požadavků armády.

U příležitosti tohoto důležitého kroku v celém programu Gripen E ukázal v pátek 20. prosince výrobce Saab letoun 6002 přibližně padesáti pozvaným hostům včetně švédského ministra obrany Petera Hultqvista, nového velitele letectva genmjr. Carla-Johana Edströma, dále zástupcům švédského Úřadu pro vyzbrojování (FMV) a švédským novinářům na speciální akci v Linköpingu, aby se dozvěděli více o celém programu a mohli si podrobněji prohlédnout samotné letadlo.

„Po dobu 80-ti let jsme měli jak schopnost, tak benefit z toho, že jsme schopni vyvinout velmi pokročilá stíhací letadla pro Švédsko, a Gripen E se svými schopnostmi a způsobem, jakým byl vyvinut a vyroben, není výjimkou. Je to perfektní příklad toho, že švédský průmysl je v popředí technologické transformace. Model založený na vývoji, moderní avionice a špičkových senzorech, jakož i samotném rozhraní člověk-stroj, je toho příkladem. Zahájení společného programu testování a ověřování včetně záletu prvního sériového letounu pro švédské letectvo jsou důležitými kroky vpřed“, uvedl Marcus Wallenberg, předseda správní rady společnosti Saab.

Po návštěvě různých pracovišť FMV, kde se hosté dozvěděli další informace o všech dosud vyrobených prototypech letounu Gripen E, se všichni shromáždili kolem stroje 6002 a byli představiteli výrobce informováni o jeho schopnostech a o tom, jak splňuje potřeby a požadavky švédských ozbrojených sil.

„S tímto letounem může Švédsko čelit budoucím hrozbám. Nebudeme početně nejsilnější, ale budeme mít technologickou převahu. Navíc vím, jaký fantastický pocit je létat Gripen. Je opravdu neuvěřitelné, že malá země, jako je Švédsko, může postavit takovéto stíhací letadlo, které patří mezi jedno z nejlepších na světě“, prohlásil generálmajor Carl-Johan Edström, nový velitel Flygvapnetu a zároveň dlouholetý pilot Gripenu.

Původním záměrem bylo, že účastníci oficiálního předání prvního sériového letounu 6002 do zkušebního programu budou svědky průletu všech tří prototypů ve společné formaci. Bohužel velmi špatné prosincové počasí tento plán nakonec překazilo.

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist před letounem 6002 během slavnostní ceremonie v Linköpingu u příležitosti zahájení programu společných letových zkoušek. Vpravo jsou zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV maj. Henrik Wänseth a tovární pilot společnosti Saab Jakob Högberg. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)


 

První sériový Gripen E švédského letectva s novým kokpitem

Gripen E výrobního čísla 39-6002, představený v pátek 20. prosince na slavnostní akci v Linköpingu uskutečnil svůj premiérový let již v sobotu 30. listopadu 2019 a za jeho řízením seděl zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets Materielverk) maj. Henrik Wänseth.

6002 je prvním strojem pro švédský Flygvapnet, který je postaven v nejnovější konfiguraci M 1:8, jež bude později aktualizována na základě průběhu a výsledku letových zkoušek u FMV. Zároveň již disponuje finální verzí kokpitu, kterému dominuje  širokoúhlý displej WAD o rozměru 19 x 8 palců, které bude instalován ve všech 60-ti Gripenech E, jež si objednalo Švédsko.

Nově jmenovaný velitel letectva genmjr. Carl-Johan Nordström uvedl, že Gripen E bude tvořit páteř švédské protivzdušné obrany v následujících 30-ti letech. Zároveň vysvětlil, proč je dobré se v případě Gripenu E snažit především o technologickou než početní převahu, přičemž uvedl čtyři základní body:

– špičkové situační povědomí díky modernímu senzorickému vybavení, a s tím související podpora při taktickém rozhodování pilota

– sofistikovaná schopnost elektronického boje využívající  pokročilé aplikace elektronického působení (Electronic Attack) při potlačování prostředků nepřítele

– datové spojení, které umožňuje efektivnější vedení bojových operací a díky kterému mají letouny přístup k informacím dalších účastníků, což například umožňuje jednomu letadlu detekovat nepřítele a druhému odpálit střelu na základě informací z prvního letadla. (Datové spojení je na strojích JAS-39 již od počátku, v nové verzi na Gripenu E ovšem bylo dále vylepšeno).

– jako čtvrtý bod zmínil, že Gripen E zapadá do švédského konceptu rozptýlení na záložních plochách po celé zemi v rámci systému BAS 90. Gripen E má mimo jiné větší dolet a výkon motoru ve srovnání se svým předchůdcem JAS-39C, přičemž náklady na celý životní cyklus by podle tvrzení výrobce měly být dokonce nižší než u jeho předchůdce.

Tyto čtyři věci nám dávají technologickou a taktickou převahu, tak abychom mohli čelit novým hrozbám, řekl velitel letectva Carl-Johan Edström.

Zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV maj. Henrik Wänseth po úspěšném záletu prvního sériového Gripenu E čísla 6002, určeného pro švédský Flygvapnet. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)


Testy proběhnou v Linköpingu a Vidselu

Program letových testů a ověřování vlastností nového Gripenu E bude probíhat na několika místech Švédska, včetně výrobního závodu Saabu v Linköpingu, ale také v zařízení FMV ve Vidselu (provincie Norrbotten) za severním polárním kruhem, kde se nachází rozsáhlá střelnice (Vidsel Test Range) pro testování a certifikaci použité výzbroje.

Skutečnost, že Gripen E bude nyní společně testován úřadem FMV, vojenským letectvem a výrobcem Saab, je diametrálně odlišná od předchozí generace strojů JAS-39C/D, kde toto testování probíhalo odděleně. Podle Görana Mårtenssona, generálního ředitele FMV, tato metoda poskytne značnou časovou úsporu, než kdyby každá složka prováděla vlastní zkoušky a ověřování samostatně. Gripen E již prošel poměrně rozsáhlým testováním a simulacemi, neboť výrobce Saab provádí letové zkoušky již od roku 2017, kdy byl zalétán první prototyp 39-8. Nelze však vyloučit, že nyní zahájené testy budou ještě vyžadovat další úpravy na letounu, jak ostatně zdůrazňuje Göran Mårtensson z FMV.

Podle zveřejněných fotografií má letoun č. 6002 již instalovány čidla MAWS (Missile Approach Warning System), určené pro detekci odpálených raket. Stejně tak má pravděpodobně instalovány i antény digitálních širokopásmových přijímačů palubního systému vlastní ochrany MFS-EW (Multi Functional System-Electronic Warfare) ve wingtipech a kořenu SOP. Pasivní elektrooptický infračervený vyhledávací a zaměřovací systém IRST (Infra Red Search and Track) je zatím instalovaný pouze na prototypech 39-9 a 39-10, na sériový 6002 bude pravděpodobně namontován později.

Na výrobní lince v Linköpingu jsou těsně před dokončením další dva sériové stroje výrobních čísel 39-6003 a 39-6004, výroba dalších sériových strojů bude pokračovat samozřejmě i v roce 2020. Švédský Flygvapnet získá své první Gripeny E v roce 2021 a tyto letouny již budou vyrobené s návrhovou konfigurací N 1 (dříve známou jako MS22), což by měla být výsledná sériová konfigurace Gripenu E, která bude zahrnovat všechny své předpokládané schopnosti pro plnění úkolů Air-to-Air plus Air-to-Ground, vše řádně otestované a vyzkoušené. Ve stejném roce se předpokládá i dosažení počátečních operačních schopností IOC. Předání všech 60-ti objednaných strojů Gripen E švédskému letectvu má být dokončeno do roku 2026.

Efektní kamuflážní nátěr stroje 6002 silně připomíná barevné schéma použité na některých ruských letounech Su-57, tvar lomených polí ovšem vychází ze švédského maskovacího vzoru M90. Jestli bude tento nátěr aplikován i na další sériové stroje zatím výrobce neupřesnil. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto: SAABhttps://saabgroup.com)

(zdroj: tisková zpráva společnosti SAAB – „The first Swedish Gripen E presented to the customer“, https://saabgroup.com/media/stories/stories-listing/2019-12/the-first-swedish-gripen-e-presented-to-the-customer/; článek „Nu startar testerna – Gripen E levererad till försvaret“, autor Johan Kristensson, https://www.nyteknik.se/fordon/nu-startar-testerna-gripen-e-levererad-till-forsvaret-6982672)

(aktualizace: 23. 12. 2019)