AktualityCvičeníZahraniční mise

České Gripeny na ostře sledovaném cvičení v italském Avianu

Itálie právě v těchto dnech hostila asi nejostřeji sledované evropské letecké cvičení s názvem Steadfast Noon 2021, které je tradičně zaměřeno na procvičení postupů při vedení operací za použití leteckých jaderných nosičů a speciální munice, konkrétně taktických jaderných pum B61-3/4, které jsou dlouhodobě skladovány na vybraných leteckých základnách NATO v Evropě.

Ať se to někomu líbí či nikoliv, jaderné odstrašení je už celá desetiletí základním pilířem a velmi důležitou součásti obrany států Aliance před jakýmkoliv vnějším agresorem. Aby tato schopnost zůstala stále na patřičné úrovni, je potřeba veškeré procedury spojené s obsluhou, manipulací a případným použitím speciální munice nutné neustále procvičovat a právě k tomuto účelu slouží aktivita typu Steadfast Noon. Jde o strategické cvičení Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) a velitelství AIRCOM (Allied Air Command) Ramstein v plánování a realizaci náročných komplexních operací typu COMAO (Composite Air Operations), které se koná každoročně na podzim a pokaždé v rozdílných evropských „destinacích“. V loňském roce to byla například nizozemská základna Volkel a německý Büchel. Každopádně vždy jde svým zaměřením o citlivou vojensko-politickou událost, která z pochopitelných důvodů podléhá značnému stupni utajení.

Letos o zahájení týdenního cvičení Steadfast Noon 2021, které začalo 18. října, informovala alespoň v základních obrysech přímo Aliance. Následně se vyrojily jak houby po dešti na drtivé většině prokremelských dezinformačních webů hysterické články o agresivním jaderném cvičení NATO, což už tak nějak patří k mediálnímu koloritu tohoto cvičení. Ačkoliv NATO z důvodu utajení neuvedlo konkrétní základny, na kterých letos Steadfast Noon probíhá, člověk nemusí být zrovna Albertem Einsteinem, aby podle aktivity ve vzdušném prostoru Itálie poznal, že jde tentokrát o dvě velmi dobře známé „jaderné“ letecké základny v Avianu a Ghedi na severu Itálie.

Mapka s vyhrazenými prostory cvičení NATO Cross-Servicing 2021, respektive Steadfast Noon 2021. (zdroj: https://www.deskaeronautico.it/)

 

Aviano je ikonickou základnou amerického letectva v Evropě, která hrála klíčovou roli během celého konfliktu ve státech bývalé Jugoslávie a následně pak v roce 2011 během úderů proti Libyi. V současné době je zde dislokován 31. Fighter Wing s dvěma letkami strojů F-16CM/DM (510th FS „Buzzards“ a 555th FS „Triple Nickel“). Základna v Ghedi je naopak domovem pro 6° Stormo italského letectva, jehož tři letky (102° Gruppo OCU, 154° Gruppo a 155° Gruppo) mají ve výzbroji útočné stroje a letouny elektronického boje PA-200 Tornado IDS/ECR. Samotná základna v současné době prochází významnou modernizací a rozsáhlou výstavbou úplně nové infrastruktury, tak aby mohla příští rok převzít první letouny F-35A.

Podle Aliance se do cvičení Steadfast Noon 2021 zapojilo celkem 14 států a to jak s letouny dvojího určení (rozumněj jadernými nosiči), tak konvenčními bojovými letouny, tankery, letouny včasné výstrahy či elektronického průzkumu. To vypovídá o rozsahu plánovaných komplexních operacích typu COMAO. Na obě letecké základny nakonec dorazila technika ze sedmi států Aliance, které zde zároveň působí v rámci dvoutýdenního cvičení NATO Cross-Servicing 2021, někdy označovaného i jako X – Servicing Exercise. Cílem cvičení „Cross Servicing“ je otestovat schopnost každého partnera obsluhovat letadla jiné země na leteckých základnách NATO a dá se předpokládat, že podobná cvičení slouží pro jednotlivé státy kvůli politické korektnosti či vnitropolitické situaci zároveň jako určitý nástroj utajení před skutečnými aktivitami v průběhu Steadfast Noon 2021.

Známý holandský spotterský web Scramble.nl uvádí, že ze základny v Ghedi operuje čtveřice německých strojů Tornado IDS od TLG33 z Büchelu, dále trojice holandských F-16AM od 312. Sqn z Volkelu a několik domácích letounů PA-200 Tornado IDS od 6° Stormo italského letectva. Z Aviana naopak působí čtveřice amerických letounů F-15E Strike Eagle od 492nd FS z britské základny RAF Lakenheath, trojice belgických F-16AM/BM od 31. Sqn z Kleine-Brogel, pětice českých JAS-39C/D Gripen od 211. taktické letky z Čáslavi, trojice tureckých F-16C od 191. Filo z Balikesiru, trojice polských F-16C od 10. Eskadry Lotnictwa Taktycznego z Lasku a pochopitelně část domácích Viperů od 31. wingu. Do rozsáhlých operací COMAO se dále zapojují tankery A330MRTT a KC-135R, letouny včasné výstrahy E-3A či italský Gulfstream E.550 CAEW. Využívány jsou především rozsáhlé vyhrazené prostory nad Jaderským mořem a veškerá výcviková aktivita je vedena pochopitelně pouze s cvičnou municí.

Screen zobrazující vzdušnou situaci během jedné z misí cvičení NATO Cross-Servicing 2021/ Steadfast Noon. Český Gripen s volačkou „LION 30“ se již vrací do Aviana, v prostoru ještě zůstává dvojice belgických F-16 (volačka „CONAN“) z Aviana a dvě holandské F-16 (volačka „GOTHIC“) z Ghedi. Krásně je vidět i dvojice tankerů A330MRTT nad oběma základnami v Ghedi a Avianu (volačky „MMF 20/21“), italský Gulfstream E.550 CAEW z Pratica di Mare AB létající na orbitě jižně od Benátek a letoun včasné výstrahy E-3A, který přilétl z řecké základny Preveza AB. (zdroj: adsbexchange.com)

 

Polské F-16 a české Gripeny samozřejmě na cvičení v Avianu nefigurují jako jaderné nosiče, ale působí zde v rámci programu SNOWCAT (Support Nuclear Operations With Conventional Air Tactics), což je volně přeloženo podpora jaderných operací s konvenčními vzdušnými silami a reálně jde o klasické procvičování stíhací ochrany útočných strojů NATO, čili žádná senzacechtivá událost pro pisálky z bulvárních plátků. Pro české letectvo navíc nejde o první účast na podobném cvičení, neboť už v říjnu 2017 působila čtveřice našich Gripenů z belgické základny v Kleine Brogel. Zároveň je potřeba zdůraznit, že Polsko a Česká republika jsou jediné dva státy bývalého východního bloku, které velení Aliance k podobným aktivitám přizvalo, což svědčí o vysoké míře důvěry ve schopnosti a stav vycvičenosti taktického letectva obou států.

České letouny JAS-39 létají z Aviana vzhledem k potřebě většího doletu v konfiguraci s dvojicí přídavných nádrží, spárka JAS-39D létá dokonce se třemi baky. Podle zveřejněných fotografií jsou na letounech navěšeny registry CATM-9M a některé jednomístné stroje JAS-39C používají i zaměřovací a průzkumný kontejner Litening 4i. Vzhledem k operacím nad mořem jsou piloti Gripenů zcela určitě nasoukáni do speciálního termo-izolačního obleku „Isolerdräkt 97“, který se standardně  používá při letech nad vodní hladinou.

Současná výcviková aktivita v italské Avianu bezesporu přinese další velmi cenné zkušenosti z náročných leteckých operací v mezinárodním prostředí, které posouvají české taktické letectvo neustále kupředu. Čáslavským stíhačům zároveň zvyšují kredit u aliančních partnerů a připravují je k nasazení v mezinárodních operacích.

Velké poděkování si zaslouží Jirka Sofilkanič za svolení publikovat nevšední fotografie českých Gripenů z italského Aviana. Další Jirkovy fotografie ze cvičení NATO Cross-Servicing 2021/Steadfast Noon budou publikovány na jeho webových stránkách czechairspotters.com

Nádherné snímky z přistání českých Gripenů na dráze v Avianu s úbočím horského masivu Benátských Alp v pozadí. Spárka používala trojici přídavných nádrží a část jednomístných strojů zase disponovala zaměřovacím kontejnerem Litening 4i. Letoun ev. č. 9234 je bývalá vlajková loď 211. taktické letky a jeho speciální polep k výročí 100 let československého letectva byl odstraněn teprve nedávno. (2x foto: Jiří Sofilkanič, http://czechairspotters.com)

 

Dalším ze starších vlajkových lodí 211. letky na cvičení v Avianu je Gripen ev. č. 9241, alias Wildcat či familiárněji Simonka. Původní tygrování na horních plochách je stále dobře patrné. Podle vychýlení kanárd se dá usuzovat, že pilot pravděpodobně přistává se zapnutým systémem ATCS (Auto Throttle Control System) a zvoleným úhlem náběhu 14 stupňů. (foto: Lukáš Tomeš a Jiří Sofilkanič, http://czechairspotters.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Milan Nykodým, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)

(zdroj: článek „NATO’s Annual Nuclear Strike Exercise Underway In Southern Europe“, autor David Cenciotti, https://theaviationist.com/2021/10/21/steadfast-noon-2021/; S17/21: esercitazione militare “NATO Cross-Servicing 2021”, https://www.deskaeronautico.it/s17-21-esercitazione-militare-nato-cross-servicing-2021/; článek „A new busy day over northern Italy“, https://www.itamilradar.com/2021/10/20/a-new-busy-day-over-northern-italy/; článek „Northern Italy sky busy, https://www.itamilradar.com/2021/10/19/northern-italy-sky-busy/; https://twitter.com/ItaMilRadar; článek „NATO Nuclear Weapons Exercise Over Southern Europe“, autor Hans Kristensenhttps://fas.org/blogs/security/2021/10/steadfastnoon2021/; Scramble SIS SUMMARY – OCTOBER 2021, https://scramble.nl/planning/sis-summary, Hans Kristensen Twitter@nukestrat, https://twitter.com/nukestrat; článek „NATO’dan nükleer caydırıcılık tatbikatı: Steadfast Noon 2021“, autor Gürsel Kurşunat, https://www.defenceturk.net/natodan-nukleer-caydiricilik-tatbikati-steadfast-noon-2021; 1. DOPLNĚK K ÚČASTI OZBROJENÝCH SIL ČESKÉ REPUBLIKY NA VOJENSKÝCH CVIČENÍCH MIMO ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY A ÚČASTI OZBROJENÝCH SIL JINÝCH STÁTŮ NA VOJENSKÝCH CVIČENÍCH NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY V ROCE 2021; České Gripeny na cvičení Steadfast Noon 2017, http://czechairforce.com/news/ceske-gripeny-na-cviceni-steadfast-noon-2017/)

(aktualizace: 27. 10. 2021)